Logo
Bogliste

Epidemier i litteraturen

Lige nu spredes coronavirus over det meste af verden.

Epidemier er heller ikke gået litteraturens næse forbi, med værker der kredser om etiske og almenmenneskelige problemstillinger og dilemmaer som bliver særligt nærværende i tider, hvor vi spritter hænder for at passe bedst muligt på hinanden. 

Bøger på listen

Exteria : pandemifiktion

Vellykket og vedkommende pandemi-antologi fra Science Fiction Cirklen er uhyggelig aktuel.

H.C. Andersens Quarantaine-Dagbog

Harald Voetmann

Et vittigt, vigtigt og gennemført originalt værk om H.C. Andersen og hans genvordigheder i et corona-ramt København.

Som pesten

Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holst har leveret en højdramatisk, men også langtrukken, roman om ét af verdens mest frygtede sygdomsscenarier.

Pestens år

Daniel Defoe

Gennem fortællerens betragtninger om myndighedernes tiltag og folks opførsel gives et levende billede af situationen i 1600-tallets pestramte London.

Originaludgave: 1722

Forsøg på at aflytte et sted i Paris

Morten Søndergaard (f. 1964)

Det legende og undersøgende går hånd i hånd i Morten Søndergaards forsøg på at aflytte og notere alt det almindelige og trivielle, der som en del af verdens baggrundsstøj forekommer banalt og ligegyldigt, men som nu i pandemiens tid er truet og umisteligt.

Jeg vil ikke tilbage : digte fra dage med COVID-19

Caspar Eric (f. 1987)

Højaktuelle corona-digte beskriver livet før, under og efter lockdown i et intimt og samfundskritisk rum.

I dag skal vi ikke dø

Louise Juhl Dalsgaard

På rekordtid har Louise Juhl Dalsgaard skrevet og udgivet en digtsamling om coronakrisen. Digtene er i nuet, hvor tiden står stille og ensomheden er en negl, der vokser.

En lykkelig slutning

Maren Uthaug

Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.

Rynkekneppesygen

Peter Adolphsen

Peter Adolphsens veloplagte og humoristiske science fiction-roman om en grotesk sygdomsepidemi i kølvandet på en ruminvasion driver af aktualitet og absurditet.

Pesten

Albert Camus

En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by i et af Camus' absolutte mesterværker, der er oversat på fornem vis af Camus-eksperten Hans Peter Lund. At (gen)læse 'Pesten' er en sublim oplevelse.

Originaludgave: 1947

Døden i Venedig

Thomas Mann

Thomas Mann skriver en vedkommende historie om den altfortærende, men forbudte kærlighed, og han skriver den uendeligt smukt.

Originaludgave: 1912

 

Den dag, hvor James McDougal forsvandt

Kalle Dixelius

Svenskere med superkræfter, et medicinalfirma med en dødbringende virus og ulykkelig kærlighed er elementerne i en lidt rodet superhelteroman, der dog reddes af sin lune, svenske humor.

Løgnhalsen fra Umbrien

Bjarne Reuter

Giuseppe Pagamino fra Umbrien er en løgnhals og historiefortæller. Det redder ham fra inkvisitionens klør, da han 1349 rejser til Lucca for at finde det evige liv.

Maleren og pigen

Margriet de Moor

Impressionistisk billede i bogformat af Amsterdam anno 1664. Den handler nok om død og drama, men er i endnu højere grad en fortælling mættet med farver, lys, strukturer og fornemmelser.

Syndflodens år

Margaret Atwood

Apokalyptisk, storslået og i høj grad tankevækkende fortælling om artens undergang. 

Den fjerde rytter : 10.000 års epidemihistorie

Jeanette Varberg

Jeanette Varberg og Poul Duedahl giver i ’Den fjerde rytter’ et fascinerende og tankevækkende indblik i 10.000 års epidemihistorie.

Coronamonologerne

En bog, vi kan vende tilbage til for at huske, hvordan det var, når det hele på et eller andet tidspunkt bliver normalt igen.

Pesten

Albert Camus

En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by i et af Camus' absolutte mesterværker, der er oversat på fornem vis af Camus-eksperten Hans Peter Lund. At (gen)læse 'Pesten' er en sublim oplevelse.

Originaludgave: 1947