Logo
Bogliste

Danmarkshistorier

100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag er en danmarkshistorie serveret i små og overkommelige bogbidder på 100 sider. Her fortæller forskere i et lettilgængeligt sprog om danmarkshistoriens vigtigste begivenheder og tematikker fra runesten til Muhammedtegninger. 

Du kan finde dem på ereolen og læse anmeldelser ved at klikke på bogforsiderne på listen.

Bøger på listen

Kampen om Unionen

Thorsten Borring Olesen

Folkeafstemningen i 1992, hvor danskerne stemte nej til unionen, har betydet meget indenrigspolitisk, men også i det øvrige Europa blev det starten på en politisk chokbølge.

Femø

Anne Brædder

Bogen fortæller fint om den allerførste lejr, men har også historien om rødstrømpebevægelsen med og følger kvindebevægelsen og lejren helt op til nutiden.

Karikaturkrisen

Kirstine Sinclair

I 2005 satte 12 karikaturtegninger Danmark i centrum for verdensomspændende protester. Bogen genfortæller historien og sætter sagen i perspektiv.

Skilsmisser

Karen Vallgårda

I 2013 blev det muligt at gennemføre en skilsmisse med NemID. Med det udgangspunkt beskriver Vallgårda udviklingen i synet på og lovgivningen om skilsmisser.

Stavnsbåndet

Peter Henningsen (f. 1964)

Ophævelsen af stavnsbåndet i 1788 var en milepæl på vej mod demokratiet, men havde det virkelig så stor en betydning? Det kigger Henningsen nærmere på i denne oplysende bog.

Heksejagt

Louise Nyholm Kallestrup (f. 1975)

Spændende oversigt over baggrunden for hekseforfølgelserne i Danmark og udvalgte danske hekseretssager.

Monopolbrud

Sissel Bjerrum Fossat

Historien om fjernsynets udvikling i Danmark fra verdens første kommunikationssatellit er interessant med mulighed for nostalgiske tilbageblik.

Færøerne efter freden

Hans Andrias Sølvará

Et interessant bidrag til dele af Rigsfællesskabets historie, der ikke er for godt dækket ind i den nyere danske litteratur.

Danske amerikanere

Jørn Brøndal

En god lille introduktion til den danske udvandring, der også får læseren til at sende et par tanker til den danske indvandrerdebat.

Tyskere på flugt

John V. Jensen

Velskrevet og tankevækkende bog om de mange tyskere, der kom til Danmark i 1945  på flugt fra Den Røde Hær, sætter også nutidens flygtningeproblematikker i relief.

Modstand

Niels Wium Olesen

Efter befrielsen kunne man få indtryk af, at stort set hele den danske befolkning havde deltaget i modstandskampen. Wium Olesen skriver om modstandskampen som almindelig historie og ikke som en glorificeret myte.

Museer for folk

Thomas Bloch Ravn

Den debat, der i nyere tid har kørt om Nationalmuseets formidlingspraksis, er ikke ny. Det viser direktøren for Den Gamle By i Aarhus i dette bind af 100 danmarkshistorier.

Septemberforliget

Lars Kjølhede Christensen

Interessant udgivelse om den danske model og truslerne mod den.

Den danske reformation

Morten Fink-Jensen

Et velskrevet og gennemillustreret stykke danmarkshistorie, der giver et kort og nuanceret indblik i en meget afgørende historisk periode.

Cementen

Morten Pedersen

Titlen kunne være fra en socialrealistisk roman fra 50’ernes eller 60’ernes Sovjetunionen, men dækker i stedet over et meget spændende stykke overset dansk industrihistorie.

Jødefejden

Bent Blüdnikow

I 1819 kulminerede flere års jødehad til uroligheder med fysiske overfald og hærværk. Flot historieformidling af jødernes historie i Danmark af den tidligere seniorforsker ved Rigsarkivet.

Fisk til folket

Kenn Tarbensen

Om fiskerierhvervet og danskernes forbrug af fisk fra den spæde start op til vore dage, der mest præges af skandaler om miljøproblemer og kvotekonger. Ved siden af det rent faglige får vi også et godt indblik i udviklingen på det kulinariske område.

Vildt vejr

Bo Fritzbøger

Med udgangspunkt i Københavns voldsomme skybrud i 2011, behandler bogen klimaforandringer og klimaforskning gennem tiderne og prognoserne for fremtiden.

Jyske lov

Helle Vogt

Kortfattet, men nuanceret og spændende gennemgang af Jyske Lovs indhold, historie og ideologiske betydning er særligt interessant, fordi den går i rette med sejlivede myter.

Sædelighedsfejden

Cecilie Bønnelycke

En fremragende og levende fremstilling, der sætter seksualdebatten under Det Moderne Gennembrud i perspektiv og gør den gamle diskussion vedkommende.

Svenskekrigene

Sebastian Olden-Jørgensen

Vi har haft mange opgør med arvefjenden hinsidan, men ingen så voldsomme og med så store konsekvenser som krigene 1657-1660, der er nøje beskrevet i dette spændende lille værk.

Dannebrog

Torben Kjersgaard Nielsen

I år er det 800 år siden, Dannebrog ifølge sagnet dalede ned fra himlen i Estland . Det er måske et nørdet emne, men det kan anbefales at være lidt nørdet.

Rigets runer

Lisbeth M. Imer

Med udgangspunkt i den store Jellingesten gennemgås runealfabetet og stort set alle de kendte runesten og andre runeinskriptioner i Danmark. Sobert og grundigt.

Saxo

Lars Boje Mortensen

En fin og indsigtsfuld præsentation af vores første danmarkshistorie. God historieformidling med bred interesse.

Grundtvigs død

Jes Fabricius Møller

Hvis man ser grundtvigianismen som den lyse modpol til det formørkede Indre Mission, er der rigtig mange øjenåbnere i denne bog.