Politisk roman
Robert er blevet politisk bevidst og vil huse en illegal indvandrer. Aburas kiler den politiske debat og stillingtagen (eller mangel på samme) ind mellem aftensmaden og vasketøjet.
Erling Jepsen skriver med en dejlig lune og oftest historier, der foregår i det lille samfund. Bag lunheden gemmer sig dog mange gange grumme historier om dysfunktionelle familier, incest og skæve eksistenser.
I denne liste har jeg derfor lagt vægt på danske romaner, der tager udgangspunkt enten i udkantsdanmark eller indeholder historier om skæve familieforhold.
Robert er blevet politisk bevidst og vil huse en illegal indvandrer. Aburas kiler den politiske debat og stillingtagen (eller mangel på samme) ind mellem aftensmaden og vasketøjet.
Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.
”Heino, hvad er erindring? Det er noget hø, sagde Heino”. Jens Blendstrup er tilbage med nogle fine, falske, finurlige erindringsglimt fra Risskov.
Om den arbejdsløse elektriker Jørgen Usse og hans kamp for, at finde fodfæste som arbejdsløs i en virkelighed i konstant forandring.
Vi er i begyndelsen af 1960'erne med handelskrig mellem købmanden og Brugsen - Den ca 14-årige købmandssøn Frank Nygaard er arbejdsdreng i butikken og han starter en reklameradio for at hjælpe faderen - Frank er lidenskabeligt optaget af musik, men interesserer sig også for de andre landsbyb
Helle Helle har gjort det igen igen! Mesterlig, minimalistisk hverdagsprosa om en kvindes møde med venlige fremmede i en provinsudørk som kragerne har opgivet at flyve ud til.
Spændende og meget aktuel roman om en københavnerkvinde, der rykker ind i Udkantsdanmark. Hun er fuld af de bedste intentioner men på virkelig dybt vand og fremmed grund.
Gribende og underholdende roman om en ung mands forfald og den efterfølgende lange vej til et bedre liv.
Med en række lavmælte og underspillede monologer fortælles om liv og død og stærke lidenskaber i en lille by i det sydlige Jylland.
Fortiden er campingidyl og hvæsende modstand i Lone Hørslevs 'Sorg og camping', der er et retro-skarpt billede af 80'ernes udkantsdanmark.
Christian har købt lægepraksis i Hvium i Himmerland, men da han og Nina flytter derop blotlægges hans personlige og ægteskabelige fallit gradvis, i lyset af lokalsamfundets indforståede, hviskende sladder.
Et underspillet portræt af en kvindeskæbne og en provinsby i begyndelsen af det tyvende århundrede, der kalder på stilfærdig eftertanke.
Hudløs, hjerteskærende og intim skildring set og oplevet gennem øjnene på en pubertetsdreng.
Debutromanen om en drengs miserable opvækst i en socialt belastet familie ude på landet er stærk læsning.
Eric er fascineret af tressernes frigørelse, og han presser sin kone Alice til seksuelle eksperimenter i storslået familiekrønike.
Kleptomani, 3. generationsbrugsuddeler og elskerinde søges er et par af de ord, der kan sættes på denne sprudlende debutroman.
Det er familiens tre børn, som fortæller i dette følsomme og sansemættede portræt af en dansk udflytterfamilies hverdag i Grønland.
I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.
I 'Kvinden i korshæren' fremskriver Henning Mortensen Københavns skæve eksistenser. Romanen byder på forskellige tolkningsmuligheder og betydninger, men er mest af alt en svimlende metalitterær leg med sprog, genrer og huller.
Knudemanden og frømandssoldaten Fritjof er i et dysfunktionelt ægteskab med Solveig fra Hirtshals. Deres barn Svend får ingen god barndom, og det giver senere stof til Svends børnebog, som hans egen datter ikke bryder sig om.
Folmer, en lidt kikset type, møder Britt, en blondine der er gift med en voldelig rocker - De forelsker sig i hinanden, og tager sammen til Nordjylland for at mødes med Folmers far, Antonio, som helst vil være i fred.
Kollektivroman om en lille søvnig stationsby i provinsen i 1960'erne, hvor livet går sin vante gang og hver passer sit. Men under overfladen gemmer der sig mange hemmeligheder og sladderen trives i det lille samfund.
Stoffer, svigt og spanskundervisning. Forelskelse og forældre. Kriminalitet og klamme kælderrum. Det er historien om en ung mands liv på skyggesiden af Danmark.
Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.
En roman om kærlighed og familierelationer i spændet mellem barndommens frie rammer og den moderne kernefamilie. Ikke sådan lige at ryste af sig.
Livet går sin gang under besættelsen i det nordjyske sogn, hvor den nu 13-14 årige Jakob langsomt og besværligt får åbnet øjnene for de realiteter der omgiver ham
En ufiltreret skildring af en dysfunktionel familie i et nødspor, hvor fysisk vold og psykisk terror har gennemtæret al fernis i husets fire vægge.
Arbejdssky er ikke til at komme udenom, dels som et hovedværk i 70’ernes litterære samfundskritik, dels som en mursten i et forfatterskab, der tæller både romaner og tv- og radiospil.
Originaludgave: 1978
Endnu en ætsende sarkastisk roman fyldt med tør humor fra Bent Vinn Nielsen om almindelige menneskers ualmindelige liv. Underholdende!