Nattog til Lissabon
Man skulle ikke tro at en bog med en lektor i filologi som hovedperson, kunne ødelægge ens nattesøvn. Men det er ikke desto mindre tilfældet med ”Nattog til Lissabon” af Pascal Mercier.
Hovedpersonen i ”Nattog til Lissabon” er Raimond Gregorius, lektor på et gymnasium i Bern. Han har tilbragt det meste af sit liv på gymnasiet, først som elev og siden som ansat. Han er respekteret for sin faglige dygtighed, men de fleste synes nok at han er lidt kedelig. Et møde med en portugisisk kvinde, får ham til at tage sit liv op til revision.
Fra den ene dag til den anden beslutter han sig for at følge efter hende til Lissabon.
Med sig på turen tager han en bog af den portugisiske forfatter Amadeu de Prados. Gregorius, bliver dybt fascineret af bogen og ønsker at finde ud af alt om forfatteren. Velankommen til Lissabon, begynder han sin søgen efter mennesker som kendte Prados. Langsomt opruller der sig en historie om kærlighed, venskab og modstandsbevægelsen.
Det er længe siden jeg har nydt at læse en bog, så meget som jeg gjorde med ”Nattog til Lissabon”. Bogen har en filosofisk grundtone, samtidig med at den er spændende og underholdende.