Blixenprisen hyldede for tredje år i træk den danske litteraturbranche på en smuk solskinsfredag. Også dem bag tæppet kom frem i lyset.
Med to nye priser på programmet blev der uddelt ikke færre end 14 priser ved bogbranchens store prisuddelingsfest fredag d. 19. maj i Den Sorte Diamant. Hovedarrangørerne bag prisen er Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere med et hav af sponsorer i ryggen. Med 14 forskellige priskategorier er det intentionen at hylde hele den danske bogbranche. ”De unge og de etablerede, de fysiske bøger og lydbøgerne, redaktørerne, formidlerne og oversætterne, skønlitteraturen og faglitteraturen, voksenbøgerne og børnelitteraturen”. Således rammer projektørlyset også mere usynlige kræfter i det litterære kredsløb. Der er måske ikke så meget showbizz over festen, men der er jo også et vist paradoks i forholdet mellem show og bog. Men det var festligt og mange blev hyldet fortjent, nogen utvivlsomt glemt, og nye talenter kom frem i lyset. Ikke mindst Andreas Pedersen, årets litterære talent, og man kan håbe, at prisen vil få mange til at fryde sig over hans digte.
Tak til familier, kolleger, læsere, og udstoppede ræve
Også vinderne af de største priser takkede, som det sig hør og bør, de mennesker, der står bag dem. Iben Mondrup, vinder af Blixenprisen for årets skønlitterære udgivelse, fremhævede sin redaktørs stor betydning, ligesom hun takkede sin familie, der har inspireret hende til ’Karensminde’. I motivationstalen for H.C. Andersen Legatet, der gik til Ib Michael, pointeredes vinderens store inspiration fra H.C Andersens. Jens Christian Grøndahl takkede sin kone og kritiske førstelæser, da han modtog Isak Dinesen-prisen for sit blændende kvindeportræt i ’Tit er jeg glad’. Pia Juul modtog Zinklar-prisen og talte om sin inspiration fra barndomslandet med mejetærskere på markerne. Halfdan Pisket takkede sin far, hovedpersonen i tegnerens fabelagtige Dansker-trilogi.
Og så var der en pludselig en gåde i en af motiveringstalerne. Hvor mange forlagsredaktører skal der til for at skifte en pære? Kun én, men det tager flere måneder. Prisen for årets redaktør gik til Jakob Søndergaard fra Rosinante og co., som havde fået mange fine indstillinger fra forfatterne. Jakob Søndergaard takkede sine gode kolleger på forlaget. Også kollegerne var i fokus, da Louise Ravnild modtog Kjeld Elfeldts Mindelegat til årets oversætter og hyldede hjælpsomheden og fællesskabet. Endelig var der også en udstoppet, men innovativ, ræv på scenen, da en af Baggaardsbaronerne modtog Saxos innovationspris for sin fornyende tilgang til forlagsverdenen.
Det kræver en hel landsby at opdrage et barn
Prisen som årets litteraturformidler, som Litteratursiden har været med til at sponsere, gik til Vibeke Johansen fra Horsens Bibliotek. Vibeke kaldes krimimor og har skabt den store krimimesse i Horsens med sine kollegaer og i samarbejde med forfattere, forlag, boghandlere. ”Hun har plejet barnet fra det kravlede og mest fik besøg af sine nærmeste, til det i skolealderen blev sendt i fængsel og fik gæster i tusindvis. Også gæster der ellers ikke kom den slags steder (…) Vibeke Johansen viser, at vi løfter bedst i flok og i fællesskab og at nærvær smitter. Hun gør det bare, og det er jo også sådan man opdrager bedst; ved at vise vejen og ikke blot tale om den”, sagde Lise Vandborg i sin motivationstale.
Børnene var også med til festen, og således jublede Anders Mattesens barn foran scenen, da multitalentet modtog prisen for årets lydbog for ’Ternet Ninja’. Måske skal han også lytte eller læse til ’Den store djævlekrig’. I hvert fald gik Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse til Kenneth Bøgh Andersen, der ”med Den store djævlekrig flytter grænser i dansk børne- og ungdomslitteratur, og bøgerne har allerede flyttet en hel generation af læsere”. Flotte og velfortjente ord i børnelitteraturens jubilæumsår til den populære forfatter.
Stort tillykke til alle de nominerede og vinderne, de nævnte og alle de andre i maskinrummet og bag skrivepulten. Tak for festen og tak for at læse med.
Foto: Peter Kirkeskov Rasmussen
Prismodtagerne 2017
- Blixenprisen for årets skønlitterære udgivelse – The Blixen Literary Award:
Iben Mondrup med ”Karensminde” - Blixenprisen for årets litterære talent:
Andreas Pedersen med digtsamlingen ”Fryden” - Blixenprisen for årets innovation – Saxos innovationspris:
Baggaardsbaroner - Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling:
Vibeke Johansen, Horsens Bibliotek - Isak Dinesen-prisen:
Jens Christian Grøndahl med ”Tit er jeg glad” - Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse:
Kenneth Bøgh Andersen med ”Den faldne djævel” - Blixenprisen for årets faglitterære udgivelse:
Mathilde Kimer med ”Krigen indeni” - Blixenprisen for årets indsats for ytringsfriheden:
Frederik Stjernfelt og Jacob Mchangama med ”Men – Ytringsfrihedens historie i Danmark” - Kjeld Elfelts Mindelegat – årets oversætter:
Louise Ravnild - Zinklar-prisen:
Pia Juul - Blixenprisen for årets lydbog:
Anders Matthesen med ”Ternet Ninja” - Blixenprisen for årets redaktør:
Jacob Søndergaard, Rosinante & Co - Dansk Forfatterforenings H. C. Andersen Legat:
Ib Michael - Blixenprisen for årets tegneserie:
Halfdan Pisket med ”Dansker”
Kommentarer