Logo
Bogliste

Kina - kinesisk litteratur

Få lande har så lang og rig en historie som Kina. Som en af verdens ældste civilisationer har det fjerne land mod øst, gennem flere århundreder fascineret verden med sin mystik.  

Nu har resten af verden fået øjnene op for den kinesiske kultur og litteraturtradition. De seneste år har en række danske forlag oversat og udgivet væsentlig mere kinesisk litteratur end tidligere. Desuden har to forfattere i de seneste to årtier modtaget Nobelprisen i litteratur; den vestligt orienterede Gao Xingjian og senest i 2012, sprogmesteren og opportunisten Mo Yan. 

I nyere kinesisk litteratur får du et indblik i det land, der har været hjem for flere dynastier, hvis rige kulturarv stadig spiller en stor rolle – både i politik og blandt folket.

Bøger på listen

Dragerepublikken

R. F. Kuang

R .F. Kuangs serie er et imponerende bevis på fantasygenrens revolutionære potentiale.

Opiumskrigen

R. F. Kuang

En spektakulær debut- og fantasyroman, der er lige så mørk og brutal som Kinas historie.  

Storesøster, lillesøster, røde søster : tre kvinder, der prægede Kina i det tyvende århundrede

Jung Chang

Spændende indblik i det politiske Kinas historie de sidste 100 år.

Uendelig lidelse

Pin Sun

Kinesiske Sun Pin borer i den menneskelige natur i denne novella om en ung kvinde midt i storbyens labyrint af håb og drømme.

En virkelighed

Hua Yu

Foruroligende fortælling om en kinesisk familie, ramt af umotiveret vold, død og paranoia, i et surrealistisk, uvirkeligt og følelsesmæssigt afkoblet univers.

Jin Ping Mei - i vers og prosa : 3. bog

I den erotiske og særdeles dramatiske historie får man indblik i den kvindelige seksualdrift, hvilket ikke var noget, der tidligere var set i kinesiske litteratur. 

Brødre

Hua Yu (f. 1960)

Yu Huas mesterværk er på én gang en fantastisk røverhistorie og en barsk skildring af Kinas udvikling og Kulturrevolutionens fatale følger.

Den syvende dag

Yu Hua

'Den syvende dag' har samme melankolske skrøbelighed som 'At leve', men den er blandet med humor og en bidende social kritik af det moderne Kina.

At leve

Yu Hua

Kulturrevolutionen er bagtæppet i denne klassiker af en af Kinas største, mest omstridte forfattere. Omvæltningen opleves gennem rigmandssønnen Fugui og hans livslange nedtur.

Et ensomt menneskes bibel

Xingjian Gao

Refleksion og poesi, idealisme og menneskelighed går hånd i hånd i denne enestående roman om det mørkeste kapitel i Kinas historie. Kulturrevolutionen har fået sit eftertrykkeligste mindesmærke.

Dengang jeg købte en fiskestang til min bedstefar

Gao Xingjian

Som den første kineser fik Gao Xingjian Nobelprisen i litteratur i år 2000. Denne novellesamling er et godt sted at stifte bekendtskab med forfatteren.

Et rum større end ensomheden

Yiyun Li

Tre ungdomsvenner fra Beijing lever adskilt fra hinanden i ensomhed og i skyggen af fortidens handlinger og fortielser. Yiyun Li skriver overbevisende om deres tunge tanker og skæbner.

Vilde svaner

Jung Chang

Om en familie, som trods alle vanskeligheder og farer holder sammen og elsker hinanden - om, hvordan et land udvikler sig, selv når alle odds er imod det.

Efter tusind års fromme bønner

Yiyun Li

Overbevisende og superfin fortælling om det moderne Kina. Gennem ti noveller får vi med både humor og alvor tegnet et billede af kinesernes mentale tilstand. 

Landsbyens blod

Lianke Yan

Barsk og bevægende roman, som sætter smukke billeder på hornhinden, men efterlader én med en følelse af tristesse over menneskets ligegyldighed over for andre mennesker.

Folkets tjener

Yan Lianke

Sarkastisk kinesisk roman, der igennem en forbudt erotisk affære beskriver det snærende politiske system under kulturrevolutionen.