Logo
Bogliste

Analyser af litteratur fra 1930'erne

1930'erne var præget af økonomisk krise som følge af 1. verdenskrig og børskrakket i 1929. Krisen bevægede sig ind i folks hjem og videre ind i litteraturen, som tog udgangspunkt i krisens økonomiske, sociale og mentale konsekvenser. Den bar toner af pessimisme, og samfundets Larsner blev omdrejningspunktet for disse fortællinger. Vi har samlet en række af Litteratursidens analyser af bemærkelsesværdig litteratur fra 1930'erne, der hjælper til at forstå tiden efter 1. verdenskrig, og inden verden endnu en gang blev splittet. 

Læs også oversigtsartiklen Dansk litteratur fra 1930'erne

Bøger på listen

Legetøj - en roman om en forretning

H.C. Branner

Branner får legende let og spiddende ironisk præsenteret hele sit persongalleriet i spillet om magt og undertrykkelse.

Originaludgave: 1936

Melodien der blev væk

Kjeld Abell

Eviggyldigt drama om at huske sig selv og sine drømme. Monotoni, konformitet og konventioner kvæler melodien, men uden den – intet liv og ingen lidenskab.

Originaludgave: 1935

Der sidder en Mand i en Sporvogn

Mogens Klitgꜳrd (f. 1906)

Mogens Klitgaards socialrealistiske roman 'Der sidder en mand i en sporvogn' er en af 30’ernes mest særegne skildringer af den lille mand, der kommer i klemme i tidens sociale krise.

Originaludgave: 1937

Hærværk

Tom Kristensen

'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor.

Originaludgave: 1930

Det underste land

Gustaf Munch-Petersen

Gustaf Munch-Petersens digtning er eksplosiv, den er både revolte og revolution. 

Originaludgave: 1933

Midt i en Jazztid

Knud Sønderby

Anmelderne var bestyrtede, da Knud Sønderby udgav 'Midt i en jazztid' i 1931. Men for samtidens unge ramte romanen en sanselighed, de kunne genkende.

Originaludgave: 1931