Tilgang
Personerne i disse noveller om parforhold og forholdet mellem børn og forældre er hentet ud af dagligdagen, men under almindeligheden gemmer sig en dybde og sårbarhed, som afspejler kærlighedens og følelsernes komplicerede veje.
Listen indeholder analyser af værker fra dansk litteraturhistorie i perioden 1990-1999.
Læs også oversigtsartiklen 90'ernes litteratur
Vis alle boglister
Personerne i disse noveller om parforhold og forholdet mellem børn og forældre er hentet ud af dagligdagen, men under almindeligheden gemmer sig en dybde og sårbarhed, som afspejler kærlighedens og følelsernes komplicerede veje.
Hjemfalden kredser om tiden som varighed og ophør, og om de overgange, der får os til at række ud over nu’et og ind i evigheden. Det er Søren Ulrik Thomsens bedste og mest tidsløse digtsamling, og den må betegnes som en nyklassiker i dansk litteratur.
Den skabelse og tilintetgørelse, som mesterværket 'Sommerfugledalen' så smukt kredser om, gennemgår man også som læser.
Originaludgave: 1991
Suzanne Brøggers forfatterskab er genreudforskende. Slægtsromanen Jadekatten, der udkom i 1997, er den foreløbig mest traditionelle roman fra hendes hånd.
Originaludgave: 1997
Victors Victor er en postmodernistisk roman, hvor den provokerende forfatter Mads Brenøe stiller skarpt på emner som fortælling, sprog og identitet.
Katrine Marie Guldagers prosadigtsamling Styrt er en opvisning i sproglig balancekunst. Samlingens 42 digte er alle af den firkantede slags – Rittersport-modellen.
Originaludgave: 1995
Kærlighedens veje er grundtemaet i Jens Christian Grøndahls hidtil største succesroman 'Lucca', som handler om to menneskers liv, der tilfældigt kommer i berøring med hinanden.
Slægtsroman om kvindeliv gennem hundrede år i det midtjyske bondeland, centreret om fortællerens mormor Marie fra hun er en lille pige i 1880'erne, til hun ender som gårdmandskone i Jelling.
Man skal ikke lade sig narre af titlen. Bent Hallers roman 'Lille Lucifer' er ikke en lille bog; den er stor i alle ordets betydninger.
En kvinde færdes i en moderne, skinnende overfladeverden, fremmedgjort, udsigtsløs og henvist til at udfylde de roller, som forbrugersamfundet fastholder hende i.
En hverdagsillustration, et øjebliksbillede af provinsen i 1990'erne og et psykologisk portræt af en kvinde, der forsøger at finde hjem.
I sin gennembrudsroman 'Vandpest' eksperimenterer Merete Pryds Helle både med form og stof i sin beskrivelse af mennesket og den verden, det lever i.
Originaludgave: 1993
Hafnia Punk af Benn Q. Holm er ikke en roman i traditionel forstand, men snarere en lang række glimt af livet i en storby i 1997.
Hanne-Vibeke Holsts gennembrudsroman Thereses tilstand er en effektiv blanding af kærlighedsroman, udviklingsroman og thriller.
'Frøken Smillas fornemmelse for sne' er Peter Høegs absolutte verdensgennembrud og rummer alle ingredienser til en god historie.
Originaludgave: 1992
I romanen 'Byen og Verden' har Peer Hultberg givet sin barndoms by, Viborg, en digterisk stemme og lader den fortælle om sine indbyggere.
Originaludgave: 1992
Peter Høeg har opnået en for en dansk forfatter sjælden succes. 'De måske egnede' handler om et socialt eksperiment på en københavnsk privatskole.
Ida Jessens forfatterskab kredser omkring alt det usagte, der ligger og lurer under overfladen. Romandebuten 'Vandpaladset' er ingen undtagelse.
Originaludgave: 1998
I Christian Jungersens debutroman er vi med på en mands indre rejse til en fortid præget af uforløste og sammenfiltrede minder.
'Prinsesserne' er Anne Marie Løns mest ambitiøse projekt indtil nu. Romanens scene er henlagt til det 20. århundredes landbotilværelse i Vendsyssel.
Originaludgave: 1996
I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.
Tonen hos Jan Sonnergaard er rå og hård. I novellesamlingen 'Radiator' skriver han i et hverdagsagtigt, talenært sprog, som er en af 90ernes mest læste værker.
Knud Sørensen er kendt som landbolivets skildrer. Romanen En tid er en lavmælt skildring af livets gang i et lille nordjysk sogn under krigen.
Originaludgave: 1997
I hovedværket 'En skidt knægt' skildrer Bent Vinn Nielsen et stykke nært Danmarkshistorie fortalt gennem en fortælling om et asymmetrisk venskab.
Danmarksbillede fra 1950'erne, da et yngre ægtepar fra Vendsyssel flytter til et lille øsamfund ved Sjælland, hvor de skal bestyre en gård for københavnske forretningsfolk.
Originaludgave: 1994