Logo
Bogliste

Årets bedste lyrik 2020

Digte beskæftiger sig ofte med følelser og stemninger. Digte kan, i den komprimerede form de har, åbne for store billeder og tanker, vi kender fra os selv.

Den bedste danske lyrik fra 2020 tager livtag med store samfundsetiske problemer og smertelige temaer om tab, kønsdysfori og kropsligt forfald. Aktuelle temaer som natur og klima og pandemisk viruskrise er for alvor kommet på dagsordenen, og et par fantastiske debuter stiller skarpt på svære emner om krop, køn og adoption og følelsen af ikke at høre til.

Der er dybde og kraft at hente og en del poetisk tristesse at bevæge sig ind i. Samlingerne gløder af smuk og sansefuld poesi blandet med sproglige skævheder og kontraster.

Bøger på listen

Mit smykkeskrin

Ursula Andkjær Olsen

Mit smykkeskrin er på én gang fyldt med tab, sorg, gaver og værdier. En tung halskæde med syv led, som både forfatter og læser kan bære med smerte og stolthed.

Lyden af skyer

Pia Tafdrup

Endnu engang kortlægger Tafdrup verden gennem sine digte - og denne gang lægger hun øret til eksistensens pulsslag og sorterer alle verdens lyde. 

Moloch : en fortælling om mit raseri

Søren R. Fauth

Det er hårdt at læse sig igennem en djævleuddrivelse, men Fauths eminente sprog-kommando gør det muligt. 

 

I dag skal vi ikke dø

Louise Juhl Dalsgaard

På rekordtid har Louise Juhl Dalsgaard skrevet og udgivet en digtsamling om coronakrisen. Digtene er i nuet, hvor tiden står stille og ensomheden er en negl, der vokser.

Står på tæer under vand

Daniel Boysen (f. 1986)

Sjældent har en formaning om at vi skal huske at sætte pris på vores klode og være nærværende i vores relationer været så behagelig at læse.

Vadehave

Peter Laugesen (f. 1942)

Vadehavet kan tydeligt fornemmes i Laugesens værk; det store udsyn, den høje himmel og rummeligheden. Nye digtlæsere kan begynde her.

Omkring floden Han

Joan Rang Christensen

Én af årets absolut bedste digtsamlinger kredser om adoption, racisme og krig i et drømmende og hårdt univers.

Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej

Gry Stokkendahl Dalgas

Yderst vellykket debutværk om at være et mandeskelet i en kvindekrop.