Logo
Bogliste

Analyser fra 1990'erne

Listen indeholder analyser af værker fra dansk litteraturhistorie i perioden 1990-1999.

Læs også oversigtsartiklen 90'ernes litteratur


Vis alle boglister

Bøger på listen

Tilgang

Naja Marie Aidt

Personerne i disse noveller om parforhold og forholdet mellem børn og forældre er hentet ud af dagligdagen, men under almindeligheden gemmer sig en dybde og sårbarhed, som afspejler kærlighedens og følelsernes komplicerede veje.

Hjemfalden

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

Hjemfalden kredser om tiden som varighed og ophør, og om de overgange, der får os til at række ud over nu’et og ind i evigheden. Det er Søren Ulrik Thomsens bedste og mest tidsløse digtsamling, og den må betegnes som en nyklassiker i dansk litteratur.

Sommerfugledalen

Inger Christensen

Den skabelse og tilintetgørelse, som mesterværket 'Sommerfugledalen' så smukt kredser om, gennemgår man også som læser.

Originaludgave: 1991

Jadekatten

Suzanne Brøgger

Suzanne Brøggers forfatterskab er genreudforskende. Slægtsromanen Jadekatten, der udkom i 1997, er den foreløbig mest traditionelle roman fra hendes hånd.

Originaludgave: 1997

Victors Victor

Mads Brenøe

Victors Victor er en postmodernistisk roman, hvor den provokerende forfatter Mads Brenøe stiller skarpt på emner som fortælling, sprog og identitet.

Styrt

Katrine Marie Guldager

Katrine Marie Guldagers prosadigtsamling Styrt er en opvisning i sproglig balancekunst. Samlingens 42 digte er alle af den firkantede slags – Rittersport-modellen.

Originaludgave: 1995

Lucca

Jens Christian Grøndahl

Kærlighedens veje er grundtemaet i Jens Christian Grøndahls hidtil største succesroman 'Lucca', som handler om to menneskers liv, der tilfældigt kommer i berøring med hinanden.

Sneglehuset

Anne Marie Ejrnæs

Slægtsroman om kvindeliv gennem hundrede år i det midtjyske bondeland, centreret om fortællerens mormor Marie fra hun er en lille pige i 1880'erne, til hun ender som gårdmandskone i Jelling.

Lille Lucifer

Bent Haller

Man skal ikke lade sig narre af titlen. Bent Hallers roman 'Lille Lucifer' er ikke en lille bog; den er stor i alle ordets betydninger.

Vera Winkelvir

Kirsten Hammann

En kvinde færdes i en moderne, skinnende overfladeverden, fremmedgjort, udsigtsløs og henvist til at udfylde de roller, som forbrugersamfundet fastholder hende i.

 

Hus og hjem

Helle Helle

En hverdagsillustration, et øjebliksbillede af provinsen i 1990'erne og et psykologisk portræt af en kvinde, der forsøger at finde hjem.

Vandpest

Merete Pryds Helle

I sin gennembrudsroman 'Vandpest' eksperimenterer Merete Pryds Helle både med form og stof i sin beskrivelse af mennesket og den verden, det lever i.

Originaludgave: 1993

Hafnia punk

Benn Q. Holm (f. 1962)

Hafnia Punk af Benn Q. Holm  er ikke en roman i traditionel forstand, men snarere en lang række glimt af livet i en storby i 1997.

Thereses tilstand

Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holsts gennembrudsroman Thereses tilstand er en effektiv blanding af kærlighedsroman, udviklingsroman og thriller.

Frøken Smillas fornemmelse for sne

Peter Høeg

'Frøken Smillas fornemmelse for sne' er Peter Høegs absolutte verdensgennembrud og rummer alle ingredienser til en god historie.

Originaludgave: 1992

Byen og verden

Peer Hultberg

I romanen 'Byen og Verden' har Peer Hultberg givet sin barndoms by, Viborg, en digterisk stemme og lader den fortælle om sine indbyggere. 

Originaludgave: 1992

De måske egnede

Peter Høeg

Peter Høeg har opnået en for en dansk forfatter sjælden succes. 'De måske egnede' handler om et socialt eksperiment på en københavnsk privatskole.

Vandpaladset

Ida Jessen (f. 1964)

Ida Jessens forfatterskab kredser omkring alt det usagte, der ligger og lurer under overfladen. Romandebuten 'Vandpaladset' er ingen undtagelse.

Originaludgave: 1998

Krat

Christian Jungersen

I Christian Jungersens debutroman er vi med på en mands indre rejse til en fortid præget af uforløste og sammenfiltrede minder.

Prinsesserne

Anne Marie Løn

'Prinsesserne' er Anne Marie Løns mest ambitiøse projekt indtil nu. Romanens scene er henlagt til det 20. århundredes landbotilværelse i Vendsyssel.

Originaludgave: 1996

Havside sommer

Henning Mortensen (f. 1939)

I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.

Radiator

Jan Sonnergꜳrd

Tonen hos Jan Sonnergaard er rå og hård. I novellesamlingen 'Radiator' skriver han i et hverdagsagtigt, talenært sprog, som er en af 90ernes mest læste værker.

En tid

Knud Sørensen (f. 1928-03-10)

Knud Sørensen er kendt som landbolivets skildrer. Romanen En tid er en lavmælt skildring af livets gang i et lille nordjysk sogn under krigen.

Originaludgave: 1997

En skidt knægt

Bent Vinn Nielsen

I hovedværket 'En skidt knægt' skildrer Bent Vinn Nielsen et stykke nært Danmarkshistorie fortalt gennem en fortælling om et asymmetrisk venskab.

Særlige vilkår

Erik Ꜳlbæk Jensen

Danmarksbillede fra 1950'erne, da et yngre ægtepar fra Vendsyssel flytter til et lille øsamfund ved Sjælland, hvor de skal bestyre en gård for københavnske forretningsfolk.
Originaludgave: 1994