Logo
Bogliste

Analyser fra 1980'erne

Listen indeholder analyser af værker fra dansk litteraturhistorie i perioden 1980-1989.

Læs også oversigtsartiklen 80'ernes litteratur 


Vis alle boglister

Bøger på listen

Alfabet

Inger Christensen (f. 1935)

I 'Alfabet' eksperimenterer Inger Christensen bl.a. med matematikken, navnlig de matematiske regler vi kan få øje på i biologien. Hvad mon der sker, når en mesterlig digter prøver at spille efter naturens regler?

Originaludgave: 1981

Dansen med Regitze

Martha Christensen (f. 1926)

Under den traditionsrige sommerfest i kolonihaven sidder Karl Aage og genoplever sit lange samliv med Regitze, der altid har været den handlekraftige af de to.

Originaludgave: 1987

Rosens veje

Bo Green Jensen

I Rosens veje viser Bo Green Jensen, hvordan forskellige tråde, stemmer og billeder spiller en afgørende rolle for den enkeltes erkendelse af sin tilstedeværelse i verden.

Originaludgave: 1998

Den blanke sol

Vibeke Grønfeldt

Lige som vi tror os sikre og tillidsfulde i forhold til vores omverden, ændrer den sig. Denne erfaring er udgangspunktet i Den blanke sol.

Originaludgave 1985

Præludier

Peer Hultberg

Med 'Præludier' skriver Peer Hultberg sig ind i 90’erne og står generelt i en position som en sprogligt eksperimenterende forfatter, der aldrig taber den gode historie af syne.
Originaludgave: 1989

Dystopia

Dennis Jürgensen

'Dystopia' er en klassisk fantasyfortælling om en farefuld rejse ud for at bekæmpe det onde og bringe lyset tilbage – en rejse som ikke kun fortæller en historie inden for romanens egne rammer, men som også tegner paralleller til vores verden.

Originaludgave: 1989

Gæt hvem der elsker dig

Marianne Larsen (f. 1951)

Om livet i en sjællandsk provinsby 1955-1968, hvor den stigende velstand bevirker store forandringer - For hovedpersonen Bodil, som følges gennem barndommen til puberteten, betyder det nye muligheder i tilværelsen.

Originaludgave: 1989

Martin & Victoria

Klaus Lynggꜳrd

Klaus Lynggaard fik sit absolutte gennembrud med ungdomsromanen 'Martin og Victoria', der giver et detaljeret indblik i 1970’ernes ungdomsgeneration.

At fortælle menneskene

Svend Åge Madsen (f. 1939)

At fortælle menneskene er en klassiker. En stor roman med uendelig rækkevidde og et vidt forgrenet og filosoferende blik på menneskeheden.

Originaludgave: 1989

Kilroy Kilroy

Ib Michael

Med vanlig sans for sprogblomster og prydede sætningskonstruktioner slår Ib Michael sig løs med en gribende historie om identitet og Syndefaldet.  

 

84 digte

Henrik Nordbrandt

Nordbrandts lyrik tilhører ingen skole i den danske poesis historie. 84 digte er en af de digtsamlinger, der viser, hvordan Nordbrandts lyrik har et eget særpræg.

Originaludgave: 1984

Standset aften

Juliane Preisler

Juliane Preisler pendulerer mellem en umiddelbar lykketilstand og en dyb usikkerhed i den lyriske novellesamling 'Standset aften'.

Når snerlen blomstrer

Bjarne Reuter

I ungdomsklassikeren 'Når snerlen blomstrer' tegner Bjarne Reuter et billede af ungdomslivet, og de genvordigheder, vi alle skal gennemleve i overgangen mellem barn og voksen.

Om fjorten dage

Peter Seeberg (f. 1925)

'Om fjorten dage' kan betragtes som en modernistisk kulmination med referencer til tidligere og samtidig eksperimenterende værker.

Originaludgave: 1981
 

Vejen til Lagoa Santa

Henrik Stangerup

Vejen til Lagoa Santa udfolder Henrik Stangerup en moderne fortælling om menneskets ihærdige søgen efter mening både i forhold til sig selv og sin omverden.

Originaludgave: 1981

Lille menneske

Charlotte Strandgꜳrd

Psykologisk portræt af, hvordan en umiddelbart velfungerende pige rammes af anoreksi, og hvordan sygdommen påvirker hele familien.

Originaludgave: 1982

Vi folder drømmens faner ud

Michael Strunge

Digte, som udtrykker punk-generationens smerte og fortvivlelse over, at byen og tilværelsen er blevet kold, syntetisk og kærlighedsløs.

Originaludgave: 1981

Hva'for en hånd vil du ha'

Vita Andersen

Vita Andersen er blandt de kvindelige forfattere, der tegner det nye billede af den moderne kvinde. I Hva'for en hånd vil du ha' fokuserer hun på mor-barnforholdet.

Marginaljord

Knud Sørensen (f. 1928-03-10)

I novellesamlingen 'Marginaljord' stiller Knud Sørensen kritiske spørgsmål til udviklingen i landområderne.

Originaludgave: 1987

Springflod

Pia Tafdrup

Pia Tafdrup var én af de mest markante kvindelige lyrikere i 1980'erne, hvor 'Springflod' fra 1985 samtidigt repræsenterer det mest kropspoetiske værk i perioden.

Originaludgave: 1985

City slang

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

Digte, især om København, men også andre store europæiske byer og deres puls, sanset og bearbejdet af et åbent sind og en vågen krop.

Originaludgave: 1981

Himmel og helvede

Kirsten Thorup

Med sit blik på mennesket åbner 'Himmel og helvede' op for flertydigheden, og der bliver insisteret på forandringen som en menneskelig mulighed.

 

Marie

Dorrit Willumsen

Dorrit Willumsen skriver altid om kærlighedens fravær. Om personer, der ikke er elskede, ikke kan elske eller ikke vil. Og den historiske roman 'Marie' er ingen undtagelse.