Logo
Bogliste

Biografisk fiktion om historiske skikkelser

Flere forfattere vender blikket udad mod en virkelig person og sætter historien i en fiktiv ramme. Den biografiske vinkel tilsat litterær fantasi byder på fascinerende historier og store læseoplevelser.

En tendens i øjeblikket er at give plads til glemte bipersoner, som levede omkring eller sammen med de store historiske skikkelser.

Bøger på listen

Pio

Kristian Himmelstrup

I Kristian Himmelstrups romanbiografi fremstår socialdemokratiets fader Louis Pio som både visionær pioner, fantast og forræder.

Grevinden

Henriette Rostrup

Storslået roman baseret på den sande og utrolige historie om den danske kvinde Angelica Pierri og hendes stormomsuste liv fra opvækst i fattigdom til grevindetitel.

Tullias verden

Kerstin Ekman

Tullia hvisker fra sin verden i det antikke Rom. Kerstin Ekman lytter, giver hende stemme og forener kvinder på tværs af tid og sted.

Den inderste kerne

Lotte Kaa Andersen

Interessant biografisk roman om Inge Lehmann, der blev kendt for sin opdagelse af jordens inderste kerne, men kæmpede for at blive anerkendt som kvindelig forsker.

Kvinden der samlede verden

Eva Tind

Marie Hammer var en af det 20. århundredes mest betydningsfulde videnskabskvinder, og i Eva Tinds formfuldendte roman rulles hendes liv og virke ud for den måbende læser.

Damen med den bemalede hånd

Christine Wunnicke

Hindiuistiske guder, stjernebilleder og forestillinger om det lykkelige Arabien tørner sammen i to mænds møde på den indiske ø Elephanta i morsom og poetisk historisk roman.

Margrete I

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Martstrand-Jørgensen har skrevet et poetisk og detaljerigt psykologisk portræt af en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder.

 

Dagmar

Maria Helleberg

Kontrasten mellem en barndom badet i kærlighed og respekt og et voksenliv i evig kamp og misforståelse var på alle måder overvældende for prinsesse Dagmar.

 

Min Kristin

Maria Helleberg

Farverig og underholdende historisk murstensroman med adelskvinden Kristina Gyllenstjerne i centrum af de dramatiske begivenheder i Norden i første halvdel af 1500-tallet.

HhhH

Laurent Binet

Overvejelserne i en forfatters skriveproces kan være mange. Romanen 'HhhH' giver et godt indblik i disse, men romanen flyder bedst, når forfatteren bare fortæller historien.

Den inderste fare

Birgithe Kosovic

Kosovic er en sand sprogvirtuos, og hendes detaljerede romanbiografi er kræs for den historisk interesserede læser.

Den inderste fare bd. 2

Birgithe Kosović

Det politiske og personlige portræt af Erik Scavenius fuldendes med en lang række tankevækkende spørgsmål.

Leonora Christine

Maria Helleberg

Fra feteret kongedatter til langtidsfange i Blåtårn. Leonora Christines farverige, dramatiske og omskiftelige liv er oplagt romanstof.

Kejser Hadrians erindringer

Marguerite Yourcenar

En formidabel psykologisk og historisk fortælling om en kejser og et menneske, der mestrede sin tid. Oldtidens politik, tanker og idéer bliver lyslevende.

Originaludgave: 1951

 

Den danske pige

David Ebershoff

Roman bygget over det danske kunstnerægtepar Gerda og Einar Wegeners skæbne. Som den første nogensinde fik han foretaget en kønsskifteoperation, i Dresden i 1920'erne, og blev forvandlet til Lili Elbe.

Hundedage

Einar Már Guðmundsson

Tiden for den franske revolution, historiens største vulkanudbrud, og Islands første og eneste konge: "Hundedagskongen" Jørgen Jürgensen, en dansk kaperkaptajn, som i 1809 gennemførte et statskup på Island. 

Eva Brauns hemmelighed

Erik Knoth

Var Eva Braun medskyldig i Hitlers forbrydelser eller bare en naiv, forelsket kvinde? I denne underholdende  roman giver Erik Knoth sit bud på et muligt svar.

Hilde

Klas Östergren

Flot udfoldet skæbnefortælling og meget stærkt kvindeportræt af Ibsens Hilde Wangel skjuler ikke omkostningerne ved Hildes stejle selvstændighed.

Hildegard

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

En litterær biografi, der får en af de største kvindeskikkelser fra middelalderen til at træde lyslevende ud af historiens mørke.

Hildegard II

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Biografisk roman om middelaldermystikeren, komponisten, abbedissen og meget mere, Hildegard von Bingen (1098-1179)

Instruktøren

Alexander Ahndoril

Må man gøre Ingmar Bergman til en lille, angst mand med faderkomplekser uden at spørge først? Svaret er ja.