Bog

Mellemøstens nye verden

Af (
2013
)

Anmeldelse

Mellemøstens nye verden af Lars Erslev Andersen (red.)

03 feb.14

Gedigen, uhyre aktuel og meget velskrevet artikelsamling, hvor danske forskere analyserer de politiske forandringer, Mellemøsten gennemgår lige nu.

Det fremgår af artiklerne, at Mellemøsten er et område i voldsom forandring, og at det magtpolitiske spil ikke længere kan forstås ud fra de gamle fortolkningsmodeller. Det anføres, at Vestens indblanding under ledelse af USA ikke har kunnet skabe et nyt, stabilt Mellemøsten med et vist mål af demokrati, men tværtimod har medvirket til at åbne en veritabel Pandoras æske af konflikter på kryds og tværs. USA har efterfølgende nedtonet sin indblanding, og det globale magtspil er under omforandring.

Den komplicerede politiske situation i de enkelte lande analyseres klart og nuanceret med inddragelse af den nødvendige historiske baggrund. I øjeblikket er det ikke mindst den blodige borgerkrig i Syrien, der optager sindene. Hvem er skurkene, og hvem er heltene, er der en mulig løsning, og hvor meget skal verdenssamfundet blande sig? Meget apropos indledes bogen med tre indsigtsfulde artikler om landet. Andre fokusområder er problematikkerne i Egypten, Iran, Israel, Palæstina, Tyrkiet, Afghanistan, Pakistan og Mali. Årsagerne til konflikterne er mangeartede, men et gennemgående tema i bogen er sekterismen, der beskrives nuanceret og langt fra udelukkende som religiøst eller etnisk baseret. To afsluttende artikler giver en glimrende, samlet analyse af situationen i Mellemøsten.

Der er ingen lette løsninger på virvaret af konflikter, men artiklerne peger på mulige fremtidsscenarier, hvor det kan blive nødvendigt med svære politiske kompromisser, som for eksempel at indtænke folk fra Assad-styret, dog minus Assad, i en ny syrisk regering, og hvor Taleban ses som en nødvendig del af et fremtidigt, stabilt styre i Afghanistan.

Optimismen fra Det Arabiske Forår er falmet i lyset af nye konflikter og en øget ustabilitet. Nogle af artiklerne giver udtryk for en meget forsigtig optimisme for fremtiden på visse områder, men som en af bidragyderne skriver, er der én grundregel i Mellemøsten-forskningen, nemlig at det gælder om at bevare pessimismen: Når analyserne viser, at noget ser ud til at gå godt, er der god grund til at være skeptisk!

Det er uhyre vanskeligt at gennemskue og forstå den aktuelle udvikling i Mellemøsten. Med sine klare, nuancerede og kompetente analyser er bogen et godt udgangspunkt for den, der gerne vil have en lidt dybere indsigt.

Bogdetaljer

Forlag
Ræson
Faustnummer
50825000
ISBN
9788792725318
Antal sider
252

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer