Logo
Bogliste

Årets bedste nordiske bøger 2019

Et udvalg af de bedste nordiske bøger udgivet i 2019.

Bøger på listen

Miss Island

Auður Ava Ólafsdóttir

Legende let, poetisk, sødmefuld, humoristisk og alvorlig. Miss Island Auður Ava Ólafsdóttir har det hele, et af Islands litterære mirakler. 

Frank vender hjem

Kristian Bang Foss

Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.

Ophav

Eva Tind

En smuk og rørende roman om kunstneren Miriam, arkitekten Kai, datteren Sui og deres individuelle forsøg på at blive dem, de er. Endnu et fremragende værk af Eva Tind.

HHV, Frshwn

Hanne Højgaard Viemose (f. 1977)

Vild bog med glimt af forfatterens liv og en voldsom tid som ung i Amazonas, tilværelsen som enlig mor, mødet med en stalker, skilsmisse og psykoser.

Mænd i min situation

Per Petterson

Rørende, ømt og hengivent portræt af en mand i krise efter en skilsmisse. Det på én gang præcise og poetiske sprog gør bogen til en stor læseoplevelse.

Søsterklokkerne

Lars Mytting

Stor og medrivende nordisk slægtsroman rummer det hele: kærlighed, drama, historie og tro. 

Til min søster

Dy Plambeck

Dy Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden.

Byens spor. Bind 3: Skyggebogen

Lars Saabye Christensen (f. 1953)

Fornem afslutning på Oslotrilogien, der udover at give et spændende tidsbillede også er den fineste roman om tid, erindring og længsel efter det, der ikke længere findes.

Cahun

Kristina Stoltz

Flydende stemmer fungerer som et genialt sproglig greb og væver den fængslende fortælling sammen til en flertydig, fantasifuld og formidabel fiktion om den franske surrealist.

En lykkelig slutning

Maren Uthaug

Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.

De nærmeste

Lotte Kirkeby

Anna og hendes søskende skal begrave deres forældre, men der er noget, de er uenige om, i tankevækkende familieroman om de nærmeste, som ikke altid er nærmest.

Sort is

Helene Uri

Knugende, stemningsfuld og intens roman om glatte veje og et langt samliv i lyst og nød.

Africana - rejseroman

Thomas Boberg

Boberg er den nysgerrige rejsende, der vil ind under huden på ukendte lande og civilisationer. En meget anbefalelsesværdig rejseroman med skildringer af den politiske virkelighed og dagligdagen.

Løg trækker tårer

Dorrit Willumsen

Surrealistisk, skarpt og sødmefyldt fortæller Dorrit Willumsen om en kvinde, der har fået nok og går sin vej. 

Nora

Merete Pryds Helle

Merete Pryds Helle føjer nye facetter til Noras historie i sin gendigtning af Et dukkehjem. I et fint lyrisk sprog spejler hun også kvindens kærlighedsillusioner og valg i dag.

Dengang dinosaurerne var små

Kaspar Colling Nielsen (f. 1974)

31 fabulerende, bizarre og særdeles vedkommende fortællinger, der beskriver diverse former for forvandlinger samt helt almindelige hændelser, der bare kommer helt ud af kontrol.

Gennem natten og vinden

Maja Lucas

Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.

Enden på tragedie

Svend Åge Madsen (f. 1939)

Imponerende fortælleforførelse med lige dele intellektuelt videnskabs-nørderi og et mesterligt menneskeblik. Svend Åge Madsen er en fabelagtig fantast.

Elin, diverse

Kristín Eiríksdóttir

Elin er scenograf i sit eget liv, men livet som dement gør virkeligheden uvirkelig for Elin og læseren af denne poetiske og udfordrende roman.

De døde fylder dagene med en smag af mønter

Carsten Müller Nielsen

Gennem en historie, der starter i fragmenter, har Carsten Müller Nielsen med sin Tjernobylroman skrevet en bog om menneskers kamp for at holde sig ude af glemslen.

Tyverier

Thomas Korsgaard

Mestertyven Korsgaard har neglet gode historier og triste skæbner om ensomhed og mennesker, der gør hinanden fortræd. 

Elsken

Tomas Espedal

Hovedpersonen har givet sig selv et år mere at leve i, inden han vil begå selvmord. Espedal har som altid sans for det eksistentielle og æstetikken i det uskønne.

Om hundrede år

Anna Elisabeth Jessen

Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.

Forsvindingsnumre

Amalie Langballe

Den unge kvinde Agnes fortæller fuldstændig afvæbnende og knugende smukt om sorgen efter at have mistet sin mor til kræft.

Rosenreglen

Liv Nimand Duvå

En ung kvinde forbereder en kunstudstilling, der samtidig bliver et hævntogt, mens fortiden bliver mere og mere nærværende. Rasende god og lige så vigtig roman.

Testamente

Nina Wähä (f. 1979)

Barsk og gribende familiekrønike fortæller om familien Toimi med den store børneflok. Finlands dramatiske historie spiller aktivt med i den unikke fortælling.

Jammers Minde

Allan van Hansen

Spændende, udfordrende og smuk grafisk fortælling om kongedatteren Leonora Christina, som endte med at sidde fængslet i Blåtårn i 22 år.

Mordet på en havfrue

Thomas Rydahl & A. J. Kazinski

H.C. Andersen er både mordmistænkt og detektiv i denne krimi. Umuligt, kunstigt og blasfemisk, men det fungerer fremragende.