Anmeldelse
Fisk til folket af Kenn Tarbensen
- Log ind for at skrive kommentarer
Om fiskerierhvervet og danskernes forbrug af fisk fra den spæde start op til vore dage, der mest præges af skandaler om miljøproblemer og kvotekonger. Ved siden af det rent faglige får vi også et godt indblik i udviklingen på det kulinariske område.
Med udgangspunkt i 1912, hvor fiskeribranchen og myndighederne med en stor fiskerimesse forsøgte at slå branchen fast som en vigtig del af dansk erhverv og samtidig slå et slag for spisefisk for danskerne, gennemgår forfatteren dansk fiskeris og fiskekonsums historie.Tarbensen er seniorforsker ved Rigsarkivet og har gravet grundigt i arkivalierne for at samle stof til denne bog.
Efter de store sildeeventyr i middelalderen, hvor saltede sild var en af vore vigtigste eksportvarer, stagnerede markedet i 1600-tallet og kunne knap kaldes et selvstændigt erhverv de kommende århundreder. I starten af 1900-tallet var der dog igen fremgang, og det skulle markeres med håbet om at fiskeriet kunne blive lige så anerkendt som landbruget som et dansk hovederhverv. Ikke mindst motoriseringen og den nye konservesindustri havde givet branchen et gevaldigt løft. Allerede i slutningen af 1800-tallet blev fiskeriet organiseret, der blev ansat konsulenter og udgivet fagblad.
Det er måske et nicheområde, men som altid i serien 100 danmarkshistorier lykkes det at fange interessen og udvide horisonten på endnu et nyt felt, så bare kom i gang!
- Log ind for at skrive kommentarer
Om fiskerierhvervet og danskernes forbrug af fisk fra den spæde start op til vore dage, der mest præges af skandaler om miljøproblemer og kvotekonger. Ved siden af det rent faglige får vi også et godt indblik i udviklingen på det kulinariske område.
Med udgangspunkt i 1912, hvor fiskeribranchen og myndighederne med en stor fiskerimesse forsøgte at slå branchen fast som en vigtig del af dansk erhverv og samtidig slå et slag for spisefisk for danskerne, gennemgår forfatteren dansk fiskeris og fiskekonsums historie.Tarbensen er seniorforsker ved Rigsarkivet og har gravet grundigt i arkivalierne for at samle stof til denne bog.
Efter de store sildeeventyr i middelalderen, hvor saltede sild var en af vore vigtigste eksportvarer, stagnerede markedet i 1600-tallet og kunne knap kaldes et selvstændigt erhverv de kommende århundreder. I starten af 1900-tallet var der dog igen fremgang, og det skulle markeres med håbet om at fiskeriet kunne blive lige så anerkendt som landbruget som et dansk hovederhverv. Ikke mindst motoriseringen og den nye konservesindustri havde givet branchen et gevaldigt løft. Allerede i slutningen af 1800-tallet blev fiskeriet organiseret, der blev ansat konsulenter og udgivet fagblad.
Det er måske et nicheområde, men som altid i serien 100 danmarkshistorier lykkes det at fange interessen og udvide horisonten på endnu et nyt felt, så bare kom i gang!
Kommentarer