Logo
Bogliste

Exofiktion om kunstnere og muser

Franske vinde har spredt den exofiktive tendens - et modsvar til den autofiktive med et blik, der peger indad. Nu vender flere forfattere blikket udad mod en virkelig person og sætter historien i en fiktiv ramme.

I flere danske udgivelser digter forfattere videre på kunstneres liv, og kaster især lys på de mennesker, der omgiver dem. Et gennemgående træk er at gribe fat i de bipersoner, som lever på sidelinjen i en kunstners liv.

Bøger på listen

Hans Christian

Jesper Wung-Sung

Man kan ikke andet end at tro på alt, hvad man læser, i mesterlig biografisk roman om H.C Andersens barndom. Det er ganske vist!

Efterårsbogen

Johanna Venho

Johanna Venho har indfanget Tove Janssons efterår i smuk og nostalgisk roman, hvor den ældre forfatter pakker sit liv ned i sommerparadiset. 

Mary

Anne Eekhout (f. 1981)

Underholdende historisk fiktion om Mary Shelleys liv og kimen til den smukke og sørgelige fortælling om Frankenstein.

Kriger uden maske

Hanne-Vibeke Holst

Fængende roman om den oversete danske billedhugger Sonja Ferlov Mancoba, der trodsede konventionerne på mere end én måde.

Franciska - en roman om maleren Franciska Clausen

Agnete Braad (f. 1976)

Franciska Clausen eksperimenterede sig ind i den europæiske avantgardekunst. En så utraditionel kunster fortjenter en vildere romanform.

Annas sang

Benjamin Koppel

I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden.

Eufori : en roman om Sylvia Plath

Elin Cullhed

Sanselig og rørende roman om Sylvia Plath, der slås med både indre dæmoner og genvordigheder over moder-, forfatter- og ægteskab.

Pigen med Leica'et

Helena Janeczek

De fortællermæssige greb, der både strukturerer bogen og bevæger sig rundt om Gerda Taro, hæver Janeczek milevidt over de fleste biografiske forfattere.

Adam i Paradis

Rakel Haslund-Gjerrild

Stilsikkert sprog og lyrisk magi indrammer maleren Kristian Zahrtmanns liv i en historisk brydningstid og aktualiserer nedarvede traumer om køn og homoseksualitet.

Den inderste kerne

Lotte Kaa Andersen

Interessant biografisk roman om Inge Lehmann, der blev kendt for sin opdagelse af jordens inderste kerne, men kæmpede for at blive anerkendt som kvindelig forsker.

Slugt

Christina Englund

Kunstens fortærende længsel og uro er beskrevet lyrisk og sanseligt i Christina Englunds roman om fotografen Francesca Woodmans korte og intense liv. 

 

Dobbeltportræt : en roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka

Agneta Pleijel

Dobbeltportræt er en kæmpestor lille roman om alt det betydelige i tilværelsen.

Hulemennesket

Peter Lohr

Peter Løhr tegner i sin romandebut et fremragende portræt af maleren Johan Thomas Lundbye, der giver lyst til yderligere fordybelse i guldalderen.

Kvinde set fra ryggen

Jesper Wung-Sung

Hvem var kvinden, som var et yndet motiv i Vilhelm Hammershøis malerier? Det giver Wung-Sung sit suverænt vellykkede bud på i biografisk roman om Ida Hammershøi.

Hvor lyset er

Malene Ravn (f. 1971)

Gribende og velkomponeret roman om Carl Fischer går bag om kunstneren og former den betagende skildring, så blikket vandrer mellem lyset og de mørke skyggesider.

Cahun

Kristina Stoltz

Flydende stemmer fungerer som et genialt sproglig greb og væver den fængslende fortælling sammen til en flertydig, fantasifuld og formidabel fiktion om den franske surrealist.

Vivian

Christina Hesselholdt

Suverænt velskreven biografisk roman giver et fragmenteret indblik i den amerikanske gadefotografs liv og balancerer på en knivsæg mellem virkelighed og fiktion.

Gæsten

Niklas Rådström

Underfundig, skæv og morsom roman om H.C. Andersens besøg hos Charles Dickens i 1857.

Jeg, Unica

Kirstine Reffstrup

Roman om kunstnerparret Unica Zürn og Hans Bellmer, der blander fakta og fiktion i en visuel og eksperimenterende fortællestil.

En anden gren

Jesper Wung-Sung

Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.

Drømmefakultetet

Sara Stridsberg

Biografisk roman i en eksperimenterende form om den militante feminist Valerie Solanas

Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2007

Astas skygge

Eva Tind

Uhyre vellykket og smukt portræt af Asta Nielsen, som fødtes i armod, steg til berømmelsens højeste tinde, men døde i ensomhed. En rasende god læseoplevelse.

Virginia is for lovers

Christina Hesselholdt

Hesselholdt har skrevet endnu en roman, der bygger på virkelige hændelser. Den gode historie drukner desværre lidt i et vellykket stilistisk projekt.

Hilde

Klas Östergren

Flot udfoldet skæbnefortælling og meget stærkt kvindeportræt af Ibsens Hilde Wangel skjuler ikke omkostningerne ved Hildes stejle selvstændighed.