Logo
Bogliste

Dansk litteratur i 00'erne

I 00'ernes litteratur er 90'ernes ironi og minimalisme svundet ind til fordel for en genvunden realisme og alvor. I et årti hvor globaliseringen bliver mere og mere fremherskende, kredses der særligt om det lokale i dansk litteratur.

Bøger på listen

Undtagelsen

Christian Jungersen

Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske litteratur. 

 

Nordkraft

Jakob Ejersbo

Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden

 

Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.

Dinosaurens fjer

Sissel-Jo Gazan

Det klassiske, nordiske femi-krimiplot fornægter sig ikke i Sissel-Jo Gazans moppedreng 'Dinosaurens fjer'. Men rundt om krimiskelettet udfolder der sig et sirligt net.

Fra smørhullet

Kirsten Hammann

Efter Søren og Mettes ægteskabelige idyl sidder Mette nu fraskilt i den lækre lejlighed i Amaliegade og lader tiden og livet passere revy i ørkesløs lediggang og indkøbsflip.

Bavian

Naja Marie Aidt

Noveller om hverdagsagtige episoder, der under overfladen måske slet ikke er så små og ubetydelige endda. 

Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2008

Det uperfekte menneske 1+2

Jørgen Leth

Knepning, konebytning og kondicykling. Fornøjet eller forarget? Jørgen Leths selvbiografi vil man enten elske eller hade.

Det bliver sagt

Kristian Ditlev Jensen

Kristian Ditlev Jensens stærke og væsentlige selvbiografiske beretning om pædofili er desværre stadig rystende aktuel.

Originaludgave: 2001

Kalak

Kim Leine

Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.

Kunsten at græde i kor

Erling Jepsen

Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.


Filmatiseret i 2007 af Peter Schønau Fog med Jesper Asholt på rollelisten.

Den som blinker er bange for døden

Knud Romer

Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.

Føtexsøen

Lone Aburas

Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes -  Det er hendes dagligdag til gengæld ikke, hun er kassedame i Føtex og har en drøm om at blive forfatter en dag.

Stormen i 99

Kristian Bang Foss

Vejrudsigten varsler storm over Danmark, al unødig udkørsel frarådes, så bliv indendørs og lad dig blive blæst omkuld af Bang Foss' vanvittigt velskrevne roman om livet på lageret.

Submarino

Jonas T. Bengtsson

Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin.

Filmatiseret i 2010.

Yeahsuiten

Theis Ørntoft

I mange af digtene i Theis Ørntofts debut-digtsamling, ’Yeahsuiten’, bevæger jeg’et sig gennem landskabet som en slags overskudsagtig flaneur. Det går ind og ud af rum, fyrer af sted eller bopper ud af døren eller simpelthen bare lidt rundt.

Poesibog

Naja Marie Aidt

Digte som rummer mange personlige erindringsglimt og brudstykker af et portræt af livet i 1960'erne og 1970'erne

Originaludgave: 2008

Havet er en scene

Ursula Andkjær Olsen

Ursula Andkjær Olsens digtsamling 'Havet er en scene' er på én gang tidstypisk og tidløs og stiller radikale spørgsmål til forståelsen af den moderne identitet.

Mærkedage

Jens Smærup Sørensen

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.

Vi, de druknede

Carsten Jensen

Her er skibskatastrofer, død, had og længsel. Historier om helte og skurke i en sjældent vellykket cocktail af en storslået generationsroman om Marstal og de syv verdenshave.

Gud taler ud

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.

Rødby-Puttgarden

Helle Helle

Én dråbe af Helle Helles destillat rækker til at beskrive provins- og dagligliv i al sin enkelhed.

 

Børnene

Ida Jessen

Med voldsomhed rører menneskene hinanden i 'Børnene'. Ida Jessens psykologiske realisme slår endnu engang alt. Fantastisk roman!

Førkrigstid

Kirsten Thorup

Kirsten Thorups roman 'Førkrigstid' udtrykker allerede denne spænding mellem idyl og farer i romanens titel.

Hundehoved

Morten Ramsland

Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'. 

Den lukkede bog

Jette A. Kꜳrsbøl

'Den lukkede bog' af Jette Kaarsbøl gengiver Det moderne gennembruds engagement, men også tidens fortielser og herskende dobbeltmoral.

Tarkovskijs heste

Pia Tafdrup

Digte som kærligt og vemodigt skildrer forfatterens far, som i sin høje alder langsomt blev borte i demens

Det værste og det bedste

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

'Det værste og det bedste' er et stykke sansningspoesi, hvori Søren Ulrik Thomsen forsøger at gribe et moderne menneskes forestillinger om sig selv før og nu.

Originaludgave: 2002

Melatonin

Simon Grotrian

Simon Grotrians digte i samlingen 'Melatonin' kræver fuld koncentration af læseren, der til gengæld bliver inddraget i et mærkværdigt og imponerende univers.

Originaludgave: 2005

Pjaltefisk

Henrik Nordbrandt

En digtsamling, begået af en af vores fornemmeste lyrikere, føjer sig fornyende, billedskabende og reflekteret ind i et mesterligt forfatterskab. Digtene er intense refleksioner over sproget og over jegets væren i verden og i skriften.

Originaludgave: 2004

Hestenes øjne

Hans Otto Jørgensen

Hans Otto Jørgensen beskriver i 'Hestenes øjne' sin opvækst på landet i 1950-60’erne. Det bliver en fortælling om tab, om død og om at blive sig selv – på godt og ondt.

Nexø Trawl

Dennis Gade Kofod

Socialrealistisk, dansk hjemstavnsroman om ungdom, opvækst, venskab, kærlighed og familie.

Originaludgave: 2007