Logo
Bogliste

Begær, magt og MeToo

De seneste år har #metoo-debatten været med til at ryste fundamentet under magtbalancen mellem kønnene, og litteraturen har spillet en afgørende rolle i at bringe vigtige perspektiver og personlige historier frem i lyset.

Vi har samlet nogle af de mest rystende og vedkommende bøger om begær, magt og samtykke.

Bøger på listen

En pige forlod værelset

Ulrikka S. Gernes

En fjortenårig forlod pigeværelset i firserne og vender nu tilbage med sin rystende historie om grooming og svigt. 

Diamantaftener

Hilde Rød-Larsen

Hilde Rød-Larsen står skulder ved skulder med flere stærke også jeg-fortællere med elegant og vedkommende erindringsfiktion.

Pige, 1983

Linn Ullmann

Stærk fortælling om erindring og glemsel og en grænseoverskridende oplevelse i ungdommen.

Pigedyr

Cecilie Lind

Pigefiguren og hendes begær afmystificeres og mytologiseres på en og samme tid i Cecilie Linds omvendte Lolita-fortælling ’Pigedyr’.

Når mænd forlader mig

Johanne Bille

Deroute eller frigørelsesfortælling? Johanne Billes skarpe roman placerer sig et sted midt i mellem. En forbilledlig og væsentlig roman.

 

Året med 13 måneder : en dagbog

Åsa Linderborg

Åsa Linderborgs debatbog er en meget personlig og velskrevet bog, der stiller skarpt på #Me-Too debatten i Sverige.

Den jeg skulle blive

Geir Gulliksen

Identitet, kønsroller og kærlighed kommer under luppen i Gulliksens gribende og hudløse portræt af en midaldrende mand i livskrise.

Pigen fra '58

Annie Ernaux

Annie Ernaux beskriver sin seksuelle opvågnen med både realisme og sårbarhed. Erindringerne er ubarmhjertige og i skarp kontrast til det enkle, elegante sprog.

Oblivion

Anna Elisabeth Jessen

Medrivende roman om skyld og skam taler ind i den aktuelle debat om samtykke og MeToo.

Hvem slog bambi ihjel?

Monika Fagerholm

En gruppevoldtægt i forstaden fortrænges og forties i fragmentarisk og foruroligende fortælling, hvor mytologi møder popkultur.

Fra i nat sover jeg på taget

Jens Christian Grøndahl

Funklende eksistentielle refleksioner forbindes smukt med skildringer af tidsånden og en velkendt MeToo-historie i ny Grøndahl Classic.

Hvis vi ikke taler om det

Leonora Christina Skov

Leonora finder mere under fortidens gulvtæppe, og en forlægger ryger med i fejebakken. Modigt, velfortalt og for det meste vedkommende.

Samtykket

Vanessa Springora

Afslørende fransk #metoo-roman om en 14-årig pige, der bliver en 36 år ældre, berømt forfatters elskerinde. Bogen der rystede det franske kulturparnas. 

Min mørke Vanessa

Kate Elizabeth Russell

Foruroligende, bedragerisk, snigende og hjerteskærende fortælling forfører sin læser såvel som sin hovedperson.

Rosenreglen

Liv Nimand Duvå

En ung kvinde forbereder en kunstudstilling, der samtidig bliver et hævntogt, mens fortiden bliver mere og mere nærværende. Rasende god og lige så vigtig roman.

Peach

Emma Glass

Fabulerende og uforglemmelig kortroman om et seksuelt overgreb og de dybe spor, det sætter i en ung kvindes liv. Stor litteratur i en lille indpakning.

Catch and kill

Ronan Farrow

Farrow dokumenterer, hvordan medier og politikere dækkede over Weinsteins sexforbrydelser. Hans mesterlige bog har været med til at kickstarte #metoo-debatten.

Overgrebet

Inès Bayard (f. 1991)

Rystende roman om konsekvenserne af voldtægt og fortielser er en af årets helt store læseoplevelser. Den barske og bevægende historie er umulig at lægge fra sig.

Inde fra stormen

Jens Christian Grøndahl

Forfatteren Adam Huus oplever nogle dramatiske døgn, da hans vante tilværelse kæntrer. En bog for det modne publikum med masser af indre drama, som Grøndahl mestrer.

32 centimeter

Morten Sabroe

TV-darlingen Alfred Andersen anklages for sexovergreb, mens han befinder sig på popularitetens top. Grotesk, frastødende og meget underholdende roman.