Andre folks børn af Katja Vesselbo Døssing
Lyssky adoptionsbureauer og intrigante politikere er emnerne i Katja Vesselbo Døssings højaktuelle debutroman. Rigtig god underholdning.
Toppolitikeren Eva Quist er hovedpersonen i romanen og bærer nogle meget tunge byrder på sine skuldre. Samtidig med at hendes 16-årige adoptivsøn vælger at løbe hjemmefra i sin søgen efter sandheden om sin baggrund, kæmper hun for at holde selvsamme sandhed skjult for ham og hans søster. Hendes ægteskab ligger i ruiner, og hendes politiske karriere står over for nogle dramatiske udfordringer.
Historien har et velbalanceret mix mellem de to historier. At den politiske verden er et net af løgne og magtkampe, tror jeg vi alle efterhånden ved, men jeg kan godt lide, at hovedpersonen ikke bliver gjort til en helgen. Hun er ikke skabt til, at vi skal føle sympati for hende, det er sådan hendes liv er, og hun kan lide det. De stærkeste overlever. Og alting har en pris, som både Eva og hendes nærmeste betaler.
Sønnen Mathias søgen efter sine biologiske rødder er noget mange adoptivbørn kan nikke genkendende til. Som læsere får vi dog aldrig rigtig lov til at komme ind under huden på Mathias, og det er nok bogens svaghed, at vi udelukkende betragter hans historie udefra som ren underholdning. Fattigdom tvinger folk til at sælge deres børn, og alle lukker øjnene, for børn er i høj kurs i velhavende lande.
Jeg følte mig rigtig godt underholdt af denne roman, som vil appellere til læsere/seere af Borgen og egner sig udmærket til læsekredse og opgaver. I skrivestil minder Katja Vesselbo Døssing mig lidt om Elizabeth Egholm.