Logo
Bogliste

Bøger der foregår i 80'erne

Her kan du blandt meget andet genopleve punkbevægelsen, neonfarver,  bz’erne, frygten for Barsebäck og den nye sygdom A.I.D.S., Reagan, Gorbatjov og Berlinmurens fald. Men først og fremmest hverdagen i 80'erne, som den er beskrevet i litteraturen.

Bøger på listen

Boystown

Rebecca Makkai

Årets mest gribende amerikanske roman handler om aids-epidemien i Chicago. En mastodont af en velskrevet tåreperser om den glemte sygdom. 

Det vågne hjerte

Merete Pryds Helle

Hele sanseapparatet sættes i spil i historien om en ung kvindes længsel efter frihed og kærlighed i begyndelsen af firserne. 

Shuggie Bain

Douglas Stuart

En stor, hjertegribende og barsk fortælling fra 80’ernes Glasgow om en opvækst på samfundets bund og en søns ufravigelige kærlighed til sin alkoholiserede mor.

Det må du selv om

Johan Krarup

Johan Krarups fine grafiske roman beskriver et år i hans ungdom i firserne med tvivl, usikkerhed og fremmedgørelse.

Rampen

Jesper Stein

Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.

Min nat med dig

Tomas Lagermand Lundme og Fred. Tornager (Ill.)

Tegneserie om to unge mennesker, der mødes en nat i 1987 i de kolde, københavnske gader. Et stærkt og skrøbeligt møde med potentiale til at ændre liv. 

Katalog over katastrofer

Stine Askov

Bengt forbereder sin 14-årige datter Helle på alverdens katastrofer, men dét bliver i sig selv en katastrofe i rasende god roman, der bør blive forfatterens store gennembrud.

Den sidste romantiker

Martin Hall

705 sider om hvorfor 80'er-generationen styrer for vildt, og så måske alligevel ikke gør det. Martin Hall har skrevet et generationsepos.

 

Testamente

Nina Wähä (f. 1979)

Barsk og gribende familiekrønike fortæller om familien Toimi med den store børneflok. Finlands dramatiske historie spiller aktivt med i den unikke fortælling.

Jeg er ikke her

Christian Dorph

Dystre digte, 'Like a Virgin', terrorisme og aids. 1980’ernes tidsånd er indfanget i ny dansk krimi, som er den mest velskrevne og fuldendte krimi, jeg til dato har læst.

 

Amagermesteren

Marie Gerhardt

Digte om opvækst og ungdom. En pige vokser op på Amager i 1980-90, hvor hun går i skole, spiller fodbold og bliver teenager.

Dette burde skrives i nutid

Helle Helle

Helle Helles blændende roman vibrerer af undertekst og tryllebinder læseren i et univers, hvor overfladen hele tiden er ved at krakelere.

Ilden

Katrine Marie Guldager

Ilden er det sjette og afsluttende bind i Katrine Marie Guldagers stort anlagte Køge krønike - en af vor tids mest originale litterære indsatser.

Sorg og camping

Lone Hørslev

Fortiden er campingidyl og hvæsende modstand i Lone Hørslevs 'Sorg og camping', der er et retro-skarpt billede af 80'ernes udkantsdanmark.

Alt er mit

Tomas Lagermand Lundme

Med lige dele humor og smerte beskriver denne selvbiografiske roman det at være ung gennem naive og ærlige teenageøjne, som man kun kan holde af.

Texas' rose

Dy Plambeck

Vidunderlig, velskrevet og vemodig mustread om Abby Larsens familie, der lever sammen på et større landsted.

 

Sumobrødre

Morten Ramsland

Sprælsk og melankolsk fortælling om løsgående drengebørn i et dansk 1980’er rækkehuskvarter i Odense.

26a

Diana Evans

Prisbelønnet debutroman om et tvillingepars opvækst i 1980’ernes London.