Logo
Bogliste

Eksistens i klassikere

"Det gjælder om at finde en Sandhed, som er Sandhed for mig, at finde den Idee, for hvilken jeg vil leve og døe" - Søren Kierkegaard (Gilleleje, 1835)

Eksistens eller livets mening og de store eksistentielle valg, der bliver taget i løbet af et liv, indgår som tema i mange af de romaner og noveller, vi i dag betegner som klassikere. Her er et udvalg af både danske og udenlandske klassikere.

Bøger på listen

Syv fantastiske Fortællinger

Karen Blixen

Syv spændende historier i en udefinerbar genre - historisk, fabulerende, symbolsk fantasy, længe inden genren blev opfundet.

Originaludgave: 1934

Lykke-Per

Henrik Pontoppidan

Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske.

Ene mand

Christopher Isherwood

Isherwoods mesterværk tegner et hjertegribende og sjældent nuanceret portræt af en midaldrende mand, der kæmper for at vinde over sorg, udstødelse og ensomhed.

 

Målmandens angst ved straffespark

Peter Handke

Da Josef Bloch bliver fyret, kastes han ud i en livskrise, hvor alt virker formålsløst, i eksistentielt mesterværk af Østrigs nobelprismodtager.

Hærværk

Tom Kristensen

'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor.

Originaludgave: 1930

Inferno

August Strindberg

Strindberg beskriver sit personlige helvede i dette syrede pragtværk. Nye læsere kan begynde her.

Originaludgave: 1897

Løgneren

Martin A. Hansen

Martin A. Hansen har i mange år været en kampzone, og nu har Gyldendal genudgivet hans hovedværk, som er en af de største klassikere i dansk litteratur.

Originaludgave: 1950

Mr. Norris skifter tog

Christopher Isherwood

Alle bliver fascinerede og bedraget af Mr. Norris. Forlaget Turbine har atter givet os en flydende oversættelse af en interessant klassiker.

Originaludgave: 1935

Syv brødre (Ved Birgita Bonde Hansen)

Aleksis Kivi

En 150 år gammel pragtfuldt fabulerende roman, hvor humor, drama, naturlyrik og finsk folklore flettes smukt sammen i historien om syv rebelske brødre.

Originaludgave:1870

Brødrene Karamazov

F. M. Dostojevskij

Hvis du kun vil læse én russisk klassiker i dit liv, så er den her er godt bud, oversat af Marie Tetzlaff og af mange kaldet verdens bedste roman.

Perlen

John Steinbeck

En gammel mexicansk lignelse genfortælles med Steinbecksk indføling og grusomhed. 

Originaludgave: 1947

Den unge Werthers lidelser

Johann Wolfgang von Goethe

Den unge Werther taber både sit hjerte og sin sunde fornuft, da han forelsker sig i kvinden Lotte. En evigt ung klassiker om voldsomme lidenskaber.

Originaludgave: 1774

Den fremmede

Albert Camus

Det absurde kom ind i den moderne verdenslitteratur med dette berømte portræt af en mand, der er gudløs, normløs, fremmed for verden ...

Originaludgave: 1942

Idioten

F. M. Dostojevskij

Dostojevskijs mesterværk om fyrst Mysjkins møde med 1860’ernes Rusland stiller spørgsmålstegn ved godt og ondt og ved, hvad det vil sige at være et menneske.

 

Kældermennesket

F. M. Dostojevskij

Jaså, Kældermennesket holder aldrig mund. Dostojevskijs roman er et mesterværk, som har sat sine betydningsfulde spor i den moderne og senmoderne litteratur og filosofi. 

Homo Faber

Max Frisch

Der er mange temaer i bogen, f.eks. forholdet mellem mænd og kvinder, kunst og teknik, tilfældighed og skæbne, amerikansk livsstil, skyld og død.

Originaludgave: 1957

Mercier og Camier

Samuel Beckett

Pikaresk roman med makkerparret Mercier og Camier som vildt og vanvittigt omdrejningspunkt - d´herrer har planlagt en rejse, men mange mærkværdigheder spænder ben for udførelsen.

Originaludgave: 1945

Mogens og andre noveller

J. P. Jacobsen

Et tidsbillede fra modernismens gennembrud gennemsyret af kunst og sproglig ynde. J.P. Jacobsens noveller er enestående.

Originaludgave: 1882

Niels Lyhne

J. P. Jacobsen (f. 1847)

Niels er en slags fætter til Lykke-Per – en mand med mange talenter, men især med et talent for ikke at udnytte livets chancer.
 

Originaludgave: 1880

Jørgen Stein

Jacob Paludan

En af Danmarks store litterære klassikere giver et detaljeret billede af borgerskabet i tiden før, under og efter 1. Verdenskrig.

Originaludgave: 1932

En dag i Ivan Denisovitjs liv

Aleksandr Solzjenitsyn

Ikke alle store romaner behøver at være store – i omfang. 'En dag i Ivan Denisovitjs liv' har bidt sig fast i min sjæl.

Oprindelig udgivet: 1962

Sære historier

Villy Sørensen (f. 1929)

Villy Sørensens debut Sære historier fra 1953 er en samling af symbolladede allegorier, der i et humoristisk og surrealistisk sprog afslører menneskets dybe splittelse. 

Originaludgave: 1953