Bog

Kærlighed

Af (
2004
)

Anmeldelse

Kærlighed.

I de amerikanske sydstatsromaner er der en lang tradition for store dramaer/melodramaer og i Toni Morrisons "Kærlighed" er der også fuld skrue på de store følelser og på de dramatiske effekter. Her er der kærlighed, der udvikler sig til bittert had, mørke familiehemmeligheder, arvestridigheder og lidenskabelige sexscener, men der er også elementer af uhygge fra "Southern Gothic"-genren, som fx gamle forladte huse i øde omgivelser og sindsforvirrede familiemedlemmer, der helt har mistet kontakten med virkeligheden.

Romanen udspiller sig i et rent afroamerikansk miljø, og lokaliteten er et badehotel i Florida, en populær feriedestination for den sorte middelklasse der er vokset frem i årene efter 2. verdenskrig. Hotellet har sin storhedstid frem til til midten af 1960'erne, hvor rabiate borgerrettighedforkæmpere - eller måske snarere lugtgenerne fra en nybygget fiskekonservesfabrik - skræmmer gæsterne væk. Hotelejeren, den magtfulde Bill Cosey, er en populær person ikke bare blandt hotellets ansatte, men også blandt lokalsamfundets fattige befolkning, over for hvem han ofte træder til med en hjælpende hånd.

Bill Cosey er i sorg efter først at have mistet sin hustru Julia, og senere også sin voksne søn Billy Boy, men han finder sig en barnebrud fra den fattige underklasse, den kun 11-årige Heed, der er legekammerat med Coseys barnebarn, Christine. Som læser bliver man mere og mere desorienteret i forhold til Bill Cosey. Er han den helt, som flere af de øvrige karakterer hævder han er, eller er han det stik modsatte, én der kynisk udnytter sine omgivelser for egen vindings skyld? Tilsyneladende lever Cosey et dobbeltliv, for rygterne påstår, at han på sin lystyacht holder vilde orgier for samfundets spidser med lokale prostituerede, og at han selv plejer omgang med den gådefulde Celestial, der ligeledes er prostitueret.

Romanens nutidsplan er 1990'erne. Her er hovedpersonen Cosey for længst død og borte og hotellet blot en forfalden kulisse. De to gamle legekammerater, Heed og Christine, der nu er godt oppe i årene, har slået sig ned i et stort hus i den nærliggende by. De lever som hund og kat og er havnet i en bitter arvestrid om Coseys penge. Heed ansætter Junior (en ung pige), der netop er sluppet ud af ungdomsfængslet, som skal hjælpe hende med at indsamle dokumentation i arvesagen. Heeds dømmekraft er ikke den bedste, og Junior, der ikke er tabt bag en vogn, slår pjalterne sammen med den unge medhjælper, Romen, som i øvrigt må karakteriseres som én af de få gennemsympatiske karakter i bogen.
Handlingen kulminerer med en hæsblæsende scene på loftet af det forladte badehotel, hvor de to gamle bardomsveninder omsider forsones.

Som forfatter er Toni Morrison stærkt påvirket af den store modernistiske forfatter William Faulkner, og ligesom Faulkner stiller hun store krav til sine læsere, men hvis man holder ud, så venter der afgjort en stor læseoplevelse.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Annelise Schønnemann
Faustnummer
25112911
ISBN
9788759522882
Antal sider
245

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer