Anonym (ikke efterprøvet)

Harald Dirks: Over stregen - en Flensborg-krønike

Harald Dirks har skrevet en krønike om sin Flensborg-familie. Han har masser af spændende og vedkommende historier at fortælle. Men måske skulle han have haft hjælp til at skrive bogen.   Den 81-årige Harald Dirks har en spændende og dramatisk slægtshistorie. Det er nærmest normen i det…

Finn Egeris Petersen: De faderløse

Efter sin romandebut, »Broderskab«, med en historisk fortælling fra Paris har præsten og forfatteren Finn Egeris Petersen henlagt handlingen for sin opfølger til Sydslesvig, som han selv stammer fra.

Jacob Kronika: Berlins undergang. Dagbog fra Det Tredje Riges fald

Der er stor forskel på de dagbøger, journalisten Jacob Kronika (1897-1982) førte, og så de dagbøger, der blev udgivet senere. De første var rettet mod ham selv, var til støtte for hans egen hukommelse og var skrevet i koder, han selv kendte. De udgivne dagbøger er resultatet af hans senere…

Bodil Steensen-Leth: Fem år i Berlin

En af definitionerne på en roman er, at den er en opdigtet prosafortælling. Altså fiktion - men ikke altid fra ende til anden. Hvad der kan ske, når man blander autentisk virkelighed med digt, får man et eksempel på med Bodil Steensen-Leths »Fem år i Berlin«. Det er vel de færreste danskere, der…

Ester Bock: I det skjulte

DER SKAL NOGET til at stå imod med, når enkeltindividet gør op med en gruppes normer og selvforståelse. Det nemmeste er at følge med strømmen. At sige fra over for uret og råddenskab i et samfund eller en gruppe har som oftest sine omkostninger, selv når flertallet er på gale veje.

Stig Dalager - To dage i juli

Dragende skildring af attentatmanden Stauffenbergs mislykkedes forsøg på at dræbe Hitler i 1944. Romanen giver et fremragende indblik i både Hitlers og Stauffenbergs psyke i krigens sidste tid. 

Sigurd Hoel: Mødet ved milepælen

Begivenhederne i Sigurd Hoels roman »Mødet ved milepælen« finder sted i Norge i 1943. Fortælleren har et hus, der fungerer som tilflugtssted for modstandsbevægslen under den tyske besættelse af landet. Fortælleren, som modstandsfolkene kalder for »den pletfrie«, diskuterer på tilflugtsstedet…

Hans Scherfig: Frydenholm

'Frydenholm' er Hans Scherfigs subjektive beskrivelse af besættelsestidens forløb fra 1940 til 1945. Centralt i romanen står arrestationen af de danske kommunister, der skete på Nazi-Tysklands foranledning og med det officielle Danmarks ganske beredvillige deltagelse.

Per-Olov Enquist: Hamsun

Den norske forfatter Knut Hamsun genopstod i 1997 i skikkelsen af Max von Sydow i Jan Troells film "Hamsun". Per-Olov Enquists manuskript om den forgudede forfatter, der endte som nazi-sympatisør, udkom samtidig med filmen som filmroman. Enquist sætter med "Hamsun" fingeren på et ømt punkt i…

Gynther Hansen: Mig og min storebror

Indtil sit 15. år så forfatteren Gynther Hansen Hitler som en helteskikkelse. Man da Anden Verdenskrig var slut, læste den unge Gynther Hansen om de tyske koncentrationslejre og besluttede sig for at blive dansk - selv om han kom fra en hjemmetysk familie i Varnæs. Hans barndom og voksenliv i det…