Logo
Bogliste

Mønsterbrydere

Mønsterbrydere kæmper sig ud af den sociale arv og opnår en højere social status end deres forældre ved bedre uddanelse eller ved at bryde dysfunktionelle træk i familien. Indimellem bruges også betegnelsen mælkebøttebørn på grund af plantens evne til at vokse og blomstre under vanskelige vilkår og dens evne til at spire igennem asfalt.

Der findes mange eksempler på mønsterbrydere i litteraturen. På denne liste optræder en række eksempler fra fiktionens verden samt en håndfuld stærke personlige beretninger og så hybriderne derimellem.

Bøger på listen

Frank vender hjem

Kristian Bang Foss

Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaard

Debutromanen om en drengs miserable opvækst i en socialt belastet familie ude på landet er stærk læsning.

Færdig med Eddy Bellegueule

Her er bogen, alle bør læse. Bør fordi den giver et usædvanligt og ærligt indblik i en opvækst på samfundets bund, præget af vold og håbløshed.

Planen

Morten Pape

De seneste 20 års danmarkshistorie set fra ghettoen Urbanplanen danner rammen om denne moderne dannelseshistorie. En gribende og barsk historie, der kryber ind under huden.

Lykke-Per

Henrik Pontoppidan

Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske.

Dengang vi var os

René Jacobsen

Om sømænd og handskesyersker, om fællesskab og  mønsterbrydere og dengang velfærdsdanmark blev til og for altid ændrede vores samfund og samvær med hinanden.Dengang vi var os er en roman om Danmark i de sidste 60 år fortalt gennem beboerne i en opgang i et københavnsk arbejderkvarter.

Aldrig så jeg så dejligt et bjerg

Robert Zola Christensen

Gymnasielæreren og mønsterbryderen Allan drikker og ser på sit liv med fransk kæreste, bedstefaren Hurtig-Carl og en opvækst i Danmark fra 1960'erne og frem.

Glasslottet

Jeannette Walls

Autentisk historie om en families liv som sociale nomader i USA og en barndom i misrøgt og fattigdom.

Mit navn er Lucy Barton

Elizabeth Strout

Er du glad for forfattere som Alice Munro, Marilyn Robinson og Siri Hustvedt, bliver du ikke skuffet over denne litterære perle af et kvindeportræt.

Sort land

Ahmad Mahmoud

Ahmad Mahmouds personlige beskrivelse af opvæksten i ghettoen Askerød er en rystende og vigtig beretning fra et dansk parallelsamfund.

Glansbilleder

Geeti Amiri

Er man vokset op i dansk middelklassehygge, bør man gøre sig selv den tjeneste at læse Geeti Amiris selvbiografiske bog.

Zornig - vrede er mit mellemnavn

Lisbeth Zornig Andersen

En stærk og personlig fortælling om en mønsterbryder, der blev børnenes og de svagestes forkæmper.