Bog

Sprækker : om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA

Af (
2020
)

Anmeldelse

Sprækker : om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA af Torsten Jansen

08 apr.20

En grundig, velunderbygget, personlig analyse af forholdet mellem Danmark og USA i perioden fra 2. Verdenskrig og frem til i dag.

Torsten Jansen har en stor viden om USA, dels som tidligere USA-korrespondent, senere som diplomat på ambassaden i Washington DC og endelig som rådgiver for erhvervslivet. Han anlægger et langt perspektiv på forholdet mellem Danmark og USA og belyser bl.a. emnet med den detaljerede insider-viden, han fik som diplomat. Som kilde bruger han interviews med fem tidligere danske statsministre og syv udenrigsministre samt centrale embedsmænd, politikere og erhvervsfolk. Det giver ham en unik mulighed for at belyse det dansk-amerikanske forhold fra flere sider.

De historiske tilbageblik viser, at det slet ikke var en selvfølge, at Danmark vendte sig mod USA lige efter 2. Verdenskrig. Det skyldes for en stor del Danmarks rebelske ambassadør i Washington DC, Henrik Kaufmann. Han lavede egenrådigt aftaler med den amerikanske regering uden om den danske regering, der derfor stemplede ham som landsforræder. Det skaffede Danmark en goodwill, der gjorde det muligt for os at blive en del af det gode selskab.

Lige siden har vi orienteret os mod den mægtige nation, men Jansen viser, at der er sprækker i forholdet, som er særligt synlige, efter at Trump kom til magten med sin isolationistiske politik udtrykt i hans slogan ”America first”. Fundamentet for vores samarbejde var imidlertid begyndt at slå revner før. Obama havde brug for europæernes samarbejde for at bekæmpe ISIL, men ellers koncentrerede han sig om USA’s indre forhold. Trump har udvidet sprækkerne, bl.a. med sin trussel om at trække USA ud af Nato, men også efter Trump vil der være sprækker i samarbejdet.

Det gik ellers så godt de første mange år, med enkelte bump på vejen som fodnotepolitikken i 1980'erne. Enkelte statsministre fik ligefrem et fortroligt forhold til USA’s præsident, som f.eks. Anders Fogh Rasmussen til George W. Bush. Sådan er det ikke mere. USA er i færd med at opløse den globale verdensorden, de selv har været med til at skabe. USA har nok i sine interne problemer, og Europa har mistet betydning i et amerikansk perspektiv, dog er Grønland interessant pga. sin beliggenhed og sine råstofressourcer. Vi kan ikke længere regne med, at USA vil spille rollen som verdens polibetjent. Derfor vurderer Jansen, at Danmark og det øvrige Europa bliver nødt til at styrke deres forsvarssamarbejde, og det nødvendiggør en stærk europæisk forsvarsindustri.

Jansen betragter forholdet mellem Danmark og USA som langt mere end sikkerhedspolitik, handel og alliancer. Det handler også om dansk identitet, kultur og selvforståelse, og derfor får USA's udvikling og forandring stor betydning for Danmarks fremtid.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
47818915
ISBN
9788702285291
Antal sider
304

Tema

Tema

Årets bedste bøger 2020

Her er redaktionens udvalg af årets bedste bøger. Der stilles store spørgsmål: om at være menneske i en dilemmafyldt opvækst, om at tage ansvar under katastrofer og samfundskriser og om modet til at finde accept i livet, kærligheden og kunsten.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer