Logo
Bogliste

Epidemier i litteraturen

Epidemier er ikke gået litteraturens næse forbi, med værker der kredser om etiske og almenmenneskelige problemstillinger og dilemmaer som bliver særligt nærværende i tider, hvor vi spritter hænder for at passe bedst muligt på hinanden. 

Bøger på listen

Pestnætter

Orhan Pamuk

Kriminalroman, pandemiroman, historisk roman, samfundsroman. Pamuk samler det hele i sin fortælling om den pestramte ø, Mingheria. 

H.C. Andersens Quarantaine-Dagbog

Harald Voetmann

Et vittigt, vigtigt og gennemført originalt værk om H.C. Andersen og hans genvordigheder i et corona-ramt København.

Som pesten

Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holst har leveret en højdramatisk, men også langtrukken, roman om ét af verdens mest frygtede sygdomsscenarier.

Pestens år

Daniel Defoe

Gennem fortællerens betragtninger om myndighedernes tiltag og folks opførsel gives et levende billede af situationen i 1600-tallets pestramte London.

Originaludgave: 1722

Forsøg på at aflytte et sted i Paris

Morten Søndergaard (f. 1964)

Det legende og undersøgende går hånd i hånd i Morten Søndergaards forsøg på at aflytte og notere alt det almindelige og trivielle, der som en del af verdens baggrundsstøj forekommer banalt og ligegyldigt, men som nu i pandemiens tid er truet og umisteligt.

Exteria : pandemifiktion

Vellykket og vedkommende pandemi-antologi fra Science Fiction Cirklen er uhyggelig aktuel.

Jeg vil ikke tilbage : digte fra dage med COVID-19

Caspar Eric (f. 1987)

Højaktuelle corona-digte beskriver livet før, under og efter lockdown i et intimt og samfundskritisk rum.

I dag skal vi ikke dø

Louise Juhl Dalsgaard

På rekordtid har Louise Juhl Dalsgaard skrevet og udgivet en digtsamling om coronakrisen. Digtene er i nuet, hvor tiden står stille og ensomheden er en negl, der vokser.

En lykkelig slutning

Maren Uthaug

Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.

Rynkekneppesygen

Peter Adolphsen

Peter Adolphsens veloplagte og humoristiske science fiction-roman om en grotesk sygdomsepidemi i kølvandet på en ruminvasion driver af aktualitet og absurditet.

Pesten

Albert Camus

En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by i et af Camus' absolutte mesterværker, der er oversat på fornem vis af Camus-eksperten Hans Peter Lund. At (gen)læse 'Pesten' er en sublim oplevelse.

Originaludgave: 1947

Døden i Venedig

Thomas Mann

’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på prøve.

Originaludgave: 1912

 

Løgnhalsen fra Umbrien

Bjarne Reuter

Giuseppe Pagamino fra Umbrien er en løgnhals og historiefortæller. Det redder ham fra inkvisitionens klør, da han 1349 rejser til Lucca for at finde det evige liv.

Syndflodens år

Margaret Atwood

Apokalyptisk, storslået og i høj grad tankevækkende fortælling om artens undergang. 

Den fjerde rytter : 10.000 års epidemihistorie

Jeanette Varberg

Jeanette Varberg og Poul Duedahl giver i ’Den fjerde rytter’ et fascinerende og tankevækkende indblik i 10.000 års epidemihistorie.

Coronamonologerne

En bog, vi kan vende tilbage til for at huske, hvordan det var, når det hele på et eller andet tidspunkt bliver normalt igen.