Er danske krimier politiske, og hvad vil det overhovedet sige, at krimier er politiske? Litteratursiden har spurgt to af de personer, som ved allermest om krimier herhjemme, nemlig bibliotekarerne Lida Wengel og Vibeke Johansen, som står bag Krimimessen i Horsens Statsfængsel.
Bredt kan politiske krimier defineres som omhandlende samfund og samfundsforhold. Vi vil ikke sige, at danske krimier er decideret politiske. De er samfundsdebatterende og måske storpolitiske, når der trækkes temaer frem som terror, trafficking og krig.
I virkeligheden er det nok hovedsagelig thrillers og spændingsromaner, som er samfundsdebatterende og storpolitiske, for eksempel A.J. Kazinski, Leif Davidsen, Jens Henrik Jensen, Michael Katz Krefelds Protokollen og Sort sne falder, Steen Langstrups Stikker og Gretelise Holms bøger om Karin Sommer. Man kan også nævne Keld Broksø, Fransk Esmann, Jens Henrik Jensen, Leif Davidsen, Thomas Clemens og Lars Ørlund.
Genren har den fordel, at forfatteren med plottet i top kan ”smugle” nogle emner ind, som måske er svære at forstå eller forholde sig til. Researchen er desuden ofte så omfattende og fylder så meget hos en del forfattere, at hvis man tog plottet væk, ville det være en fagbog. Genren er også fin til at behandle politiske intriger, fordi den er plotdrevet.
Den danske og skandinaviske krimi har de seneste år bevæget sig og fået større udsyn. 9/11 har sat sig store spor i litteraturen, og også i krimien er terror blevet et tema. Krimien bevæger sig også ud i internationalt farvand i forhold til at beskrive krig, og hjemvendte soldater er et tema, der er kommet ind, efter Danmark er blevet inddraget i krige rundt om i verden.
Spiongenren og de historisk-politiske krimier er populære, og Anden Verdenskrig er et genkommende omdrejningspunkt for de historiske krimier. For eksempel foregår to ud af fire priskandidater til den skandinaviske krimilitteraturpris Glasnøglen under besættelsen
Som eksempler på disse genrer kunne man nævne Christian Dorph og også hans samarbejde med Simon Pasternak. Et andet eksempel er Helle Vincentz, som med sin Nukaakas kabale tematiserer magtforhold, råstoffer og storpolitik.
Den politiske krimi opstod vel med de svenske forfattere Sjöwall & Wahlöös serie Roman om en forbrydelse, som er en serie på ti krimier skrevet mellem 1965-1975. Mange forfattere er inspireret af disse bøger, dog uden den partipolitiske tilgang, som svenskerne havde.
Lida Wengel og Vibeke Johansen, bibliotekarer, Horsens Bibliotek. Vibeke Johansen er programansvarlig på Krimimessen, og Lida Wengel er medarrangør.
Kommentarer