Logo
Bogliste

Noget der ligner Dracula af Bram Stoker

TV-serien Dracula er aktuel på Netflix med Claes Bang i hovedrollen. Her finder du inspiration til noget der ligner bogen af samme navn.


I Bram Stokers gotiske romanklassiker 'Dracula' fra 1897 har den uhyggelige 500-årige, transsylvanske vampyr grev Dracula lumske planer om at sende vampyrer til England for at opbygge en hær af blodsugende væsner. En enkelt mand står dog i vejen for planen nemlig den engelske doktor Van Helsing.

Værket var afledt af vampyrlegender, sandsynligvis den barbariske Vlad III kendt som Vlad Spidderen fra det 15. århundrede, og blev siden grundlaget for en hel genre af litteratur og film.

Dracula-karakteren blev levendegjort allerede i 1922 med den skræmmende stumfilm 'Nosferatu' og i 2020 er det altså danske skuespiller Claes Bang, der har fornøjelsen af at spille den frygtindgydende greve på steamningtjenesten Netflix samt BBC One.

Find inspiration til noget der ligner 'Dracula' og mere om vampyrer og gotisk litteratur i listen nedenfor.

Bøger på listen

Frankenstein

Mary Shelley

Dybt rørende fortælling om identitet og søgen samt en påmindelse om, hvor lidt vi ved om vores medskabninger.

Færgen

Mats Strandberg

Ondskaben er om bord og kursen katastrofal. Uhyggelig og velskrevet gyser af en svensker, der kan sin Stephen King.

Åndeverdenens dårekiste

B. S. Ingemann

En af dansk litteraturs giganter viser os sin mørke side i ny samling oversete eventyr og fortællinger. 

Vi har altid boet på slottet

Shirley Jackson

Shirley Jacksons gotiske gyserklassiker er en fortættet og ildevarslende fortælling om hemmeligheder og giftmord i den særprægede Blackwood-familie.

Kvinden i hvidt

Wilkie Collins

En smuk og sanselig roman fra 1860’ernes Storbritannien, som i sin tid var intet mindre end en sensation.

Den første

Justin Cronin

Første del af spændingstrilogi om et post-apokalyptisk verdenssamfund, der spænder over 1000 år. Indeholder vampyrer og et helt unikt menneske som verdens måske sidste håb

Silhuet af en synder

Leonora Christina Skov

Gotisk roman, hvor skeletter og andet godtfolk står i kø, for at komme først ud af skabet.

Død indtil solnedgang

Charlaine Harris

Sydstaterne bliver i denne dark fantasy serie den primære scene for en helt ny type vampyrhistorier, der udfolder sig rundt om servitricen Sookie Stakehouse.

Bøgerne om Sookie Stackhouse danner baggrund for tv-serien True Blood.

A Discovery of Witches - Heksenat

Deborah Harkness

Vidunderlig og fortryllende fantasy for voksne - en historie om hekse, vampyrer, dæmoner og mennesker spundet ind i medrivende historie om et forhekset gammelt manuskript og forbudt kærlighed.

Den trettende fortælling

Diane Setterfield

Debutroman, som lå på bestsellerlisterne i USA, forsøger at gå "Jane Eyre" i bedene. Vil danske læsere også fascineres af mysteriet om tvillingerne på herregården?

Blod

Guillermo del Toro

Glem alt om tjekkede teenage-vampyrer og evig kærlighed, og sig goddag til en barsk og blodig nyfortolkning af vampyrhistorierne. Det er gys og uhygge i højeste potens.

Filmatiseret som The Strain i 2014, instrueret af Phil Abraham m.fl. 

Lad den rette komme ind

John Ajvide Lindqvist

Skrækroman og svensk socialrealisme kombineret med det overnaturlige – og det virker!

Filmatiseret i 2008 af Tomas Alfredson under titlen "Låt den rätte komma in".

Pandaemonium

A. Silvestri

Monumental og stort anlagt dansk zombie-gyser, der må glæde enhver horror-fan – men der er ikke sparet på effekterne, så alle sarte maver og sjæle er hermed advaret.

Samlede fortællinger I-II

Edgar Allan Poe

Noveller, hvor Poe blander gys og gru, historiske fortællinger, detektivfortællinger og især de psykologiske aspekter, som gennemsyrer alle novellerne.

Historikeren

Elizabeth Kostova

Spændende "Da Vinci-agtig" roman om historikeren, som finder en mærkelig bog på sit bord. Den fører ham ud på en jagt gennem det meste af Østeuropa efter Draculas grav. En ikke helt ufarlig opgave.

Blodig arv

Matt Haig

Endnu en vampyrhistorie, men ikke alene er den anderledes forfriskende og realistisk inden for sit miljø. Den er også ekstremt velskrevet og vedkommende.

Det grufulde bibliotek : danske gys før og nu

redaktører: Kristian Nordestgaard, Jette S. F. Holst

Interessant vue over dansk gysertradition fra oldtid til nutid i 23 tekster fra det okkult gådefulde til bloddryppende mord, vampyrer og psykologiske gys.

De underjordiske

Thomas Strømsholt

Med inspiration fra gamle folkesagn bliver genfærd, spøgelser, elverpiger og varulve en del af virkeligheden og skaber uhyggelige stemninger.

Draculas gæst

Michael Sims (red.)

Antologi af de bedste viktorianske vampyrhistorier med tekster fra 1700-tallet til 1900-tallet

World war z

Max Brooks

Zombiekrigen er den største katastrofe, menneskeheden har overlevet. Den ti år lange krig krævede frygtelige ofre og tab. Krigen fortælles gennem øjenvidneberetninger om nedbrydelse af samfundet og menneskeligheden, svigt fra autoriteterne, men også om heltene der trådte ud af kaosset