Logo
Bogliste

Kampen for det gode liv

Det gode liv er noget, som mennesket til alle tider har stræbt efter. Men idéen om det gode liv har ikke alene ændret sig over tid, men har også efterhånden fundet flere og flere individuelle former. Det gode liv er ikke noget, som er enhver forundt at opnå eller opleve. Derfor er kampen uløseligt forbundet med forestillingen om det gode liv - hvad enten det har været den fælles kollektive kamp for bedre levevilkår eller den individuelle kamp for frihed til at være, den man ønsker at være.

På denne liste finder du et bredt udvalg af bøger, der på forskellig vis belyser kampen for det gode liv. På listen er der både markante litteraturhistoriske værker såvel som helt nye bøger fra både ind- og udland. 

Bøger på listen

Et rigtigt liv

Katrine Marie Guldager

Betagende roman om en søns jagt på sin fars anerkendelse, den store kærlighed og det rigtige liv. Guldager skriver som altid mesterligt om moderne familierelationer.

Melodien der blev væk

Kjeld Abell

Eviggyldigt drama om at huske sig selv og sine drømme. Monotoni, konformitet og konventioner kvæler melodien, men uden den – intet liv og ingen lidenskab.

Originaludgave: 1935

Haabløse Slægter

Herman Bang

Delvis selvbiografisk roman om en ung mand, der føler, at han er det sidste skud på en degenereret slægts stamme.

Submarino

Jonas T. Bengtsson

Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin.

Filmatiseret i 2010.

Pelle Erobreren

Martin Andersen Nexø

Martin Andersen Nexøs 'Pelle Erobreren' er et hovedværk i europæisk arbejderklasselitteratur, hvis indflydelse på samtiden var enorm.

I den korte ende af Sonnenallee

Thomas Brussig

Humoristisk og mildt ironisk beretning om livet og hverdagen i den ende af Sonnenallee, som kom til at ligge på østsiden af muren i Berlin, fortalt af den unge Micha.

Født i skyggernes tid

Andrea Busfield

Farverig, underholdende og rørende historie fra et land med både skygger og solskin i hjertet.

Barndommens gade

Tove Ditlevsen

Uden at henfalde til idylliske og forherligende billeder, skildrer Tove Ditlevsen sin arbejderklassebaggrund råt for usødet. 

Originaludgave: 1943

Doppler

Erlend Loe

I en hverdag med pres, krav og konventioner undersøger Erlend Loe, om udvejen ligger i et selvrealiserende projekt præget af den ultimative frihed og ansvarsløshed.

Nordkraft

Jakob Ejersbo

Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden

 

Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.

Liberty

Jakob Ejersbo

Drømmen om friheden og uafhængigheden er et dunkende diskotek i Jakob Ejersbos Liberty, der sprudler af rå realisme og sort-hvide kontraster.

 

Madame Bovary

Gustave Flaubert

Historien om den lidenskabelige Emma Bovary, der kan sætte sind og sanser i kog, er ikke til at komme udenom. 

Originaludgave: 1857

 

Frihed

Jonathan Franzen

I 'Frihed' støder samfundsmæssige og politiske ideologier og problematikker sammen med psykologiske portrætter af svære almenmenneskelige forhold i familien.

Siden blev det for pænt

Trisse Gejl

'Siden blev det for pænt' er en samtidsroman om det moderne menneskes jagt efter lykke, selvrealisering og sammenhæng i en sump af selvmedlidenhed og fortrængt smerte.

Hvis det er

Helle Helle

En berusende læseoplevelse! Med en stærk undertone af vemod er Helle Helles stemme endnu smukkere og mere insisterende end nogensinde i denne roman.

Ned til hundene

Helle Helle

Helle Helle har gjort det igen igen! Mesterlig, minimalistisk hverdagsprosa om en kvindes møde med venlige fremmede i en provinsudørk som kragerne har opgivet at flyve ud til.

Erobring

Christoph Hein

Spændende og medrivende historie om en krigsflygtnings barske liv i det gamle Østtyskland med klare paralleller til vore dages flygtninge- og indvandrersituation i Europa.

