Excaliburs hemmelighed – en hæsblæsende film foldet ud som bog
Jeg vil lægge fra land med at sige, at min foretrukne genre normalt ligger indenfor den magiske realisme, som vi møder den hos forfattere som Ruiz Zafón, Murakami og Torgny Lindgren. Dette skriver jeg, fordi det var årsagen til, jeg de første kapitler af Andy McDermotts Excaliburs hemmelighed var klar til at give den en halv stjerne ud af fem mulige. Det ændrede sig dog, så snart jeg fik pejlet mig ind på, at jeg slet ikke læste en roman, men i stedet var med i en blanding af Mission impossible og Indiana Jones.
Set i den kontekst ligger Excaliburs hemmelighed i top og jeg skal helt sikkert læse McDermotts Jagten på Atlantis også, da den går for at være den bedste i denne serie.
Bogens hovedpersoner er arkæologen Nina Wilde samt hendes forlovede Eddie Chase, der er tidligere elitesoldat og nu hemmelig agent. Fra bogens start følger vi de to på vej mod et besøg hos Eddies familie i England. Et besøg, Eddie ser meget lidt frem til, da hans forhold til familien er anstrengt, og det bliver bestemt ikke bedre af, at de allerede første dag hos familien rives direkte ind i et mord og en hæsblæsende biljagt, hvor Eddies bedstemor tilfældigvis er med som passager, men nok om det. Det væsentlige er mordet.
Den myrdede er forskeren Bernd Rust, der netop er ved at fortælle Nina sandheden om, hvor Kong Arthurs legendariske sværd Excalibur ligger skjult, da han bliver dræbt af russiske lejemordere. Morderne er håndlangere for oligarken Vaskovitj, der for alt i verden vil have fat i sværdet, fordi det er lavet af en metal- og kulstoflegering, der gør det til en superleder af hidtil uset kvalitet. Ifølge Nina og Eddies efterretninger ønsker Vaskovitj at bruge superlederen som katalysator til at skabe et jordenergianlæg, der vil være så kraftfuldt, at det kan udslette ethvert givent mål på jorden på få sekunder.
En hæsblæsende kamp om sværdet begynder og som læsere rives vi med Eddie og Nina rundt i scenerier, der spænder lige fra slotte og bjerge i Schweiz over frosne ubådsanlæg i det arktiske Rusland til Kong Arthurs forsvundne grav ved Glastonbury.
De to helte overlever stort set alt, der ikke kan overleves i virkeligheden, men hvad gør det? Det her er Indiana Jones 2012 og det må ikke tages for andet. Kort sagt: Når du læser denne bog så læg al realisme på hylden – både den magiske og den reelle. Der er ikke sparet dramaet, og du kan være sikker på, at hver gang, der lægges op til noget vildt, så sker det helt sikkert også. Overraskelserne er kort sagt små, men det opdager du ikke, hvis først du har ladet dig hvirvle med ind i fortællingen. Det går nemlig stærkt og der er ikke mange huller i spændingskurven.
Forfatter: Andy McDermott
Dansk titel: Excaliburs hemmelighed