Et juleeventyr
Eviggyldig klassiker gengiver julens budskab om næstekærlighed og livsglæde med spænding og atmosfære.
”Marley var død, det begynder vi med. Det er der ikke gnist af tvivl om. Han var begravet, det var ført til protokols i kirkebogen….” Dette er starten på den gamle juleklassiker fra 1843, der fortæller historien om den gamle mavesure gnier Scrooge med sædvanligt ”Dickensk” vid iblandet en knivspids alvor.
Ebenezer Scrooge hader julen og al dens glæde og fråds, men en julenat får han besøg af sin gamle for længst afdøde ven og kompagnon Jacob Marleys spøgelse. Han varsler Scrooge om et grusomt efterliv, hvis ikke han bedrer sig og lukker glæden ind. For at få ham til at forstå alvoren får Scrooge denne nat besøg af tre ånder; Fortidens Jul, Nutidens Jul og Fremtidens Jul. De gør på hver deres måde opmærksom på de vidtrækkende konsekvenser et ensomt og gerrigt liv uden venlighed og glæde kan have. Scrooge præsenteres for gode som dårlige barndomsminder, han ser fattige hjem, hvor lykken trives, og han ser sin egen fremtid. Og så kan det nok være, at den kære Ebenezer Scrooge får noget at tænke over.
Da Dickens julehistorie udkom, var julens fejring lidt på retur primært på grund af stigende fattigdom, men med udgivelsens enorme popularitet kom julen gradvist mere og mere ind i varmen igen. Så ikke nok med at historien er et fiktivt julebudskab, så er den også årsag til, at julen stadig er hjerternes fest.
Personligt er jeg en hund efter julefilm i alle afskygninger, og heldigvis er der lavet et utal af filmatiseringer af denne fantastiske julefortælling, der om nogen kan tænde julelys i mine øjne. Én af de bedste er med George C. Scott fra 1984, her får man den rigtige engelske julestemning med christmas carols, sne og snøft. Derudover vil jeg også fremhæve 'Muppets Juleeventyr' med Bill Murray som Scrooge, den er et absolut must for hele familien i juledagene.
Historien om den gamle gnier, der genopdager julens budskab og glæden ved at give, er ikke lang at læse, godt 80 sider skal man igennem, så jeg vil klart anbefale den til alle, der søger den rette juleånd.