Den store Danmark Læser Dag er netop løbet af stablen, og vi gør status over nogle af kampagnens resultater indtil nu.
Af Ida Hedegård, projektmedarbejder Danmark Læser
Hvis Danmark Læser-kampagen har lært os én ting, så er det, at skønlitteraturen har en stor skare af dedikerede fortalere. De der læser er mere end villige til at dele deres læseglæde med dem, der endnu har den til gode. Danmark Læser modtog knap 6000 tilmeldinger fra folk i hele landet, der ønskede at uddele bøger – og langt de fleste havde værdifuld indsigt i, hvor ikke-læsere i lige netop deres netværk og lokalmiljø skulle findes.
40 % er en stor og broget målgruppe. Nogle finder ikke tiden til bøger i en travl hverdag, mens andre ikke mener, at bøger har noget at tilbyde dem. Danmark Læser Dagens landsomspændende boguddeling har givet mange mennesker i denne gruppe en nem og troværdig adgang til nye læseoplevelser og let puf hen mod litteraturen. Ved at overlade uddelingen til frivillige boguddelere kom den 23. april til at stå i skønlitteraturens tegn uden løftede pegefingre. I stedet fandt cirka 100.000 lokale og private boganbefalinger sted i øjenhøjde med modtagerne, og dagen gav anledning til utallige samtaler om skønlitteratur – mellem venner, på arbejdspladser, i foreninger og mellem fremmede på gader og stræder.
Gør læsning til et fællesskab
For mange af os er læsning en aktivitet vi dyrker alene. Vi trækker os tilbage til et hjørne af sofaen og er for en stund tabt for omverdenen til fordel for det fiktive univers mellem siderne. En lang række Danmark Læser-initiativer har dog gjort op med forestillingen om læsning som en aktivitet, der dyrkes alene og i privaten.
De 12 læsekommuners mange forskelligartede projekter har vist, at en central forudsætning for at vække læselyst hos ikke-læsere, er at læsning af skønlitteratur finder sted i et fællesskab. I læsekommunerne har nye målgrupper således læst med hinanden eksempelvis i undervisningsforløb, gennem leg og konkurrence og via højtlæsning. Modelkommuneprojekterne har desuden haft gode erfaringer med at koble læsning sammen med eksisterende fællesskaber og har i projektperioden stået bag et væld af læsegrupper på bl.a. forsorgshjem, sociale boligområder, blandt SOSU-ansatte, produktionsskoleelever og mange andre.
Alt sammen har det været med til at demonstrere overfor en række specifikke og ofte udfordrende målgrupper, at litteraturen også har noget tilbyde dem.
Find rum til læsning
For Danmark Læser-initiativerne har målet ikke været at overbevise ikke-læsere om at romaner, digte og noveller er enten bedre, sundere eller finere alternativ til fodboldkampe, havearbejde og Netflix, der ofte udkonkurrerer bøgerne. I stedet har man i flere af læsekommunerne søgt efter de områder i målgruppernes dagligdag, hvor lige netop litteraturen passer ind. Især arbejdspladslæsning har været et af de områder, man har introduceret ved på forskellig vis at rykke noget af det, bibliotekerne har at tilbyde, ud på en række danske virksomheder. Initiativerne har blandt andet resulteret i lydbøger i høreværnene på produktionsmedarbejdere på et slagteri og en plastfabrik – en løsning der har skabt en plads til litteratur hos en gruppe med et mere skemalagt arbejdsliv end de fleste.
Bibliotekernes rolle
Danmark Læsers læsekommuneprojekter har til sammen vist, hvor vigtigt der er at skabe rum for opdagelsen og udvekslingen af de positive oplevelser, litteraturen kan give. Heri har særligt bibliotekerne en central rolle at spille, og i kampagneperioden har man haft gode og lærerige erfaringer med at rykke bibliotekets tilbud ud i de sammenhænge hvor ikke-læserne befinder sig. På denne måde er gevinsten ved Danmark Læser og læsekommunekonkurrencen ikke alene de nye læsere, der er blevet skabt, men også den store betydning, forløbet har haft for bibliotekerne. I kampagneperioden har man med gejst og iderigdom kastet sig over målgrupper, der normalvis aldrig kommer nær et bibliotek, og man har på bibliotekerne grebet muligheden for ikke blot at genopdage, men også gentænke sin kerneopgave – nemlig formidlingen af litteratur.
Kommentarer