Bog

Guldfuglen : i krig med AK81

Af (
2015
)

Anmeldelse

Guldfuglen. I krig med AK81 af Marie Louise Toksvig

Martin Fryd Petersen vokser op som enebarn i en middelklassefamilie på Roskilde-egnen, hvor enhver passer sit og hvor man selvfølgelig holder sig på den rigtige side af loven. Hans forældre er rolige og ansvarsbevidste mennesker, der opdrager sønnen til at tage en uddannelse og til at kende forskel på rigtigt og forkert.

Det ligger derfor ikke lige for, at Martin som ung mand melder sig under fanerne i AK81, der er en støttebande til den berygtede rockerbande Hells Angels.

Som helt ung mand har Martin svært ved at styre sit temperament, og han kommer ofte i slagsmål, hvilket bestemt ikke huer hans forældre, der gelejder sønnen hen i retning af at tage en uddannelse som autolakerer. Uddannelsen færdiggøres og Martin finder også efterfølgende fast arbejde, men det er ikke ensbetydende med, at alt er i den skønneste orden.

Martin bruger nemlig fritiden på tvivlsomme typer, der er rockere eller har tilknytning til AK81.

Den unge mand savner et fællesskab, hvor der er sammenhold, hvor man hjælper hinanden, og hvor man kan føles sig betydningsfuld, og det fællesskab finder han i 2007 hos AK81 og Hells Angels, hvor han ender med at blive en del af gruppens absolutte inderkreds. Da Martin er en slagsbror passer det ham også rigtig fint, at rockerne ikke synes at have et problem med, at han har lyst til at slå på folk, der irriterer ham.

Martin – eller Fryd, som han kaldes blandt sine nye venner – udvikler et solidt forbrug af hash og dømmes flere gange for vold fordi han ikke kan styre sit temperament. Rockerne er glade for Martin, for han kan give indvandrerne de tæsk, som rockerne mener indvandrerne fortjener og efter to år får Fryd en ordre: Fryd skal skyde en kioskmedarbejder, som rockerne har et problem med – og Fryd parerer ordre selvom drabsforsøg er ham inderligt imod. 

Drabsforsøget bliver dråben der får bægeret til at flyde over. Martin har dårlig samvittighed, han begynder at sove dårligt om natten, bliver grådlabil og kan i det hele taget ikke holde rockerlivet ud mere. Mens han er fængslet for drabsforsøget indgår han en aftale med politiet. Hvis Fryd stikker sine rockervenner får han muligheden for at indgå i et vidnebeskyttelsesprogram så han efter endt afsoning kan starte et nyt liv langt væk fra rockerne og deres tilhængere. Fryd takker ja til tilbuddet og er dermed med til at få dømt flere af sine gamle rockervenner - hvilket selvfølgelig ikke falder i god jord, for nu er Fryd stemplet som en stikker, som rockene vil have skovlen under.

”Guldfuglen. I krig med AK81” er fortællingen om Martin Fryd Petersens opvækst og hverdagen tæt på AK81 og Hells Angels. Det er med andre ord en fortælling om hvordan man kan ende i en afstumpet og kold verden selvom man er opvokset i en almindelig familie.

Bogen giver et indblik i en verden, der er både fremmed og frastødende for de fleste mennesker, og det er ganske hårdt at læse om de gruopvækkende ting Fryd har gjort for at føles sig som en del af et (ganske vist sygt) fællesskab.

Marie Louise Toksvig har bedrevet et nøgternt og solidt portræt af en ung mands rejse tilbage til den normale verden, og det er i al sin grumhed en spændende og lærerig bog, der fangede denne læsers interesse fra første til sidste side.

Jeg synes ”Guldfuglen. I krig med AK81” er en vellykket bog fordi den både er spændende og velskrevet samtidig med, at bogen giver et nøgternt og reelt indblik i, hvordan livet på skyggesiden ser ud.

Bogen er et must for alle, der interesserer sig for samfundsforhold og for den specielle psykologi, der gør sig gældende i rockermiljøet, og jeg kan faktisk ikke anbefale ”Guldfuglen. I krig med AK81” kraftigt nok – jeg kan kun opfordre til, at andre også læser denne bog.

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Faustnummer
51637356
ISBN
9788771378535
Antal sider
481

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer