Logo
Bogliste

Vindere af BogForums debutantpris

Her har vi samlet en liste over vindere af BogForums Debutantpris gennem tiden. 

Senest vandt Dansk-somaliske Amina Elmi for sin digtsamling Barbar. ’Barbar’ er et opgør og et oprør. Med vrede, humor og sanselighed rammer digtene indad og udad mod den offentlige debat, samfundsånden og den kreative klasse.

BogForums Debutantpris er en litterær pris, som har til formål at skabe opmærksomhed om stærke, nye navne i dansk litteratur. Tidligere vindere er blandt andre Kaspar Colling Nielsen, Tine Høeg, Morten Pape, Yahya Hassan, Christian Jungersen, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Fine Gråbøl. Vinderen af prisen tildeles 50.000 kr.    

Bøger på listen

Barbar

Amina Elmi

Dansk-somaliske Amina Elmi skriver om eksilerfaringer og følelsen af hjemløshed i et poetisk sprog med originale billeder.  

Se en sidste gang på alt smukt

Kristin Vego

Vego skaber stemningsbilleder i øjeblikke, hvor intet længere kan være det samme og sætter ord på tiden mellem ung og voksen, hvor livet former sig, uden man opdager det. 

Ungeenheden

Fine Gråbøl (f. 1992)

Poetisk og velkomponeret debutroman lægger op til en kritisk diskussion af vores syn på psykisk sygdom.

Bargums synder

Sofie Malmborg

Sofie Malmborgs biografiske debutroman er skrevet så levende og malerisk, at man skulle tro, hun havde været i hælene på sin hovedperson.

Forsvindingsnumre

Amalie Langballe

Den unge kvinde Agnes fortæller fuldstændig afvæbnende og knugende smukt om sorgen efter at have mistet sin mor til kræft.

Mit halve liv

Anita Furu

En helstøbt, velskrevet og rørende debutroman om smerten ved at være rodløs og fremmed og om længslen efter en familie, man ikke kan huske.

Nye rejsende

Tina Høeg

Hudløs, tidstypisk og vedkommende debut skrevet i kortprosa med en god rytme og en herlig tør humor.

Techno

Niels Henning Falk Jensby

Kaskader af kropsvæsker, hardcore sex og et jeg i opløsning. Debutantprisvinderen er ikke en roman for sarte sjæle, men den er næsten ulideligt smuk. 

Planen

Morten Pape

De seneste 20 års danmarkshistorie set fra ghettoen Urbanplanen danner rammen om denne moderne dannelseshistorie. En gribende og barsk historie, der kryber ind under huden.

Eremitten

Thomas Rydahl

Forfatteren debuterer med denne anderledes og spændende krimi med en særpræget antihelt i hovedrollen og en falmende, korrupt ferieø som scene.

Vinder af Glasnøglen 2015

Yahya Hassan

Yahya Hassan

Yahya Hassans digtsamling er blevet den største bombe i dansk litteratur i mange år. 

Den stjålne vej

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Barsk og virkelighedsnær fortælling om tre afghanske skæbner, der med livet som indsats kæmper for rettigheder og retfærdighed.

Det syvende barn

Erik Valeur

En gådefuld, sjælfuld og spændende roman om syv adoptivbørn, der er viklet ind i et spind af løgne og fortielser.

Vinder af Glasnøglen 2012.

Mount København

Kaspar Colling Nielsen

17 fremragende, foruroligende, fantastiske fortællinger fra en hovedstad under kraftig forvandling.
Velkommen til en guidet tour på Mount København.

Han danser på sin søns grav

Martin Kongstad

Syrligt snapshot af den kulturelle overklasse I årene efter årtusindskiftet.

Vinder af Bogforums Debutantpris 2010.

Noget du skal vide

Janni Olesen

Sex, kærlighed og grusomhed. Stærk romandebut fra Aalborg.

Jelne

Henriette E. Møller

Stilsikker og meget velskrevet romandebut om pigen, der drog ud for at finde sig selv, sin fortid og sandheden om sin mors død. Fem stjerner – mindst! 

Vinder af Bogforums Debutantpris 2008.

Den som blinker er bange for døden

Knud Romer

Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.

Aminas breve

Jonas T. Bengtsson

Efter fire års indlæggelse kommer den skizofrent paranoide Janus ud med det formål at finde ud af, hvorfor hans tyrkiske veninde Amina ikke længere skriver til ham.

Livret

Kristian Ditlev Jensen

'Livret' af Kristian Ditlev Jensen er en opfindsom roman, hvor man tygger sig igennem masser af mad, smag og duft.

Fisketyven

Maria Grønlykke

Et broget univers af folk og fæ i en mindre by uden navn på Sydvestfyn.

Kys

Eddie Thomas Petersen (f. 1951)

'Kys' er en dejlig underholdende og medrivende dansk samtidsroman. Den er fyldt med levende og "skæve" personer i 30-40 års alderen, der væves ind og ud af hinandens liv i såvel Københavnermiljøet som i det nordjydske provinsliv. En roman, der trods sin tykkelse, kan sluges i en mundfuld!

I virkeligheden hedder jeg Nielsen : roman

Lise Rønnebæk

Vinder af Bogforums Debutantpris 2002.

Den nyslåede enke Ella Torn må videre i livet og opsøger dr. Ron Sun. I en karruseltur af oplevelser og møder med besynderlige mennesker oplever Ella, at livet igen har noget at give. 

Zambesi

Søren Jessen (f. 1963)

Med caféen Zambesi som stedet hvor skæbnerne krydses, fortælles i fabulerende, lettere surrealistiske billeder om nogle mennesker og deres sære liv

Krat

Christian Jungersen

I Christian Jungersens debutroman er vi med på en mands indre rejse til en fortid præget af uforløste og sammenfiltrede minder.

To ryk og en aflevering : noveller

Jesper Wung-Sung

Korte realistiske noveller fra en havneby i provinsen. Mænd i alle aldre fra den lille dreng via pubertetsknægten og den voksne mand til oldingen skildres i deres hverdagsagtige tilværelse på fodboldbanen, grillbaren, værtshuset osv.

Inkubationer

Tore Ørnsbo

Vinder af Bogforums Debutantpris 1998

Skifting & Bjergtaget

Charlotte Weitze

Det er ikke kun latinamerikanske forfattere, der skriver magisk realisme. Her er to fremragende eksempler på danske fortællinger fyldt med både magi og realisme.

Hotel Malheureux : noveller

Trine Andersen (f. 1969)

Noveller om mennesker, som sørger at bryde en isolation skildret i en fascinerende blanding af noget absurd og noget let genkendeligt

Tilbage bliver

Iben Claces

Originaludgave: 1994

Den lodne bøg

Hans Schmidt Petersen

En krokodille, der er forelsket i en præmietyr, indviklede familieforhold og hjemmetyskere på Als samt forviklede kærlighedsaffærer og hævntørst er den hverdag, som fortælleren beretter om