Logo
Bogliste

Vindere af Montanas Litteraturpris

Vinderen af Montanas Litteraturpris 2024 er Jens Smærup Sørensen for Evigt i tiden

Romanen betegnes af bedømmelsesudvalget som "en yderst vellykket fornyelse af romangenren, en overraskende virkelighedsskildring og en velkommen foræring til en med rette bekymret samtid." Læs mere om årets vinder her. 


Montanas Litteraturpris 

Hvert år uddeles Montanas Litteraturpris til en forfatter af aktuel dansk litteratur, der har været fornyende og berigende indenfor sin genre. Prisen er blevet uddelt siden 2006 og er skabt i samarbejde mellem Information og møbelvirksomheden Montana. Med prisen følger 100.000 kroner. 

Kriterierne for udvalget: "Montanas Litteraturpris honorerer ikke nødvendigvis årets bedste bøger eller de mest populære, men dem som formmæssigt er mest fornyende og lader os se på virkeligheden med nye øjne og lader os forstå og erkende nye sammenhænge."

Læs om vinderne nedenfor. 

Bøger på listen

Evigt i tiden

Jens Smærup Sørensen

Smærup Sørensen viser sig igen som en litterær dirigent, der mestrer sprogets instrumenter med en beundringsværdig selvfølgelighed.

Bøgetid

Nanna Storr-Hansen

Nanna Storr-Hansen skriver med et kraftfuldt bundtræk, der lige lovlig økopolitisk forbinder moseligenes stenalder med vores senmoderne tid.

BOB

Helle Helle

Helle Helle går med sin suveræne roman 'BOB' nye veje i forfatterskabet gennem eminente eksperimenter med sproget og synsvinklen. 

 

Et åbent øjeblik - da mine mødre gjorde noget nyt

Pernille Ipsen

Spændende og personlig skildring af den danske rødstrømpebevægelse og kvindesagens betydning for den enkelte. 

HHV, Frshwn

Hanne Højgaard Viemose (f. 1977)

Vild bog med glimt af forfatterens liv og en voldsom tid som ung i Amazonas, tilværelsen som enlig mor, mødet med en stalker, skilsmisse og psykoser.

Efter solen

Jonas Eika

Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.

Det er et jeg der taler (Regnskabets time)

Lone Aburas

Lone Aburas' bog Det er et jeg der taler (Regnskabets time) er en stakåndet, politisk og poetisk protesttale, der nyfortolker genren agitprop.

Endnu ikke

Vibeke Grønfeldt

Portrættet af den stejle kvinde rummer udtryk for smerte, men også fryd over skønheden. Grønfeldt evne til at beskrive livets modsætninger er enestående.

Nær og fjern

Dorrit Willumsen

En lille gruppe menneskeskæbner væves ind og ud mellem hinanden i en sammenfiltret, usammenhængende og drømmeagtig tilværelse, hvor alting konstant truer med at krakelere.

Boyfrind

Christina Hagen

Kikset, anmassende, manipulerende og kynisk. Det kan helt klart anbefales at tage på stævnemøde med Christina Hagens ’Boyfrind’.

Det nemme og det ensomme

Asta Olivia Nordenhof

Med en sprællende humor og en sart udsathed henvender Nordenhofs digte sig direkte og overrumplende til sine læsere på en måde, hvor det private også bliver politisk.

Det 3. årtusindes hjerte

Ursula Andkjær Olsen

Ursula Andkjær Olsen spiller på det kendte, men forskyder samtidig perspektivet, så verden fremstår på nye måder.

Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet

Bjørn Rasmussen

Bjørn Rasmussens debutroman udstiller den frit fabulerende aggressive destruktivitet under et slør af dokumentariske effekter.

Radioteateret

Pia Juul

I radioen er alt muligt! Man kan komme fra Koblenz til Marstrand, fra Trieste til Vordingborg på ingen tid. Der er ingen kulisser og besværlige sceneskift.

Enhver betydning er også en mislyd

Lars Skinnebach

Lars Skinnebachs nye digtsamling er et forsøg på at sprænge sprogets rammer og litteraturens genrer. Det lyder som velklingende mislyd.