Logo
Bogliste

Grotesk litteratur

Deformitet, kropsvæsker og afvigende adfærd. Litteraturen har mange afkroge og frydes du over groteske historier, så har vi den næste læseoplevelse til dig – men lad det være en advarsel!

Der er intet nyt i at krydre sin hyggelæsning med litteratur, som er så vidunderlig morbid, at den får os til at ønske, at der fandtes en slettelak til hukommelsen.

Faktisk er det helt normalt at søge væmmelsen og forargelsen, når man læser en bog. Med et kendt begreb fra psykologien, kaldes det også ’morbid nysgerrighed’, når vi (mere eller mindre) velvilligt bladrer os igennem side efter side for at få selv de mest chokerende detaljer med.

Udover krimi og gys, findes også den såkaldte groteske litteratur, hvor læseren konfronteres med det mærkværdige, afvigende og ekstreme. Mange forbinder nok det groteske med klassiske fortællinger som Mary Shelleys 'Frankensteins Monster', Franz Kafkas 'Forvandlingen' og i den lidt blidere ende, Lewis Carolls 'Alice i Eventyrland'.

Men det groteske har i de senere år sneget sig ind i litteraturen på ny. Her spændes begrebet ud, fra det mere afdæmpede eller humoristiske til hårdtslående, dybtfølte fortællinger af stor litterær kvalitet. Du finder hele spektret af bøger i listen – også de rent ud sagt, klamme.

Af Iben Vestergaard, Aalborg Bibliotekerne

Bøger på listen

En lykkelig slutning

Maren Uthaug

Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.

Rynkekneppesygen

Peter Adolphsen

Peter Adolphsens veloplagte og humoristiske science fiction-roman om en grotesk sygdomsepidemi i kølvandet på en ruminvasion driver af aktualitet og absurditet.

Dansk standard

Kim Leine

Det groteske og absurde står side om side med hverdagsrealisme og menneskelig ondskab i anderledes og syret læseoplevelse. 

Slagteren i Liseleje

Ane Riel

Man skal ikke skue hunden på hårene og gamle damer på deres tiltalende ydre. Liseleje er kommet på krimilandkortet med denne fremragende romandebut.

Blod

Guillermo del Toro

Glem alt om tjekkede teenage-vampyrer og evig kærlighed, og sig goddag til en barsk og blodig nyfortolkning af vampyrhistorierne. Det er gys og uhygge i højeste potens.

Filmatiseret som The Strain i 2014, instrueret af Phil Abraham m.fl. 

Alice i Eventyrland & Gennem spejlet

Lewis Carroll

Magien blomstrer i sprog og finurligheder i flot jubilæumsudgave med forfatterens egne illustrationer. Som ekstra bonus indeholder den populære børnebog et nyt kapitel på dansk.

Hovedløs sommer

Erling Jepsen

Overraskende roman fra Erling Jepsen i gotisk horrorstil om en skilsmissefamilies sommerferie på landet, hvor skeletterne vælter op af jorden.

American psycho

Bret Easton Ellis

Har du nogensinde læst en roman. der gjorde dig fysisk dårlig tilpas? 


Filmatiseret i 2000 af Mary Harron under titlen "American Psycho".

Bæst

Ane Riel

Fabulerende roman om en bomstærk dreng, hans smukke mor og den forelskede nabodreng. Historien er til den omstændelige side, men trods alt et brag af en roman.

Helle Erobreren

Anders Morgenthaler

Grotesk roman om at forandre sit liv er absurd plat og helt afsindig sjov. En vanvittig fortælling om en kvinde, der satser alting for at få en ny chance.

MING

Bjørn Rasmussen

Digte om savnet af faderen og psykiske problemer, der fører til indlæggelse.

Forvandlingen - graphic novel

Franz Kafka, Søren Jessen

Graphic novel over Kafkas klassiker. Betagende og blændende godt lavet.

Døden kører Audi

Kristian Bang Foss

Sjov, satirisk og poetisk roman om et roadtrip gennem Europa i kørestol og folkevognsrugbrød.

Hallerne

Josefine Klougart

Barske blottelser og voldelige overgreb krakelerer ud gennem sproget i Josefine Klougarts 'Hallerne'.

Dødszoner

Simon Pasternak

Barsk roman om den tyske besættelseshærs fremfærd i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

HHV, Frshwn

Hanne Højgaard Viemose (f. 1977)

Vild bog med glimt af forfatterens liv og en voldsom tid som ung i Amazonas, tilværelsen som enlig mor, mødet med en stalker, skilsmisse og psykoser.

Efter solen

Jonas Eika

Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.

Det smelter

Lize Spit (f. 1988)

En stor roman om venskab, svigt og hævn, skrevet med psykologisk indsigt af debuterende belgisk forfatter.

Stormen i 99

Kristian Bang Foss

Vejrudsigten varsler storm over Danmark, al unødig udkørsel frarådes, så bliv indendørs og lad dig blive blæst omkuld af Bang Foss' vanvittigt velskrevne roman om livet på lageret.