Bog

Englen Esmeralda

Af (
2012
)

Anmeldelse

Englen Esmeralda af Don Delillo.

Hidtil bedste bog af Don Delillo udgivet på dansk.

 

Man kan ikke sige, at Don Delillo overgår sig selv med sin nye bog Englen Esmeralda, som netop er udgivet på forlaget Per Kofod, for bogens ni fortællinger har alle tidligere været trykt før, den første i 1979 og den sidste i 2011. Men der er ingen tvivl om, at det er det mest læservenlige, som Don Delillo har skrevet, idet han jo normalt er ret svært tilgængelig. Derfor kan måske netop denne bog være med til at øge interessen for Don Delillos øvrige forfatterskab.

Bogen består som sagt af ni noveller, i hvilke vi kommer vidt omkring. Det er svært at sige, hvilken historie, der er den bedste, men det er nok et godt valg, at det er Englen Esmeralda, der giver navn til hele samlingen. Den handler om en nonnes hjælpearbejde i et af New Yorks slumkvarterer og er en mesterlig fortælling. Herefter begiver vi os ind i så forskellige miljøer, at man kan undres over, at en person, kan skrive om så forskellige emner med samme succes.

Man griber sig selv i at spekulere på, hvad slags mand Don Delillo er. Er han katolik, kommunist, eller måske hård forretningsmand? . Han er i hvert fald af Italiensk herkomst og er opvokset i bydelen Bronx, og så er der nok en del af alt det andet i ham.

Og så er han ligesom sin kollega Paul Auster, som i øvrigt har ham som forbillede, meget intellektuel, så der er mange fremmedord samt hentydninger til klassisk kultur. Dette gør dog ikke historierne svære at læse, men i en af novellerne misser man vist nok en hel del af pointerne. Det drejer sig om novellen ”Hammer og segl”, der handler om en flok mænd, der er fængslet for økonomisk kriminalitet. En af deres fritidsfornøjelser er at se en børneudsendelse, hvor en af de indsattes to døtre kommenterer de økonomiske forhold. Novellen er skrevet i 2009, så alt det, som der omtales husker vi fra avisoverskrifterne. Et sted leger forfatteren i bedste postmodernistiske stil med ordene, så det græske ord for tak ”Efharisto” bliver til F. Harry Stove. Er F. Harry Stove en fiktiv person, eller er jeg gået glip af en finte? . Bogen er ypperligt oversat, og selvfølgelig også godt skrevet af Don Delillo

Jeg havde lyst til at fortælle lidt om hver enkelt historie, for de har virkelig betaget mig, men jeg vil i stedet for opfordre alle til at gå i gang med bogen. Der er meget tankevækkende stof i hver enkelt novelle, hvor Don Delillo kommer rundt omkring mange af livets aspekter.

 

 

Bogdetaljer

Forlag
Kofod, Per
Oversætter
Rasmus Hastrup
Faustnummer
29438935
Graphic
Poul Lange
ISBN
9788792494450
Antal sider
261

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer