18 dec.12

Blog

Jussi-effekten

Kommentarer

2 kommentarer
Afgrete jørgensen
ons, 19/12/2012 - 16:42

Der ER mange fantastiske bøger derude, som du skriver, men hvis vi kender dem, kan vi ikke kan få øje på dem, og kender vi dem ikke, er det meget nemmere at købe fra Føtex´ iøjnefaldende bogopstilling, hvor forfatteren er een vi da har hørt om tit.

Ville det samme køb ske, hvis det var Kim Leines eller Chr. Jungersens nye romaner, der stod der? Eller Stine Pilgårds "Min mor siger". Jeg ved ikke hvorfor bogudvalget i Føtex og lign. steder er så snævert? Jeg ved ikke, hvor meget forlagene bestemmer? Heller ikke om forfatterne bestemmer noget over deres bogs skæbne? Vil enhver forfatter være parat til at hans/hendes bog skal stå i supermarkedet? Eller hvad? 

Jeg har ikke på noget tidspunkt haft det godt med at bogpriserne blev kastet i grams. Jo, hvis det kan betyde overlevelse for forlag, der også udgiver såkaldt smal litteratur. Det vi vil, er vel at forlag overlever, sådan at de stadig kan formidle ny og klassisk og udenlandsk litteratur.   

Ligemeget hvilket supermarked man besøger, ser man de samme bøger. Der er mange af dem, men udvalget er lille.

Men hvordan er det hos boghandleren? Hvad ser du i vinduet? Hvad ser man på bogsøjlen, hvad er blikfanget? Det er bestemt heller ikke den smalle, sære, lidt ukendte litteratur. Det er også biografier og Fifty Shades mv. Sællerterne. Og det er også ok, men hvorfor ikke vise de andre? Da Søren Ulrik Thomsens nye digtsamling "Rystet spejl" var udkommet, kunne jeg ikke finde den hos boghandleren. Den havde dog været meget og rosende omtalt, så den måtte ligge fremme - lige først for.I en bunke. Lige til at tage. Næh. Stod den et sted hvor jeg kunne få øje på den? Næh. Kunne jeg overhovedet finde den? Næh. Havde de den? Ja. Hvor? Det vidste hun ikke. Hun havde heller ikke hørt om den. Kun ved fælles hjælp fandt vi et eks. Stående i en reol med den smalle ryg udad. Er det at være en god bogsælger? Næh.    

I disse år er det afgjort sådan at man som bogkunde er nødt til at følge godt med i udgivelserne. Jeg selv gør det i avisernes bogtillæg, som dækker bredt og godt. Og i Magasinet "Standart", som også kommer godt rundt. Og på Litteratursiden. Det er jo nok at være nørdet. Men som leder af div. læsegrupper ser jeg det som min opgave at præsentere netop de bøger, man ikke selv får øje på, men som man gerne vil læse. Det er hverken i Føtex eller hos boghandleren jeg får inspirationen.  

Dit indlæg er meget interessant og tankevækkende. Fint om der kom en diskussion ud af det. Hvilke bøger køber vi - og hvorfor? Og hvorfor køber vi ikke (flere) bøger? Og flere forskellige bøger? 

AfAndré Moore
tir, 18/12/2012 - 14:34

Hvem siger, at man skal have succes i samme år, samme årti eller århundrede, man skriver sin bog? At antallet af solgte og trykte bøger er proportionelt med kvaliteten og levedygtigheden af litteratur?

Der er flere bøger, flere forfattere og flere læsere end nogen sinde i verdenshistorien. Og endnu flere lever med en illusion om, at de skal skrive den næste bestseller over den næste originale idé; det nye store emne og tema og være så heldig at fange og ride på tidsåndens omskiftelige vinde – og meget middelmådigt triviallitteratur og populærmusik gør da det også – men ligegyldigt er det.

At en forfatter skriver meget, langt og længe og sælger mange bøger, har jeg svært ved at se som ensbetydende med, at man mestrer det æstetiske; den måde der er skrevet om fx helt alment gyldige temaer. Derfor tvivler jeg personligt på, at mange forfattere af triviallitteraturen skriver sig ind i litteraturhistorien som andet, end at de lavede et stort oplag engang.

Lad hustruerotik sælge, Paradise Hotel sende og lad Nicki Minaj synge - og lad politikere indrette en bogreol i Føtex, det bliver det hverken godt eller kunst af.

Og sidst - hvad der står på bogreolen derhjemme, det bestemmer kun du. Uanset hvad der fylder på hylden, så har jeg fuld forhåbning til, at stor litteratur skal leve videre - længe efter vores bogreoler er endt på genbrug, hvor ingen vil eje dem.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer