I Danmark betragtes horror ofte som enten noget kun for børn eller som en underlødig genre med fokus på blod og monstre.
I Danmark læses der mange krimier, ligesom blodige spændingsromaner og seriemorderthrillers glider ned i en lind strøm. Men ændres genren til horror (som mange herhjemme kalder gys), så vil langt de fleste betakke sig for at læse så meget som en linje. Herhjemme betragtes horror nemlig meget ofte som enten noget kun for børn eller som en underlødig genre med fokus på blod og monstre.
Den opfattelse har en række danske forfattere med smag for de fantastiske genrer sat sig for at ændre. I 2011 stiftede Patrick Leis, Nikolaj Højberg, Christian Reslow, Helle Tiegten Tofft, Henrik Harksen, Jacob Hedegaard Pedersen, Jonas Wilmann, Steen Langstrup og Michael Kamp foreningen Dansk Horror Selskab, hvis formål er: ”at fremme udbredelsen af danskproducerede, skrevne horror-fortællinger, hvad enten det er i form af noveller, romaner, graphic novels, sms-litteratur eller digte.”
Dansk Horror Selskab ønsker at etablere horror-genren som en populær, ligeværdig og vedkommende genre i det litterære landskab, og stræber efter at udbrede den gode horror med komplekse fortællinger og et stimulerende sprog til det voksne publikum.
Pris for Årets Danske Horrorudgivelse
For at vise de litterære muligheder i genren og skabe opmærksomhed om den gode horror, der rent faktisk skrives i Danmark, oprettede Dansk Horror Selskab en pris for Årets Danske Horrorudgivelse, som er blevet uddelt siden 2011.
Prisen uddeles i år lørdag d. 12. marts på Krimimessen i Horsens, og modsat de øvrige priser, der uddeles på messen, er navnet på vinderen en hemmelighed op til uddelingen. Det eneste, vi ved i skrivende stund, er hvilke fem forfattere, der er blevet stemt ind på årets shortliste, og som nu skal bedømmes af en uvildig jury.
I juryen sidder i øjeblikket Politikens anmelder Steffen Larsen, forfatter og cand. mag. i litteraturhistorie og antropologi Christine Tjalve, bibliotekar og SoMe-tryllerist Jan M. Johansen, Himmelskibet.dk’s redaktør Thomas Winther Christensen samt undertegnede som gennem mange år har stået bag Gyseren.dk
Følgende fem forfattere er nomineret:
Mikkel Harris Carlsen er nomineret for sin novellesamling ”Midnatsmuse”, som i bibliotekernes lektørudtalelse blev sammenlignet Dostojevski for sin psykologiske og dystre stemning. Novellerne er meget langt fra den typiske opfattelse af blodige gys, og kræver en del af sin læser, idet novellerne indeholder mange referencer til både sagn, religiøse motiver og andre litterære værker.
Michael Kamp har i løbet af få år slået sit navn eftertrykkeligt fast, og har en gang tidligere været nomineret til Årets Danske Horrorudgivelse. Han har vundet både Drengelitteraturprisen og Niels Klim prisen for bedste science fiction novelle og har udgivet en række noveller på engelsk. Han er nomineret for romanen ”Samlerne”, der ifølge lektøren indeholder både ”Blod, kropsdele og en atmosfære af noget stærkt foruroligende.”
Vicki Pedersen debuterer med novellesamlingen ”Den røde tråd”, som lektøren anbefaler til ”… dem, der elsker historier med et glimt af gru og galskab”, og som et nyt, interessant pust til hylden med novellesamlinger.
Martin Schjönning er uddannet litterat og arbejder freelance som forlagsredaktør. Han er nomineret for kortromanen ”Deroute”, det første bind i forlaget Kandors serie om Satan. Bibliotekernes lektørudtalelse kalder ”Deroute” for “en fascinerende uhyggelig kortroman” og anbefaler den til ”dig som søger en anderledes tankevridende læseoplevelse.”
Den sidste forfatter er Amdi Silvestri, som er nomineret for sin novellesamling ”Kærlighedsfrugt”. Samlingen består af 14 noveller, der strækker sig i alle retninger fra spøgelseshistorier over monsterfortællinger til meget realistiske historier og knive, klør og helvede. Med udgivelsen prøver Silvestri at demonstrere forskellen på gys og horror ved at lade novellerne bevæge sig gradvist fra at være gyserhistorier til at være horror-fortællinger. ”Kærlighedsfrugt” er som den eneste af de nominerede blevet anmeldt i dagbladene, hvor K. E. Watz (Lolland-Falsters Folketidende) skriver: ”… fortællingerne er uhyre velskrevne, og forfatteren skaber gru og rædsel og bringer uhyggen i centrum ved hjælp af en stor palet af virkemidler og ved at inddrage overraskende temaer.”
Det er således fem ret forskellige titler, der er nomineret, og det bliver spændende at se, hvem der vinder prisen hjem i år.
Tidligere vindere af prisen:
Steen Langstrup: ”Alt det hun ville ønske hun ikke forstod”, 2011 (en filmatisering er undervejs)
Jonas Wilmann: ”Frygt-filerne”, 2012
Lars Kramhøft og Tom Kristensen: ”Made Flesh” 2013 (siden udgivet i USA)
Teddy Vork: ”Sprækker”, 2014
Kommentarer