Anonym (ikke efterprøvet)

Psykisk sygdom i litteraturen

Psykiske lidelser er gennem tiden blevet udtrykt i litteraturen og i kunsten på forskellig vis. På denne liste finder du en række gode, markante værker fra både ind- og udland.

Dobbeltgængeren

Goljádkin er et paranoid nervemenneske, hvis identitet er ved at blive opløst indefra. En lille, komisk mand, hvis jeg langsomt opløses og fortrænges af sin dobbeltgænger. Så angst er han ved at være den, han er. Et forsmået menneske, både når det gælder hans embede, hans forhold til kvinder og hans…

Min mors elskede af Urs Widmer

Med sine 118 sider vil jeg nærmest beskrive ”Min mors elskede” som en middag på en fransk restaurant; man er mæt, men har ikke forspist sig. En roman i særklasse, om en psykisk syg kvindes ugengældte og altfortærende lidenskabelige kærlighed til en dirigent.  

Kvantespring

Virkelig velskrevet roman om at være familiemedlem og pårørende til et ungt menneske med angst.

Mof og muren

Det er hårdt, når de voksne ændrer adfærd, og man ikke kan kende dem længere. Tænksom, smuk og taktfuld billedbog om depression. 

Human traces

Psykoanalysens fødsel i slutningen af 1800-tallet og dens udvikling til efter 1. verdenskrig skildres i denne ambitiøse og udfordrende roman om henholdsvis en fransk og en engelsk læge, der trods deres forskelligheder i både baggrund og synspunkter forenes i kampen for at forstå det menneskelige…