Bog

Testamente & Blomsterdigte

Af (
2016
)

Anmeldelse

Testamente & Blomsterdigte af Henrik S. Holck

Henrik S. Holck debuterede i 1978 med digtsamlingen ”Vi må være som alt”, men siden er hans digte gået i glemmebogen mens samtidige digtere som Michael Strunge og F.P. Jac fik kolossal succes. I dag arbejder Holck primært som maler, måske som et resultat af den manglende litterære anerkendelse i nyere tid.

Siden har digteren udgivet flere digtsamlinger, der dog ikke har formået at give Holck det comeback, som hans digte faktisk fortjener.

”Testamente & Blomsterdigte” er forfatterens seneste digtsamling (udgivet i 2016), og denne anmelder håber, at bogen vil være med til at give forfatteren den opmærksomhed han fortjener.

Bogen er opdelt i to dele, hvoraf første del, der hedder ”Testamente” er den absolut længste.

Digtene i første halvdel af bogen kan have tendens til at være langtrukne og det virker visse steder som om forfatteren har skulle skrive sig varm inden der rystes forfinede og velskrevne digte ud af ærmet. Det betyder ikke, at digtene generelt er jammerlige, det betyder blot, at læseren skal et stykke ind i bogen før digtene begynder at gøre indtryk.

Der er dog flere glimrende digte i første halvdel:

”Med et ansigt af smerte

ankom

du midt i denne blomsteridyl,

fra en Sortgrå By et sted,

til denne farvesymfoni,

her skulle livet leves” (side 16)

Anden del af bogen handler om naturen – eller rettere kærlighed til naturen – og mange af digtene er skrevet på rim og er ofte til den melankolske side. Anden del af bogen indeholder de suverænt bedste digte i bogen, og derfor er det ærgerligt at det er denne del, der fylder mindst.

Et eksempel fra ”Blomsterdigte”:

”Måske er livet kun en prøve

i kunsten at holde ud

Et billede på hvad der er det rette

Og hvorledes man ikke skal handle” (side 64)

”Testamente & Blomsterdigte” er en hæderlig digtsamling, der giver læseren et udmærket indblik i forfatterens skrivestil, men det er til gengæld ikke forfatterens bedste digtsamling og derfor lander jeg på en middel vurdering for denne bog.

Bogdetaljer

Secondary title
poesi
Forlag
Gladiator
Faustnummer
52274877
ISBN
9788793128323
Antal sider
68

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer