Logo
Bogliste

Ny fransk litteratur

Frankofil?

Vi har samlet det ypperste af ny fransk litteratur, som er blevet oversat til dansk inden for de seneste år. Disse værker giver en indsigt i det franske samfund og kultur gennem deres skildringer af alt fra afkolonisering og 20. århundredes krige til nutidens migration og kultursammenstød.

Bonne lecture!

Bøger på listen

Kære fuckhoved

Virginie Despentes

Fransk punkforfatter giver en fuck til sociale medier og tager til genmæle mod en forskruet medieverden.

Den unge mand

Annie Ernaux

Annie Ernaux’ intense fortælling skildrer, hvordan en affære med en ung mand vækker følelser på tværs af tiden og bliver katalysator for et af forfatterens hovedværker. 

Storebror

Mahir Guven

Fremragende fransk debutroman om immigrantlivet i en forstad, hvor fremmedgørelse, fattigdom og fordomme er støbt i betonen.

Forvandlingens metode

Édouard Louis

Édouard Louis' odyssé mod den kulturelle og økonomiske elite er en indsigtsfuld og rørende indgang til forfatterskabet og livet som privilegeret uprivilegeret.

Alle lykkelige familier

Hervé Le Tellier

Hervé Le Tellier fortæller om sin kærlighedsløse opvækst i Paris med lige dele indsigt og ironisk distance i stærkt bevægende erindringsroman.

Tvivlen

Basile Panurgias (f. 1967)

Franske Basile Panurgias bringer læseren tættere på den voldtægtsdømte kulturprofil Jean-Claude Arnault og et dunkelt mandefællesskab. 

Tilintetgøre

Michel Houellebecq

Houellebecq har skrevet sin efter sigende sidste roman, og der er for første gang et lille håb. Men er franskmanden blevet for lykkelig til for alvor at skrive en god roman?

Den yngste

Fatima Daas

Fatima Daas er både en grænsebrydende kraft og et selvudslettende væsen, der tynges og splintres af selvhad.

Børnene er konger

Delphine de Vigan

Delphine de Vigan har skrevet en eminent og nervepirrende pageturner om en 6-årig influencers forsvinden.  Et kvalmende wake up call om vores digitale (u)virkelighed.

Fortabe sig

Annie Ernaux

Annie Ernaux skriver frydefuldt om kvindens begær og giver nye perspektiver på den tætte forbindelse mellem begæret, smerten og skriften.

En søns historie

Marie-Hélène Lafon (f. 1962)

100 års familiehistorie fortælles let og elegant i velkomponeret roman om at være forbundet med ukendte, fortidige mennesker og begivenheder.

De andres land

Leïla Slimani (f. 1981)

Første bind af Slimanis slægtshistorie er en barsk og smuk fortælling om kærlighed, skyld og skam i en verden, hvor oprindelse går forud for alt.

En kvindes forvandling

Édouard Louis

Édouard Louis har skrevet en lille, stor roman om sin mor og hendes trøstesløse tilværelse og frigørelse midt i livet. Det er en uforglemmelig historie om håb på trods.

Anomalien

Hervé Le Tellier

Hervé Le Tellier blander genrekortene og har skabt et moderne mesterværk. En terapeutisk rejse ind i den menneskelige natur i mødet med det ubeskrivelige.

Hudlappen

Philippe Lançon (f. 1953)

Forhåbentlig bidrager Philippe Lançons bog med at minde os om, hvorfor det stadig er vigtigt at kæmpe for retten til at mene (og sige), hvad man vil.

Det er historien om Sarah

Pauline Delabroy-Allard (f. 1988)

Saftig og velskrevet fransk sag om en berusende og pludselig kærlighedsaffære mellem to kvinder og forelskelsen, der afløses af vanvid og undergang. 

Vand til blomster

Valérie Perrin

En smuk roman, der folder flere interessante historier ud med den stille Violette Toussaint i centrum.

Interventioner

Michel Houellebecq

Sentimentaliteten har ramt den sure, gamle franskmand. I denne tekstsamling beviser han, hvorfor man trods kontroverserne ikke skal give op på ham.

Lanzarote

Michel Houellebecq

Houllebecq tager læseren med på charterferie, hvor sex udleves udenfor samfundets rammer. Ufuldbyrdede strøtanker i lyset af de fremragende romaner, han siden har skrevet.

Underjordiske timer

Delphine de Vigan

Eminente personkarakteristikker i mørk og filosofisk roman om fortvivlelse, fortræd, angst, sorg og ensomhed i byernes by under jorden.

Hændelsen

Annie Ernaux

Annie Ernaux genopliver den illegale abort, hun fik foretaget som ung, og gør denne skelsættende hændelse til stor kunst og alles anliggende.

Simpel lidenskab

Annie Ernaux

En fantastisk læseoplevelse for enhver, der har været forelsket og har skullet udholde den pinefulde ventetid mellem elskovsmøderne.

Årene

Annie Ernaux

Annie Ernaux har formået at revolutionere den biografiske genre med 'Årene' ved at give os et kollektivt billede af et Frankrig i efterkrigstiden og op til vores nutid. 

Adèle

Leïla Slimani (f. 1981)

Den marokkansk-franske forfatter Slimani har skrevet en rå roman om sexafhængighed og om en kvindes jagt på at føle sig i live.

Villa E.1027

Célia Houdart

Med et smukt omslag og et poetisk sprog tager Villa E.1027 os med til Côte d’Azurs glimtende blå med en fin historie om hovedpersonen Grècos livsforandrende møde.

Samtykket

Vanessa Springora

Afslørende fransk #metoo-roman om en 14-årig pige, der bliver en 36 år ældre, berømt forfatters elskerinde. Bogen der rystede det franske kulturparnas. 

Overgrebet

Inès Bayard (f. 1991)

Rystende roman om konsekvenserne af voldtægt og fortielser er en af årets helt store læseoplevelser. Den barske og bevægende historie er umulig at lægge fra sig.

De taknemmelige

Delphine de Vigan

Prisvindende Delphine De Vigan er tilbage med en sørgmunter og bevægende roman om alderdom, taknemmelighed og sprogets kraft.

Kunsten at miste

Alice Zeniter

Gribende beretning om en emigreret familie er en historie om kulturkløfter og bindinger, der er ubeskriveligt svære at slippe.

Fortidens mørke

Guillaume Musso

Endnu en psykologisk thriller af den franske succesforfatter. Som sædvanlig i hans bøger er handlingen både svær at blive klog på og totalt overraskende. En rigtig pageturner.

Fletningen

Laetitia Colombani

Tre kvinder fra hver sin verdensdel rammes af en livskrise i gribende og overbevisende fransk debut.

Kompas

Mathias Énard

En rundrejse i Mellemøsten, klassisk musik og orientalisme, fyldt til bristepunktet med viden og kultur.

Flammernes farve

Pierre Lemaitre (f. 1951)

Lemaitres selvstændige fortsættelse af ’Vi ses deroppe’ fortæller om det parisiske borgerskab i mellemkrigstiden i et særdeles flot og flydende sprog.

Pigen fra '58

Annie Ernaux

Annie Ernaux beskriver sin seksuelle opvågnen med både realisme og sårbarhed. Erindringerne er ubarmhjertige og i skarp kontrast til det enkle, elegante sprog.

Hvem slog min far ihjel

Édouard Louis

Romanen er på den ene side en lang kærlighedserklæring til faderen og på den anden side en skarp og vred kritik af den franske stat. 

For at mærke huden

Emmanuelle Richard (f. 1985)

En lille perle af en sorgfuld kærlighedsroman, der fortjener mange læsere. Det er smuk og bevægende læsning.

Spor 83

Fiston Mwanza Mujila

Fiston Mwanza Mujilas roman 'Spor 83' er en absurd, rablende, eskapistisk fortælling om bagsiden af det neokoloniale Afrika. Smuk poesi skabt af vold, håbløshed og livsdrift.

Franske stemmer

Ny flot antologi giver et fremragende indblik i den franske samtidslitteratur. Sprognørder og frankofile, glæd jer!

Drabelige fortællinger

Bernard Quiriny

Det vrimler med fantastiske scenarier, absurde optrin og groteske figurer i ny, sort- humoristisk novellesamling af den stort set ukendte belgier Bernard Quiriny.

Voldens historie

Édouard Louis

Selvbiografisk roman om den vold, der gennemsyrer samfundet og har store konsekvenser for den måde, vi er sammen på. 

Så du ikke farer vild i kvarteret

Patrick Modiano

Den mesterligt fortalte roman om at være detektiv i sit eget liv undersøger, hvordan fortidens skygger kommer til syne gennem erindringen. Selve krimigåden forbliver uforløst.

De toneangivende

Hédi Kaddour (f. 1945)

Prisvindende og farverig fransk roman om kultursammenstød og magtspil i 1920’erne.

Et sted at dø

Abdellah Taia

Det er fortsat de undertrykte og marginaliserede, Abdellah Taïa interesserer sig for i sin seneste roman. Den marokkanske forfatter har aldrig været bedre.

Uendelig muslinger

Sylvie Bocqui

Barndommens glæder og sorger toner frem i smuk erindringsbog. I små sekvenser maler Bocqui glimt af pigens tanker i et litterært kalejdoskop af fantasi, farver og afsavn.

Alt må vige for natten

Delphine de Vigan

I 2008 begik Delphine de Vigans mor selvmord. ’Alt må vige for natten’ er et sublimt romanportræt af en skrøbelig kvinde skrevet af en datter, der prøver at finde årsagerne.