Album

Benn Q. Holm (f. 1962)

Benn Q. Holm har med 'Album' skrevet en generationsroman, hvor man kan trække linjer til Knud Sønderbys 'Midt i en jazztid' og Dan Turélls 'Vangede billeder'.

Under en strålende sol

Khaled Hosseini

Varm bog om venskab, men også barsk bog om undertrykkelse og vold mod kvinder. 

Mit venskab med Jesus Kristus

Lars Husum

Gribende og underholdende roman om en ung mands forfald og den efterfølgende lange vej til et bedre liv.

Et dukkehjem

Henrik Ibsen

Genudgivelsen af fem af Ibsens mest kendte skuespil minder os om, hvorfor Ibsen fik sin "Godfather-rolle" i teater-verdenen.

Originaludgave: 1879

Niels Lyhne

J. P. Jacobsen (f. 1847)

Niels er en slags fætter til Lykke-Per – en mand med mange talenter, men især med et talent for ikke at udnytte livets chancer.
 

Originaludgave: 1880

Stygge Krumpen

Thit Jensen (f. 1876)

Strålende skønhed og nederdrægtigt fordærv i én og samme historie. Et billede af Danmark i 1500-tallet, om overgangen fra katolsk til protestantisk tro.

Originaludgave: 1936

Biernes hemmelige liv

Sue Monk Kidd

En dramatisk og rørende sydstatsroman om en ung hvid pige, der finder tryghed hos en flok sorte kvinder. 

Filmatiseret i 2008 under titlen "The Secret Life of Bees", instrueret af Gina Prince-Bythewood

Daglejerne

Hans Kirk (f. 1898)

Et fattigt jysk landsogns forvandling fra bonde- til industrisamfund

Kalak

Kim Leine

Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.

Profeterne i Evighedsfjorden

Kim Leine

Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.

 

Dengang vi drømte

Clemens Meyer

Clemens Meyers store roman om østtysk ungdom i tiden før og efter Murens fald er fremragende fortalt, på en gang urovækkende, rystende og tragikomisk.

Magiske frø

V. S. Naipaul

En fortryllende og intens bog, der handler om guerillabevægelser og om det moderne menneskes holdning til disse.

En bedre verden

Bent Vinn Nielsen

'En bedre verden' handler om almindelige mennesker, som grundlæggende mangler tillid til, at der findes et alternativ til det liv, de allerede kender.

Lykke-Per

Henrik Pontoppidan

Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske.

Den stjålne vej

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Barsk og virkelighedsnær fortælling om tre afghanske skæbner, der med livet som indsats kæmper for rettigheder og retfærdighed.

Shantaram

Gregory David Roberts

Oplev Bombay for fuld skrue med en australsk flugtfanges øjne! Storslået fortælling der har det meste: action, et farverigt persongalleri, maleriske beskrivelser …

Vi folder drømmens faner ud

Michael Strunge

Digte, som udtrykker punk-generationens smerte og fortvivlelse over, at byen og tilværelsen er blevet kold, syntetisk og kærlighedsløs.

Originaludgave: 1981

Q & A: drengen, der havde svar på alt

Vikas Swarup

Indiske Ram Mohammed Thomas, der er opvokset på børnehjem, beskyldes for svindel i en stor tv-quiz, hvor han vinder 1 mia. rupees

Filmatiseret i 2008 af Danny Boyle under titlen "Slumdog Millionaire"

Caribou Island

David Vann

Gary og Irene burde have det fint, han er succesrig tandlæge i en lille by i Alaska, de bor godt - Men så vil Gary selv bygge en bjælkehytte på en svært tilgængelig ø - Alt falder fra hinanden, også bjælkehytten

Orlando

Virginia Woolf

Et sjældent miks af en pastiche på en biografi, en farverig røverhistorie og et veloplagt ironisk debatindlæg om kønsroller.

Originaludgave: 1962

Efter Rosinen

Louise Øhrstrøm

Velskrevet debutroman om sorgen ved at miste et barn og modet til at leve videre