Anmeldelse

Hæren - 400 års danmarkshistorie af Jens Ole Christensen & Rune Holmeå Iversen

Kompetent og velskrevet oversigt over hærens udvikling fra Chr. IV til i dag er et væsentligt stykke danmarkshistorie.

Det er ikke ofte, at Danmarks historie anskues ud fra en militærhistorisk synsvinkel, så bogen falder på et tørt sted. Den er udkommet i anledning af den danske hærs 400-års jubilæum, og dens to forfattere er historikere og museumsinspektører ved Tøjhusmuseet. Det er en gedigen bog, klart og overskueligt opbygget og desuden er den meget indbydende med et væld af illustrationer, der er i særklasse. Her kan man virkelig tale om, at illustrationerne, der er samtidige kobberstik, tegninger, malerier og fotografier, føjer noget væsentligt til teksten.

Chr. IV oprettede rigets første professionelle, permanente hær, og bogen beskriver hærens udvikling frem til vore dages fjernkrige med den væsentlige pointe, at hærens organisation og udvikling hele vejen igennem hænger nøje sammen med opbygningen af den moderne stat. Bogen er naturligt opdelt i fem hovedafsnit. Krigene med Sverige og England 1614-1814, de slesvigske krige 1814-1914, Verdenskrigene 1914-1945, Den Kolde Krig 1945-1991 og vore dages fjernkrige 1991-2014. Hovedvægten ligger på det 20. og 21. århundredes historie, og bogen giver et fint overblik over trusselsbilledet, krigenes forløb og indvirkning på samfundsudviklingen og organiseringen af hæren. Forfatterne viser, hvordan hæren har måttet tilpasse sig den historiske udvikling, hvor uforudsigelighed er nøgleordet.

På mange måder er bogen skræmmende læsning. Det gik op for mig, at det ikke er en selvfølge, at Danmark eksisterer i dag. Sverige, Tyskland og Rusland var i perioder reelle trusler mod Danmarks eksistens, og hæren var og er et vigtigt og nødvendigt værn. Bogen konkluderer, at verden også i dag er et farligt sted med et mere diffust og meget uforudsigeligt trusselsbillede kompliceret af terrornetværk på tværs af grænser og pludseligt opståede kriser. Det stiller store krav til det internationale samfund og lokalt til den danske hær, der må stille op i verdens brændpunkter og i høj grad være omstillingsparat.

Bogen er naturligvis oplagt læsning for militærhistorisk interesserede med sine detaljerede oversigter over hærens organisering på forskellige tidspunkter og sine kort over slag og fæstningsværker, men den er bestemt også af interesse for den almindeligt historisk interesserede læser.

Bogdetaljer

Forlag
Gad, Tøjhusmuseet
Faustnummer
51254643
ISBN
9788712049463
Antal sider
336

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer