Logo
Bogliste

Klassiske udenlandske noveller

Dette udvalg præsenterer nogle af de mest bemærkelsesværdige klassiske novellesamlinger fra hele verden. 

En af novellens største styrker ligger i det usagte, det, der står mellem linjerne. Med den begrænsede plads, en novelle byder på, er der meget, der må undlades. Ironisk nok er det ofte det udeladte, der bærer den største betydning. 

Novellen sammenlignes ofte med et isbjerg, hvor kun de øverste 10% er synlige, mens resten skjuler sig under overfladen. Ernest Hemingway, en af novellens mestre, er særligt kendt for denne kunst af antydning. Hans teknik, ofte omtalt som isbjergteknikken eller princippet om less is more - en teknik som Raymond Carver senere videreførte.

Bøger på listen

Selma Lagerlöf : fortællinger, legender, essays og taler

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf kan røre, bevæge, gøre klogere og vække tanker… og bjørne! 

Amok

Stefan Zweig

Fire noveller, der afdækker erotikkens mange forskellige lag. Zweig kan med sin fine psykologiske indsigt, fortælle en historie, så den vækkes til live. 

Om kærligheden - og andre noveller

Anton Tjechov

Anton Tjekhov skriver smukt, let og underfundigt om kærlighed og klasseskel i denne mesterlige novellesamling.

De himmelske græsgange

John Steinbeck

En Pulp-Fiction perlekæde af Steinbeck-historier og endnu et eksempel på forfatterens uforlignelige evne til at finde dramaet i dagligdagen.

Oprindelig udgivet: 1932

Ernest Hemingways samlede noveller

Ernest Hemingway

En imponerende udgivelse, hvor læseren kan stifte bekendtskab med mesterens helt specielle koncise skrivestil. Små doser anbefales, ellers ryger det overblik, som bogen skulle give.

Historier fra jazztiden

F. Scott Fitzgerald

Historier fra en tid så lig vores egen. Den ubarmhjertigt hårde landing efter voldsomme opgangstider skildret i et sprog, der ikke er set bedre.

Fiktioner og andre fiktioner

Jorge Luis Borges

Ord dækker ikke for det Borgeske lærde og legende univers. Gennem labyrinter og spejle ophæver han tidens og verdens gang og skaber nye verdener.

Skaknovelle

Stefan Zweig

’Skaknovelle’ er stor novellekunst, litteratur i verdensklasse og en vanvittig velkomponeret fortælling om den menneskelige psyke. Velkommen til et skak- og skrækscenarie.

 

Begyndere

Raymond Carver

Mere end 20 år efter Raymond Carvers død udkommer nu den novellesamling, som grundlagde det berømte forfatterskab – vel og mærke i den udgave som Carver havde tænkt sig.

Venusdeltaet

Anaïs Nin

15 erotiske noveller, der får blodet til at rulle lidt raskere i årerne. Her bliver seksuelle udskejelser af næsten enhver tænkelig art serveret på sanselig og yndefuld vis. Læs, suk og støn!


Originaludgave: 1969

Fortællinger 1-2

E. T. A. Hoffmann

Et fint udvalg af Hoffmanns fantastiske og sælsomme historier, der rummer både den højeste fryd og den dybeste rædsel.

Fortællinger 1-2

Franz Kafka

Forrygende Kafka i nyt udstyr; flot nyudgivelse af Kafkas samlede fortællinger viser, at forfatterskabet stadig er vedkommende og aktuelt.

Sene fortællinger 1919-1953

Thomas Mann

Bogen indeholder syv fortællinger, hvor man genfinder mange af de temaer, som Thomas Mann gang på vender tilbage til i sit forfatterskab. Alle fortællingerne er gode, enkelte helt ypperlige.

Tidlige fortællinger 1893-1912

Thomas Mann

Manns tidlige fortællinger er geniale mesterværker, der behandler nogle af de samme temaer, som han tager op igen i de store romaner.

Samlede fortællinger I-II

Edgar Allan Poe

Noveller, hvor Poe blander gys og gru, historiske fortællinger, detektivfortællinger og især de psykologiske aspekter, som gennemsyrer alle novellerne.