Logo
Bogliste

Genforeningen

I 2020 er det 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark.

Baggrunden for genforeningen var nederlaget i 1864. Her måtte Danmark overdrage hertugdømmerne Lauenburg, Holsten og Slesvig til Preussen (senere Tyskland) og Østrig. De tre hertugdømmer udgjorde to femtedele af Danmarks landområde og befolkning, så det var et stort og traumatisk tab for landet.

På boglisten optræder både fag- og skønlitteratur om et betydeligt stykke af danmarkshistorien.

Bøger på listen

Genforeningen 1920 : da Danmark blev samlet

Simon Kratholm Ankjærgaard

Der vil uden tvivl komme flere bøger om Genforeningen frem til 100-årsdagen i 2020, men Simon Kratholm Ankjærgaards bog vil blive stående som et af de helt store værker.

Grænseland

Poul Duedahl

I forbindelse med DRs serie med samme navn udsender Poul Duedahl dette omfattende baggrundsmateriale, der kan optimere udbyttet af serien, men også kan læses selvstændigt.

Genforening

Pernille Juhl (f. 1963)

Levende og indsigtsfuldt portræt af en af hovedpersonerne bag kampen for at få Nordslesvig tilbage til Danmark, en kamp som kulminerede med afstemningen d. 10 februar 1920.

Jens og Marie : en genforeningsroman

Linda Lassen (f. 1948)

De historiske kendsgerninger danner en naturlig baggrund for den levende og nuancerede personbeskrivelse i Linda Lassens dokumentariske roman.

Erna og rumæneren

Erling Jepsen (f. 1956)

Humoristisk roman med mange groteske optrin er også en alvorlig kritik af småtskårenhed og fremmedhad. En ægte Jepsen, der er lige til at sluge som en Erna-kage.

Om hundrede år

Anna Elisabeth Jessen

Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.

Når dagene strenges

Hanne Reintoft

Jens Peter deserterer fra tysk tjeneste under 1. verdenskrig og flygter til Danmark, men bliver efter genforeningen forenet med sin familie, selv om en del forbliver i Tyskland.

Genforeningen : 1920

Hans Schultz Hansen

Der er meget at komme efter i den rigt illustrerede bog, der giver et godt indblik i både tiden før, under og ikke mindst efter Genforeningen og de to mindretal på begge sider.

Grænsen er nået : afstemningsplakater fra grænselandet 1920

Nils Arne Sørensen og Elsebeth Aasted Schanz

Flot, interessant og meget helstøbt værk om afstemningsplakaterne, som i 1920 var en del af propagandaen op til valgene om placeringen af den dansk-tyske grænse.

Heling og deling : fortællinger og tekster om genforeningen

Hans Christian Davidsen (red)

Antologi om genforening på mange planer, men mest Genforeningen i 1920, med baggrundsviden og skønlitterære tekster med de berørte mennesker i centrum.

Tante Ebba og revolutionen

Gitta Bechshøft

Interessant historie om Ebba Tramp Bechshøft, der var med til at redde 46 sønderjyske soldater i tysk tjeneste fra russisk fangenskab i 1918.

Genforeningen 1920

Steffen Riis

Enestående samling af postkort, fotografier og originale kilder fra tiden omkring Genforeningen 1920 er spændende læsning for alle, der interesserer sig for perioden.