Tysk kultur historie fra 1648 til i dag af Anna Sandberg og Detlef Siegfried (red)
En akademisk artikelsamling, der giver en grundig, kronologisk fremstilling af tysk kultur, historie og samfund fra Den Westfalske Fred til i dag.
Bogens forfattere er forskere inden for historie-, kultur- og litteraturvidenskab, og de er eksperter i de historiske perioder, de behandler. Af den grund er deres indgangsvinkel til emnet forskellig. En række velvalgte illustrationer belyser fint teksten.
Kultur forstås ikke blot som litteraturens, billedkunstens, musikkens og de øvrige kunstarters fortolkning af verden, men beskrives bredt som hverdags- og populærkultur, politisk kultur og kunst. Et generelt historisk aspekt er derfor indlejret i artiklerne.
Tysk kultur er en kompleks størrelse, og vi skal op til det 18. århundrede, før man kan tale om en egentlig fælles, national tysk kultur. Artiklerne beskriver, hvordan den germanske kultur har udviklet sig i perioden, og hvordan kulturelle strømninger i Europa og Amerika har påvirket den.
Bogen er en væsentlig udgivelse og giver en god, solid baggrundsviden for at forstå det moderne Tyskland, vores store nabo, der er en økonomisk og politisk magtfaktor i Europa. Sproget er ikke tungt akademisk, men bogen forudsætter en vis grundviden. Godt halvdelen af bogen behandler de seneste 100 år, og det er nok den lettest tilgængelige del. Det er noget af en mundfuld at læse antologien i et stræk, men den kronologiske opbygning indbyder til at læse udvalgte artikler.