Skribent
02 jun.14
I Dan Turells fodspor på Malta
Jeg har som mange andre danskere , tilbragt en uge i Melieha på Malta.
Vi boede dog ikke på Hollidaycenteret , men i byen, og da jeg traditionen for ferielæsningen medbragte en krimi, faldt valget naturligvis på Dan Turells ( iøvrigt hæderkronede med Poe - klubbens Gyldne håndjern for årets bedste kriminalroman 1983) " Mord på Malta "
På trods af at forfatteren allerede indledningsvis har indsat en note , der foregriber mit research arbejde, fandt jeg det alligevel morsomt at gå og tage billeder af handlingens arnesteder, og jo , bogens plot holder her 31 år efter.
Eneste anke er at den digitale udvikling og mobil telefonere har overtaget telegrafens rolle, men bortset fra denne detalje, syntes jeg at bogen er tidløs, og jeg følte mig godt underholdt hele vejen igennem min læsning af bogen, hvor der begåes et utal af mord.
Det første billede jeg tog var af byens politistation , der stadig ligger og fungerer på byens kirkeplads.
Politistationen er placeret umiddelbart ved sidsen af "the Arches" der er en finere restaurent som Turell sikkert
har frekventeret under sit ophold.
De karakteristiske perforerede limstensklipper ( som vi vidst kun kender lignende fra Bulbjerg i Danmark ) er afgørende i det sidste kapitel af bogen, og "Billys car hire & chauffeur service" eksisterer også i bedste velgående den dag idag.
Jeg er overbevist om at det er det firma som er blevet benyttet af forfatteren der jo ikke selv havde kørekort,med mindre han da kørte med de mange lokalbusser ?
Den berømte sætning ( som vi sidenhen har hørt på cd udgivelsen "Glad i åbningstiden" med Halfdan E og Dan Ture'll om at man skulle være taxa chauffør , bliver udtalt af den navnløse hovedperson ( som på film udgaven vidst blev spillet af Michael Falck ) til kriminalkommisær Ehlers.
Apoteket der er placeret som nabo til biludlejningen, er også central i bogens handling, og i elevatoren på vores hotel var der en reklame hvor vejnavnet afslørede hvordan Dan Turell havde fået navngiven en af de maltesiske politibetjente :-)
Folkeferies arkitekt belønnende byggeri ved "Golden sand stranden "er meget afgørende for handlingen.
Den pædagogisk gode ide med at inddele området som et kort over Afrika virker også endnu,så trods forfatterens forbehold i start noten, vil jeg sige at de ydre rammer Turell bruger til at beskrive sit miljø i feriebyen Melieha , de er stadig genkendelige , og hvis man alligevel er på Malta, så brug lidt tid på at gå i Dan Turells fodspor.
Nå, min anmeldelse falder lidt til jorden eftersom jeg kun kan overføre et billede ...
Men Any ways - kig selv efter hvis de kommer på de kanter :-)
Jeg har som mange andre danskere , tilbragt en uge i Melieha på Malta.
har frekventeret under sit ophold.
Men Any ways - kig selv efter hvis de kommer på de kanter :-)
Bøger af Dan Turèll
Alhambra blues
Dan Turèlls 175 håndskrevne dagbogsdigte er blevet genudgivet i anledning af 75-året for hans fødselsdag i 2021 og taler til sin læser på tværs af årtier.Originaludgave: 1983
Om musik
At være forelsket i musik og tale om det som et levende væsen og som "livets musik", der ruller uophørligt, var et af de mange kendetegn for Dan Turéll.
Vangede billeder
En introduktion til Dan Turèlls forfatterskab kan begynde her, hvor læseren møder det miljø, forfatteren voksede op i og senere ud af.
Oprindelig udgivet: 1975
Mord i mørket
Da Dan Turèll i 1981 udsendte dette første bind i Mord-serien, gjorde de akademiske meningsdannere, hvad de kunne, for at pleje krimigenrens blakkede ry.
Dét døgn, da -
Nærmest en psykologisk krimi, sådan lidt à la Simenon; det er Turèlls første ”alvorlige” roman, og det er desværre også hans sidste.
Originaludgave: 1992
Mord i marts
Alt er, som det skal være i »Mord i marts« - en af seriens bedste.
Originaludgave 1984