06 apr.17

Artikel

Der er krummer i litteraturen

Kommentarer

3 kommentarer
Log ind for at skrive kommentarer
AfMichael Linde Larsen
fre, 07/04/2017 - 16:27

Føler trang til at supplere artiklen med mine egne oplevelser fra konferencen på Christiansborg.

Jeg havde set frem til dagen og de mange spændende litteratur- og bogmennesker, som var deltagere. Dog er det et noget forvirret udtryk, jeg tog med hjem til Odense.
Synes der var utrolig mange dagsordner som strittede i mange retninger. Og ordet "litteraturformidling" bliver der godt nok lagt mange betydninger hen over.

Nogle betragtede litteraturformidlings mål som at formidle "den gode litteratur". Ja, faktisk blev det flere gange sagt, at folk ikke gad dårlig/Mcdonalds mad. En slags sammenligning med dårlige krimier, som jeg forstod det.
Så var det jeg tænkte, - altså Mcdonalds er en kæde det går rigtig godt for hver eneste dag, og som har tusindvis af gæster. Så jeg tror faktisk godt, at folk gider den slags mad. Og jeg ved de gider at læse krimier. Den sammenligning virkede noget verdensfjern og elitær på en dårlig måde.

Nogle forfattere havde også som dagsorden, at få bragt noget økonomi ind i formidlingen (af egne værker). Fair nok, men så sig det højt og tydeligt, at det er det primære mål.

Mere forbavset blev jeg, da en forfatter sammenlignede de danske biblioteker med Post Nord og som nogle huse, der blev mere og mere tømt for litteratur.
Sidste år havde jeg 20 års jubilæum som bibliotekar. Mine egne erfaringer er at, der aldrig har været så meget fokus på formidling af litteratur som nu. For år tilbage var der stor fokus på "at stille til rådighed". Det er der stadigvæk, men der er nu også 100 gange mere fokus på, at formidle litteraturen i form af mange spændende aktiviteter og arrangementer.
Og vi er et meget mere spændende kulturhus end for år tilbage.
Jeg kan slet ikke genkende de beskrivelser af de danske folkebiblioteker som nogle danske forfattere forsøger at tegne af os.

Min egen definition af litteraturformidling er groft sagt at få så mange til at læse som overhovedet muligt. Og at snakke højt om læsning og litteratur så mange steder som overhovedet muligt.
Som det også blev sagt på konferencen, så vil det være godt, hvis flere mennesker får et sprog om litteratur.
Bruger tit udtrykket "rette bog til rette læser". Det dækker over at mødes med folk i øjenhøjde. Dvs. snakke krimier, hvis de ønsker krimier og smalle digtsamlinger, hvis folk ønsker smalle digtsamlinger (der er flere som ønsker det første end det sidste).
Men jeg og andre bibliotekarer kan jo også være så privilegeret, at vi ikke skal skele til en kommerciel dagsorden som både forfattere, politikere, boghandlere og forlag bliver nødt til.

PS. Hvis man som politiker deltager i en konference om litteratur, ville det være fedt, hvis man havde mere at byde på end historier om, hvor glad man var for det lokale folkebibliotek som barn.

!! Men den gode nyhed er jo, at alle som var til stede i salen elskede litteratur og gerne vil de gode historier. Så meget sjovere, at finde fælles berøringspunkter end at skælde hinanden ud.

AfNina Wegner
fre, 07/04/2017 - 21:24

Som svar til af Michael Linde Larsen

Tak, Michael. Jeg kunne ikke være mere enig. Artiklen på Litteratursiden med overskriften "Der er krummer i litteraturen" suppleret med et billede fra en tilssyneldende absolut kedsommelig paneldebat, er et paradoks i sig selv. Det er forstemmende gang på gang at høre forfatterne beklage sig over bibliotekerne (eller er det egen indtjening, de beklager sig over). Bibliotekerne fornyr sig konstant, formidler litteraturen ved arrangementer, litteraturfestivaler, læsekredse- og klubber, digitalt på hjemmesider, blogs, facebook, - ja ALDRIG før har litteraturen været formidlet så effektivt, fordomsfrit og kvalitativt som nu. 

AfBarbara Rugholm
tir, 18/04/2017 - 11:34

Som svar til af Nina Wegner

Tak for jeres kommentarer begge to!  Min vinkel er ikke  bibliotekernes formidling alene. Jeg har forsøgt at videreformidle nogle af de vigtigste pointer og uoverenstemmelser fra paneldiskussionerne. Og du har ret Michael, de stritter i forskellige retninger, men sådan er det vel oftest. Alle har jo fx også en holdning til (folke)skolen, fordi de engang selv har gået der, uagtet at den har ændret sig ufatteligt meget siden. Så det er nok et grundvilkår, at diskussioner ofte tager udgangspunkt i følelser og  egne oplevelser og vilkår, og der må man jo forsøge at mødes...