Logo
Bogliste

Tænkepauser

I Tænkepause-serien formidler forskere fra Aarhus Universitet deres viden om alt fra tro, håb og kærlighed til myrer og monstre på kun 60 sider, så de fleste kan være med.

Tag en tænkepause (ebog, lydbog og podcast) på eReolen og læs anmeldelser af udvalgte tænkepauser ved at klikke på forsiderne herunder.

Bøger på listen

Lobbyisme

Peter Munk Christiansen

Mange opfatter lobbyister som skumle typer, der fremmer firmaer eller organisationers interesser. Den opfattelse bliver korrigeret i denne Tænkepause. 

Ord

Linda Greve

Ord er aldrig bare ord. De er afgørende for vores kommunikation, mens de forandrer sig, forgår, opstår, bruges og slides på. Bliv klogere på ordenes liv med denne Tænkepause.

Byen

Mikkel Thelle

I Aarhus Universitetsforlag serie Tænkepauser er det denne gang urban historikeren Thelle, der på forbilledlig vis udbreder sig om byen som historisk og konkret størelse.

Kærlighed

Anne Marie Pahuus

Tag en tænkepause i selskab med den allestedsnærværende og uundværlige kærlighed og bliv lidt klogere på dens væsen. ’All you need is love’ – og det skal såmænd nok passe.

Overvågning

Anders Albrechtslund

Big Brother Is Watching You! og det er i den grad sandheden i dag og emnet for denne Tænkepause.

Musik

Steen Kaargaard Nielsen

I takt med den teknologiske udvikling er tilgængeligheden til musik blevet næsten ubegrænset. Hvilken betydning det har, undersøger musikforskeren i denne Tænkepause.

Onani

Morten A. Skydsgaard

Det er et ret tabubelagt emne, der veloplagt tages op i denne Tænkepause. Faktisk er det det første værk på dansk, når der ses bort fra skræmmeskrivelser fra især 1800-tallet.

Husdyr

Inger Anneberg

Denne lille Tænkepause handler først og fremmest om menneskets forhold til dyr - både som produktionsdyr, kæledyr og vilde dyr.

Humor

Stefan Kjerkegaard

Forfatteren, der er forsker i Århus, skrev sin ph.d-afhandling om ordspil og litteratur. Til den skulle han studere humor, og det er den viden, han generøst øser ud over os.

Fiktion

Simona Zetterberg Gjerlevsen

Grænserne mellem faktion og fiktion er de senere år blevet mere slørede blandt andet med autofiktion, så der er god grund til at fundere over fiktionens væsen, som i denne Tænkepause.

Integration

Mikkel Rytter

Sommetider bliver man blæst helt over ende af en syleskarp analyse af noget, vi betragter som et hverdagsbegreb, som i denne tænkepause eller tankestorm.

Korruption

Mette Frisk Jensen

Korruption koster uanede summer på verdensplan og skaber store problemer, som vi kommer vidt omkring på kort plads og endnu engang bliver godt beriget med i denne Tænkepause.

Krig

Gorm Harste

Der er skrevet et utal af bøger om diverse krige, ikke mindst Anden Verdenskrig, men lettilgængelig litteratur om krig som begreb, flyder det ikke med. Derfor er denne Tænkepause meget velkommen.

Nationalitet

Michael Böss

Tankevækkende tænkepause om nationalitet i lille velskrevet sag. 

Litteratur

Dan Ringgaard

Litteraturen er ikke, hvad den har været. Og den vedbliver heller ikke at være, hvad den er nu. Tag med på en begivenhedsrig rejse med den uhåndgribelige litteratur i hånden.

Myrer

Hans Joachim Offenberg

Tænkepauser nummer elleve er på gaden, og denne gang er det myrer, vi skal blive klogere på. Seriens høje standard fortsætter: Ny viden, levende, spændende og ligetil fortalt.

Natur

Rasmus Ejrnæs

Emnet for denne fine Tænkepause er menneskets forhold til naturen – eller rettere: det dårlige samspil, hvor naturen taber, hvis vi ikke griber afgørende ind.

Politik

Michael Bang Petersen

Hvorfor stemmer vi som vi gør – og hvor har vi vores politiske holdninger fra? Forfatteren, der er politisk psykolog, gør os klogere, men også lidt skræmte, i denne Tænkepause.

Ro

Iben Have

Iben Have kommer flot rundt om begrebet ro, og det er en fornøjelse at få så meget viden på de obligatoriske 60 sider. Bogen er interessant og meget velskrevet, og den lever virkelig op til serietitlen 'Tænkepauser'.

Serier

Tore Rye Andersen

Forfatteren er selvudnævnt serienarkoman og ansat på Aarhus Universitet og fortæller den fascinerende historie om det 21. århundredes dominerende fortælleform.

Skurke

Jens Kjeldgaard-Christiansen

Forfatteren forsker i fiktive skurke på Aarhus Universitet og præsenterer cremen af sin forskning i spiselige doser.

Sorg

Mai-Britt Guldin

Sorgen er et grundvilkår, og med denne lille bog i hånden er man bedre klædt på til at forstå begrebet og måske også til at takle sorgen, når den rammer.

Sprog

Mikkel Wallentin

Sprog er alfa og omega. Det er ved hjælp af symboler som dem her i bogen, at vi kan finde ud af at leve sammen og forstå hinanden. Eller misforstå.

Teknologi - Tænkepauser

Kasper Hedegård Schiølin

Forfatteren, der er cand.mag. i informationsvidenskab, vil have os til at tænke lidt mere over teknologiens betydning og væsen.

Terror

Carsten Bagge Laustsen

Mange tankevækkende betragtninger bidrager til en ønskelig nuancering af en debat, der meget nemt bliver sort-hvid.

Universet

Steen Hannestad

Universet rummer mange gåder, der langt overstiger de flestes fatteevner. Hannestad prøver med denne lille bog at gøre det lidt mindre kompliceret.

Valg

Jørgen Elklit

Danmarks valgsystem er i internationale undersøgelser gang på gang kåret som verdens mest retfærdige, men er det ufejlbarligt?

Ære

Sasja Emilie Mathiasen Stopa

Er ære noget, vi forbinder med riddertiden og adelen, eller har det stadig en uerkendt betydning i dagens Danmark? Det bliver vi klogere på ved at unde os selv denne Tænkepause.