Kampen om Unionen
Folkeafstemningen i 1992, hvor danskerne stemte nej til unionen, har betydet meget indenrigspolitisk, men også i det øvrige Europa blev det starten på en politisk chokbølge.
100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag er en danmarkshistorie serveret i små og overkommelige bogbidder på 100 sider. Her fortæller forskere i et lettilgængeligt sprog om danmarkshistoriens vigtigste begivenheder og tematikker fra runesten til Muhammedtegninger.
Du kan finde dem på ereolen og læse anmeldelser ved at klikke på bogforsiderne på listen.
Folkeafstemningen i 1992, hvor danskerne stemte nej til unionen, har betydet meget indenrigspolitisk, men også i det øvrige Europa blev det starten på en politisk chokbølge.
Bogen fortæller fint om den allerførste lejr, men har også historien om rødstrømpebevægelsen med og følger kvindebevægelsen og lejren helt op til nutiden.
I 2005 satte 12 karikaturtegninger Danmark i centrum for verdensomspændende protester. Bogen genfortæller historien og sætter sagen i perspektiv.
I 2013 blev det muligt at gennemføre en skilsmisse med NemID. Med det udgangspunkt beskriver Vallgårda udviklingen i synet på og lovgivningen om skilsmisser.
Ophævelsen af stavnsbåndet i 1788 var en milepæl på vej mod demokratiet, men havde det virkelig så stor en betydning? Det kigger Henningsen nærmere på i denne oplysende bog.
Spændende oversigt over baggrunden for hekseforfølgelserne i Danmark og udvalgte danske hekseretssager.
Historien om fjernsynets udvikling i Danmark fra verdens første kommunikationssatellit er interessant med mulighed for nostalgiske tilbageblik.
Et interessant bidrag til dele af Rigsfællesskabets historie, der ikke er for godt dækket ind i den nyere danske litteratur.
En god lille introduktion til den danske udvandring, der også får læseren til at sende et par tanker til den danske indvandrerdebat.
Velskrevet og tankevækkende bog om de mange tyskere, der kom til Danmark i 1945 på flugt fra Den Røde Hær, sætter også nutidens flygtningeproblematikker i relief.
Efter befrielsen kunne man få indtryk af, at stort set hele den danske befolkning havde deltaget i modstandskampen. Wium Olesen skriver om modstandskampen som almindelig historie og ikke som en glorificeret myte.
Den debat, der i nyere tid har kørt om Nationalmuseets formidlingspraksis, er ikke ny. Det viser direktøren for Den Gamle By i Aarhus i dette bind af 100 danmarkshistorier.
Interessant udgivelse om den danske model og truslerne mod den.
Et velskrevet og gennemillustreret stykke danmarkshistorie, der giver et kort og nuanceret indblik i en meget afgørende historisk periode.
Titlen kunne være fra en socialrealistisk roman fra 50’ernes eller 60’ernes Sovjetunionen, men dækker i stedet over et meget spændende stykke overset dansk industrihistorie.
I 1819 kulminerede flere års jødehad til uroligheder med fysiske overfald og hærværk. Flot historieformidling af jødernes historie i Danmark af den tidligere seniorforsker ved Rigsarkivet.
Om fiskerierhvervet og danskernes forbrug af fisk fra den spæde start op til vore dage, der mest præges af skandaler om miljøproblemer og kvotekonger. Ved siden af det rent faglige får vi også et godt indblik i udviklingen på det kulinariske område.
Med udgangspunkt i Københavns voldsomme skybrud i 2011, behandler bogen klimaforandringer og klimaforskning gennem tiderne og prognoserne for fremtiden.
Kortfattet, men nuanceret og spændende gennemgang af Jyske Lovs indhold, historie og ideologiske betydning er særligt interessant, fordi den går i rette med sejlivede myter.
En fremragende og levende fremstilling, der sætter seksualdebatten under Det Moderne Gennembrud i perspektiv og gør den gamle diskussion vedkommende.
Vi har haft mange opgør med arvefjenden hinsidan, men ingen så voldsomme og med så store konsekvenser som krigene 1657-1660, der er nøje beskrevet i dette spændende lille værk.
I år er det 800 år siden, Dannebrog ifølge sagnet dalede ned fra himlen i Estland . Det er måske et nørdet emne, men det kan anbefales at være lidt nørdet.
Med udgangspunkt i den store Jellingesten gennemgås runealfabetet og stort set alle de kendte runesten og andre runeinskriptioner i Danmark. Sobert og grundigt.
En fin og indsigtsfuld præsentation af vores første danmarkshistorie. God historieformidling med bred interesse.
Hvis man ser grundtvigianismen som den lyse modpol til det formørkede Indre Mission, er der rigtig mange øjenåbnere i denne bog.