Anmeldelse
25 søforklaringer af Carsten Rabæk Kjaer (red.)
- Log ind for at skrive kommentarer
Disse 25 naturvidenskabelige artikler baseret på en foredragsrække på Aarhus Universitet dokumenterer på fornemmeste vis en dansk tradition for at formidle videnskab til den brede befolkning.
At der vitterlig er stor interesse for naturvidenskabelige emner, beviser det talstærke, bredt sammensatte publikum, der har mødt op til foredragene i Søauditorierne på Aarhus Universitet. Den naturvidenskabelige forskning er i dag stærkt specialiseret, og fagfolkene kommunikerer indbyrdes i et indforstået, fagspecifikt sprog. Heldigvis behersker flere af dem også populariseringens vanskelige kunst. De naturvidenskabelige landvindinger berører os alle i større eller mindre grad, og det er vigtigt at bringe forskningen ud over rampen for at skabe udbredt forståelse for den.
Det lykkes fint i disse 25 vidt forskellige smagsprøver på naturvidenskabelig forskning, som man kan vælge og vrage imellem efter lyst og interesse. Fysikere, kemikere, dataloger, biologer, astronomer med mange flere kommer med spændende eksempler på deres aktuelle forskning. Det er ikke altid lige let at se, om grundforskning fører til noget praktisk anvendeligt, men bogens eksempler viser, at grundforskning i mange tilfælde har en aktuel, praktisk relevans og endda kan rumme et udviklingspotentiale for fremtiden.
Artiklerne bevæger sig fra det temmeligt abstrakte til det helt konkrete og fra de mindste elementarpartikler til det enorme, forunderlige univers. Forfatterne er dygtige til at popularisere uden at forfladige. Personligt kommer jeg aldrig til at fatte relativitetsteorien og kvantemekanikken. Og hvordan kan tiden være sådan en gummielastisk størrelse? Men det skal forfatterne ikke klandres for, for der er grænser for, hvor meget man kan popularisere.
Mange af emnerne har stor relevans, mens andre er mere eksotiske, men de er alle sammen spændende. Tycho Brahes liv og ikke mindst hans måske suspekte død optager os stadig, og det er da også fascinerende at læse om kaskelothvalens enorme næse og dens funktion. Myrernes liv er interessant, fordi de lever i sociale samfund ligesom menneskene, men at de også kan bruges til noget nyttigt som biologisk skadedyrsbekæmpelse, ved vist de færreste.
Studiet af det enorme univers har altid draget menneskene. Hvordan har det udviklet sig, hvor kommer vi fra, og er der mon liv derude? I sportens verden er vi optaget af doping, men hvad er det egentligt, og hvorfor er det så svært at definere? Datasikkerhed og muligheden for misbrug af data er et stort problem i dag, så hvordan sikrer vi os nu og i fremtiden? Menneskets udvikling er også altid et hot emne. Hvordan har vi udviklet os, og hvordan vil vi udvikle os i fremtiden? Vores enorme optagethed af mad afspejles i de utallige madprogrammer i TV og de mere eller mindre bizarre, restriktive kostplaner for et sundere liv, men det har også ført til et samarbejde mellem kokke og gastrofysikere, der måske vil revolutionere vores madvaner i fremtiden.
Det er umuligt i en kort anmeldelse at komme ind på alle artikler. De er velskrevne og veloplagte og giver tilsammen et lille indtryk af nogle af de emner, naturvidenskabsfolk beskæftiger sig med i dag, og hvilken betydning det har for vores liv. Det gælder bare om at gå på opdagelse i den meget indbydende og velillustrerede bog og måske endda få mod på yderligere fordybelse og lade sig inspirere af forfatternes litteraturforslag.
Brugernes anmeldelser