Evigt i tiden
Smærup Sørensen viser sig igen som en litterær dirigent, der mestrer sprogets instrumenter med en beundringsværdig selvfølgelighed.
Vinderen af Montanas Litteraturpris 2024 er Jens Smærup Sørensen for Evigt i tiden.
Romanen betegnes af bedømmelsesudvalget som "en yderst vellykket fornyelse af romangenren, en overraskende virkelighedsskildring og en velkommen foræring til en med rette bekymret samtid." Læs mere om årets vinder her.
Hvert år uddeles Montanas Litteraturpris til en forfatter af aktuel dansk litteratur, der har været fornyende og berigende indenfor sin genre. Prisen er blevet uddelt siden 2006 og er skabt i samarbejde mellem Information og møbelvirksomheden Montana. Med prisen følger 100.000 kroner.
Kriterierne for udvalget: "Montanas Litteraturpris honorerer ikke nødvendigvis årets bedste bøger eller de mest populære, men dem som formmæssigt er mest fornyende og lader os se på virkeligheden med nye øjne og lader os forstå og erkende nye sammenhænge."
Læs om vinderne nedenfor.
Smærup Sørensen viser sig igen som en litterær dirigent, der mestrer sprogets instrumenter med en beundringsværdig selvfølgelighed.
Nanna Storr-Hansen skriver med et kraftfuldt bundtræk, der lige lovlig økopolitisk forbinder moseligenes stenalder med vores senmoderne tid.
Helle Helle går med sin suveræne roman 'BOB' nye veje i forfatterskabet gennem eminente eksperimenter med sproget og synsvinklen.
Spændende og personlig skildring af den danske rødstrømpebevægelse og kvindesagens betydning for den enkelte.
Vild bog med glimt af forfatterens liv og en voldsom tid som ung i Amazonas, tilværelsen som enlig mor, mødet med en stalker, skilsmisse og psykoser.
Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.
Lone Aburas' bog Det er et jeg der taler (Regnskabets time) er en stakåndet, politisk og poetisk protesttale, der nyfortolker genren agitprop.
Portrættet af den stejle kvinde rummer udtryk for smerte, men også fryd over skønheden. Grønfeldt evne til at beskrive livets modsætninger er enestående.
En lille gruppe menneskeskæbner væves ind og ud mellem hinanden i en sammenfiltret, usammenhængende og drømmeagtig tilværelse, hvor alting konstant truer med at krakelere.
Kikset, anmassende, manipulerende og kynisk. Det kan helt klart anbefales at tage på stævnemøde med Christina Hagens ’Boyfrind’.
Med en sprællende humor og en sart udsathed henvender Nordenhofs digte sig direkte og overrumplende til sine læsere på en måde, hvor det private også bliver politisk.
Ursula Andkjær Olsen spiller på det kendte, men forskyder samtidig perspektivet, så verden fremstår på nye måder.
Bjørn Rasmussens debutroman udstiller den frit fabulerende aggressive destruktivitet under et slør af dokumentariske effekter.
I radioen er alt muligt! Man kan komme fra Koblenz til Marstrand, fra Trieste til Vordingborg på ingen tid. Der er ingen kulisser og besværlige sceneskift.
Lars Skinnebachs nye digtsamling er et forsøg på at sprænge sprogets rammer og litteraturens genrer. Det lyder som velklingende mislyd.