Logo
Bogliste

Modstandsbevægelsen

”Den, som kæmper, taber aldrig helt” står der i Morten Nielsens digtsamling Krigere uden Vaaben. Den unge digter var aktiv i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig, og døde i kampen, blot 22 år gammel.

Bøgerne på denne liste giver et indblik i den tid, hvor almindelige danskere satte liv og sikkerhed på spil i kampen for frihed og retfærdighed. De går tæt på de personlige historier fra besættelsestiden, skildrer den modstand og beslutsomhed, der blev vist i de mørkeste timer.

Bøger på listen

Indre Ø

Cæcilie Lassen (f. 1971)

Cecilie Lassen skriver med kærlighed til sproget og den gode fortælling om fortielsens forgreninger gennem generationer.

De døde og de levende

Benn Q. Holm

Meget vellykket og velskrevet roman om besættelsestiden i Danmark og tiden efter. Om dét som for nogen starter som en spændende leg men ender i dødelig alvor.

Vi er brødre

Iben Mondrup

Iben Mondrup har skrevet et stærkt og tankevækkende portræt af to brødre, som på hver sin måde er mærket af fortielser, skyld og fraværende forældre i skyggen af krigen. 

De nøgne træer

Tage Skou-Hansen

Tage Skou Hansens roman om sabotagegruppe i besættelsestidens Aarhus indskriver sig på den danske 50´er-scene som en eksistentialistisk spørgende roman med et samfundsmæssigt engagement.

Originaludgave: 1957

Modstand

Niels Wium Olesen

Efter befrielsen kunne man få indtryk af, at stort set hele den danske befolkning havde deltaget i modstandskampen. Wium Olesen skriver om modstandskampen som almindelig historie og ikke som en glorificeret myte.

Snebær

Mette Sø

Året er 1944. Tre handlekraftige kvinder udfører sabotage i København, men dobbeltliv er ikke meget liv, og den evige mistro fortærer resten. Charlie’s Angels go home!

De uanstændige

Leif Panduro

Panduros forfatterskab skildrer ofte afvigere, der er blevet trætte af normaliteten og hverdagens trivialitet. 'De uanstændige' er ingen undtagelse.

Frydenholm

Hans Scherfig

I 'Frydenholm' former Scherfig et uhyre vidtspændende persongalleri, der tilsammen tegner et bredt og kritisk billede af Danmark og danskerne under krigen.

Originaludgave: 1962

Drengene fra Sankt Petri

Bjarne Reuter

Bjarne Reuter har hentet inspiration til romanen 'Drengene fra Sankt Petri' fra modstandsgruppen Churchill-klubben, der bestod af unge drenge i Aalborg.

Filmatiseret i 1991 af Søren Kragh-Jacobsen under samme navn

Om så det gælder

Hanne Richardt Beck

Gribende trekantsdrama om krigens og modstandskampens ofre.

Den usynlige hær

Knud Sønderby

En stærk og vedkommende roman om en modstandsgruppes sabotageaktion mod en fabrik, der samarbejder med tyskerne.

Mørkekammeret

Camilla Hjørnholm Olsen (f. 1975)

Velskrevet roman om politiske og religiøse ståsteder. Og om ensomheden som grundvilkår i tilværelsen.

Krigere uden vaaben

Morten Nielsen (f. 1922)

'Krigere uden Vaaben' udtrykte en indædt livsvilje, som stadig føles vedkommende og tidsløs.

Originaludgave: 1943