Bog

Året med tusind dage

Af (
2006
)

Anmeldelse

Året med tusind dage af Berit Degnæs

Hvordan reagerer vi, når vore kære pludselig bliver alvorligt syge? Debutroman i dagbogsform om et ægtepars hverdag med Alzheimers.

Berit og Richard er begge i fyrrerne, da de møder hinanden. De bliver skilt og starter på en frisk sammen. De lever et aktivt liv, men efter et par år begynder Richard at forandre sig.

Hans adfærd ændres radikalt, han virker magtesløs, bliver let forvirret og glemmer mange ting. Da Berit hører, at han også har problemer med at klare sit arbejde, tvinger hun ham til at gå til lægen. Mange undersøgelser senere får han konstateret Alzheimers.

Richard bliver boende hjemme i første omgang, men da han bliver mere syg, må han i aflastning. Det giver en større frihed til Berit, samtidig med at hun har dårlig samvittighed over, at hun ikke kan passe ham. Hun føler, det er en umyndiggørelse af ham, at han skal passes af andre - hvor er den dejlige mand Berit forelskede sig i?

Angsten for fremtiden fylder meget og sygdommen udvikler sig hurtigt. Richard lever et mere og mere ensomt liv, når familien mødes, sker det at de glemmer ham. Det er svært for mange af dem at håndtere den nye situation.

Situationen stabiliseres, da Richard får en plads på plejehjemmet. Han hører ikke hjemme her og er ulykkelig.  Herefter går det hurtigt ned af bakke. Han pacificeres, det gør ham aggressiv, og meget vred. Vi hører Berit fortælle Richards historie, om magtesløsheden og smerten.

En velskrevet bog om et følsomt emne. Bogen er nem at læse og skrevet i et letforståeligt sprog. Den kommer omkring mange facetter af, hvordan det er at leve med en uhelbredelig sygdom, og også hvor svært det er, at være pårørende.

Aschehoug, 2006. 176 sider. Kr 229,-

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Oversætter
Hanne Jul-Rasmussen
Faustnummer
26461294
ISBN
9788711292488
Antal sider
174

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer